Weblog

De Brabantse equipe

Corien Jonker, Tweede Kamerlid CDA. Beeld
Corien Jonker, Tweede Kamerlid CDA.

Vandaag op stap in de provincie Noord-Brabant, op werkbezoek met de Brabant equipeleden. Dat zijn de Brabantse Eerste en Tweede Kamerleden en de Europarlementariër van het CDA uit Noord-Brabant.

Corien Jonker en Tweede Kamerlid CDA

In ‘s Hertogenbosch bezoeken we het Politiekorps Brabant-Noord en spreken over de problemen rondom jongeren, in Waalwijk bezoeken we een bedrijf en krijgen een rondleiding over de enorme bedrijventerreinen die de gemeente ontwikkelt. Meerdere provinciale en lokale CDA politici en bestuurders sluiten aan.

’s Morgens is de centrale boodschap dat de politie zich machteloos voelt ten aanzien van de jongeren die zij keer op keer in verschillende situaties tegenkomen. Op school bij de bespreking in de zorgteams, in de veiligheidshuizen bij de bespreking met o.a. de hulpverleningsinstellingen en in de wijk. Als er op dat moment net geen sprake is van een strafbaar feit ligt de verantwoordelijkheid bij de hulpverleningsinstellingen in plaats van bij de politie. De hulpverleningsinstellingen zouden echter te weinig instrumenten hebben om echt door te pakken. De vraag die onbeantwoord blijft is of dat dat inderdaad zo is of dat men ook wel voldoende doorpakt op de mogelijkheden die er zijn. Of men ook inderdaad wel doet wat men maximaal kan. Na de rellen in Hoek van Holland heeft de CDA Tweede Kamer een toolkit overlast en criminaliteit samengesteld en aangeboden aan al haar gemeentefracties. Deze toolkit bevat maatregelen die de burgemeester en de gemeente kunnen nemen in geval van openbare orde problemen en criminaliteit. Veel van die maatregelen worden vaak niet toegepast maar kunnen wel degelijk.

In de middag heeft het bezoek een heel ander karakter. Een van de speerpunten van de regio Waalwijk is zich economisch te ontwikkelen op logistiek terrein. Logistiek is een groeimarkt en Waalwijk heeft nog behoorlijk wat ruimte voor nieuwe bedrijfsterreinen. Het verzoek dat vanmiddag op tafel kwam was een nieuwe sluis om de toegankelijkheid voor containerschepen te verbeteren van en naar Rotterdam. De huidige sluis is te klein en ook technisch aan haar eind. De kosten € 18 miljoen. De gemeente Waalwijk kan dat niet alleen bekostigen. Overigens was het heel opvallend om het optimisme te zien over onze economie. In Den Haag krijg ik nog wel eens een andere indruk.

Maar daarnaast is het ook gewoon gezellig en komen er tijdens de koffie, de lunch en de borrel na afloop nog veel andere onderwerpen ter tafel waaronder natuurlijk de AOW en de DSB. En passant bespreek ik over de Richtlijn Gelijke Behandeling met ons Eerste Kamerlid Sophie van Bijsterveld. Eind november wordt deze richtlijn behandeld in de Kamer en aangezien deze nogal wat haken en ogen heeft spreken we af dat we binnenkort met elkaar om de tafel gaan zitten.

Het is vrijdagavond, ik doe de pannen er op. Hoop dat u ook heerlijk van een vrij weekend gaat genieten. Het was me een genoegen het blog te schrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden