De Bosporus neemt wraak met zeker 31 doden

Het dodental van de overstromingen in Istanbul steeg gisteren tot boven de 30. „In anderhalve dag viel meer regen dan anders in vier maanden.”

Op sommige plaatsen in Istanbul kwam het water twee meter hoog te staan. 26 mensen kwamen om, in de aangrenzende provincie Tekirdag vonden vijf mensen de dood. Negen personen worden nog vermist.

Een groot deel van de slachtoffers, 23, vond gisteren de dood in Istanbul. Langs de weg naar het Atatürk-vliegveld werden de lichamen van 13 mensen gevonden, te midden van omver gespoelde vrachtwagens en auto’s.

Het water, dat een kilometer van deze snelweg bedekte, nam de vrachtwagens van een parkeerplaats ter hoogte van de wijk Basaksehir mee. De chauffeurs werden verrast in hun slaap. Behalve verschillende vrachtwagenchauffeurs werden ook een veiligheidsmedewerker van de parkeerplaats en een schapenhoeder die zijn kudde in de buurt heeft, meegesleurd.

Zeven andere lijken werden aangetroffen in de naburige wijk Halkali, waar een minibusje met textielarbeiders werd overspoeld.

President Abdullah Gül omschreef de ramp als ’de ergste overstroming die Istanbul ooit heeft gekend’. „Het is een catastrofe van het soort dat maar één keer per eeuw voorkomt”, aldus Gül. „In anderhalve dag viel nu meer regen dan anders in vier maanden tijd.” Anderen spraken van de ergste regens in tachtig jaar.

Premier Erdogan hekelde de ’blinde bouwwoede’ in de stad van 12,5 miljoen inwoners. „We hebben gebouwen neergezet in rivierbeddingen, we hebben die bouwwerken uitgebreid en we zijn vergeten dat de wraak van de Bosporus verschrikkelijk kan zijn. Dat is wat er vandaag gebeurd is.”

Istanbul groeide de afgelopen decennia in een spectaculair tempo. Op veel plaatsen is de natuurlijke afvoer van regenwater geblokkeerd. Laaggelegen gebieden, waar vroeger beken en riviertjes stroomden, werden volgebouwd met appartementenblokken, wegen en andere infrastructuur.

Minstens 1800 huizen en gebouwen staan onder water, volgens het crisiscentrum van de premier. Verzekeraars schatten de schade op minstens 48 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden