De botten van Velázquez

Steen na steen heeft het gemeentebestuur de afgelopen maanden laten omdraaien, in het oude centrum van Madrid.

Henk Boom

Er wordt gezocht naar de stoffelijke resten van de in 1660 ter aarde bestelde, maar na de Franse bezetting rond 1800 herbegraven schilder Velázquez. Een minuscuul botje - bij voorkeur van de hand waarmee hij 'De overgave van Breda' penseelde - zou al genoeg zijn geweest voor opperste euforie.

Meer dan één plein is metersdiep afgegraven en er zijn heel wat geraamtes naar boven gehaald. Botten zijn als legpuzzels in en uit elkaar geschoven. Archeologen, historici, chirurgen, toxicologen en doodgravers zijn fel met elkaar in dispuut geweest over de authenticiteit van de vondsten. Geen enkel botje verdiende het zo vurig verlangde Velázquez-echtheidscertificaat.

De media begonnen op hun beurt een zoektocht naar de primeur die niet kwam. Wekenlang hebben lezers, zelfs die van 'kwaliteitskrant' El País, de zoektocht naar de restanten van de schilder als een soapopera moeten volgen.

'Muur van kerk gevonden waar Velázquez in werd begraven'. Daar begon het begin mei mee. 'Ministerie van cultuur wil plein afgraven om Velázquez te vinden', was daarna het nieuws. Toen kwamen de tegenvallers. Eind mei berichtte El País dat in 'de kerk waar Velázquez zou zijn begraven' meer dan 250 mensen ter aarde waren besteld. Begin juni was er weer hoop. ,,Zijn dit de handen die 'Las Meninas' schilderden?'' berichtte El País. Daarbij werd een foto afgedrukt van twee in elkaar gevouwen handen van een gemummificeerd lichaam dat onder het hoofdaltaar van een kerk was gevonden.

Daarna werd het stil. Totdat onlangs bekend werd gemaakt dat een commissie van wijzen de zoektocht zal voortzetten, maar nu in stilte en meer in de archieven dan in de grond. Tegelijkertijd werd bekend dat het gemeentebestuur opdracht heeft gegeven de graafwerkzaamheden te staken. Het lijkt niet te lukken de stoffelijke resten van 'de grootste schilder van Spanje' nog boven water te krijgen in het jaar waarin de geboorte van Diego Rodríguez de Silva y Velázquez voor de vierhonderdste keer gevierd kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden