Bosbranden

De bosbranden bedreigen nu de Australische hoofdstad Canberra

Het vuur grijpt nu snel om zich heen bij Canberra.Beeld AP

Na wat afkoeling laaien de bosbranden in Australië weer op. Nu ligt de hoofdstad Canberra in de vuurlinie. 

De bosbranden zijn terug in Australië. Regen bracht de afgelopen twee weken wat verlichting, na een weken durende vuurzee met name in het kustgebied. Nu is de noodtoestand uitgeroepen in de regio rond de hoofdstad Canberra, in het binnenland, omdat een grote brand de buitenwijken van de stad bedreigt.

De temperatuur in Australië is weer opgelopen, in veel gebieden tot boven de 40 graden. Ondertussen wakkert een krachtige wind de bosbranden aan. In Canberra wonen bijna een half miljoen mensen. Het vuur bereikte vrijdag het dorp Tharwa, 20 kilometer ten zuiden van het centrum van de hoofdstad.

Zaterdag hoogtepunt van de hittegolf

Naast Canberra loopt het kustgebied bij Sydney in de deelstaat New South Wales opnieuw gevaar. “Morgen wordt het toppunt van de hittegolf in NSW verwacht, met de verwachting van een extreme hittegolf in sommige gebieden”, liet de brandweer van de deelstaat vrijdag via Facebook weten. Ook de zuidelijke staat Victoria, met de stad Melbourne, krijgt met een hittegolf te maken.

De bosbranden in Australië, die al meer dan vier maanden woeden, hebben 33 mensen en naar schatting een miljoen dieren het leven gekost. Een gebied dat groter is dan de Benelux is inmiddels afgebrand en daarbij zijn meer dan 3000 huizen verwoest.

‘Het vuur kan zelfs onbeheersbaar worden’

Net ten zuiden van Canberra woedt nu een bosbrand op een gebied van circa 185 vierkante kilometer, vooral in het nationaal park Namadgi. Premier Andrew Barr van de regio Australian Capital Territory, rond de hoofdstad, legde op televisie uit waarom hij voor het eerst sinds 2003 de noodtoestand heeft uitgeroepen. “Dit vuur is erg onvoorspelbaar geworden. Het kan zelfs onbeheersbaar worden.”

De noodtoestand geldt voor een periode van 72 uur. Daarin hebben de autoriteiten meer bevoegdheden, bijvoorbeeld om evacuaties af te kondigen en wegen af te sluiten. In 2003 overleden vier mensen in ACT en werden honderden huizen verwoest.

Ook in Nieuw-Zeeland zijn de temperaturen sterk opgelopen en ook daar is de brandweer in touw. Op het Zuidereiland woeden zeker 25 bosbranden, die zich snel uitbreiden.

Premier Scott Morrison van Australië kondigde gisteren maatregelen af om de uitstoot van broeikasgassen in zijn land terug te dringen. Morrison lag eerder onder vuur omdat hij te weinig aandacht zou besteden aan het klimaatprobleem, dat de kans op bosbranden vergroot. Hij was onder meer op vakantie gegaan.

Lees ook: 

De Australische brandweermensen zijn aan het einde van hun latijn

Regen bracht deze week even een adempauze voor de leden van de vrijwillige brandweer in Australië. Maar tijdens de rust blijkt hoe groot de schade is, ook emotioneel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden