De Bosatlas gaat ondergronds

null Beeld

Een Bosatlas zonder plaatsnamen en provinciegrenzen, maar met elektriciteitskabels en Romeinse resten. Gisteren kwam de Bosatlas van Ondergronds Nederland uit. Alle middelbare scholen krijgen gratis 15 exemplaren.

De atlas van Noordhoff brengt de ’essentie’ van de ongeziene wereld onder onze voeten in 96 pagina’s in beeld. Hij is net als de reguliere Bosatlas bestemd voor een breed publiek. Kaarten en beeldmateriaal beperken zich niet tot de klassieke aardrijkskunde. Naast traditionele informatie over bodem- en gesteentelagen zijn pagina’s opgenomen over metrotunnels en Romeinse resten. Ook de loop van gasleidingen en elektriciteitskabels is in beeld gebracht. Het glasvezelkabelnet kreeg geen kaart, omdat daar volgens Peter Vroege van uitgeverij Noordhoff geen grote lijn meer in aan te brengen was. Het is te fijn vertakt. Toelichtende teksten, foto’s en infographics zijn vast onderdeel van elk van de acht hoofdstukken van het naslagwerk die ook over infrastructuur en natuur en landbouw gaan.

Alle middelbare scholen van vmbo tot atheneum ontvangen kosteloos 15 atlassen. Vroege zegt dat vijftien stuks genoeg is om in een klas mee te werken. Vroege: „De atlas is in feite een bijlage bij de Bosatlas van Nederland, de canon van Nederland in kaarten. Hij biedt extra lesstof.” De uitgever doet 12.000 exemplaren cadeau. Vroege noemt de atlas ’een merkwaardig product’, omdat een groot gedeelte van de oplage weggegeven wordt. Een ander deel gaat naar de sponsors, die hem gebruiken als relatiegeschenk. De rest is vanaf eind volgende week in de boekhandel verkrijgbaar.

Noordhoff kan de atlassen gratis aan scholen leveren door de financiële bijdrage van sponsors. Het ministerie van Landbouw, de Gasunie en TNO werkten aan de atlas mee, naast andere overheden, bedrijven en kennisinstellingen. De totale oplage van deze thema-uitgave wil Vroege niet noemen, maar hij ligt lager dan die van de algemene Bosatlas. Van de Bosatlas van Nederland zijn sinds zijn verschijnen anderhalf jaar geleden 70.000 stuks verkocht. Deze maakte Noordhoff op eigen kracht.

De kosten voor het opstellen van de atlas van Ondergronds Nederland had Noordhoff zonder sponsoren niet kunnen terugverdienen. Vroege: „Daarvoor is het onderwerp te specialistisch. We konden hem alleen maken omdat partijen die er belang bij hebben een breed publiek over dit onderwerp te informeren daar kennis en middelen voor beschikbaar stelden.”

De Nederlandse bodem is volgens de samenstellers van de atlas ‘het best onderzochte stukje van de aarde’. Dat moet wel op een klein stukje land waar veel mensen wonen. Kennis over de ondergrond is belangrijk voor bijvoorbeeld het winnen van gas, maar ook voor woningbouw. Juist in de dichtbevolkte Randstad is de bodem van veen of slappe klei waardoor hij makkelijk verzakt. Vroege: „Hoe belangrijk goede kennis van de bodem is, illustreert het probleem met de aanleg van de Noord-Zuid metrolijn in Amsterdam.” De ondergrondse atlas is gisteren gepubliceerd ter afsluiting van het Internationale Jaar van de Aarde. De Verenigde Naties riepen dit jaar uit om aandacht te vragen voor het belang van de aardwetenschappen.

’Bosatlas van Ondergronds Nederland’, Noordhoff Uitgevers, ISBN 978 9001 12245 4, Winkelprijs € 24,95

Bekijk hier voorbeeldpagina's

null Beeld
(\N) Beeld
(\N)
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden