De bonden zetten Koolmees onder druk met een nieuwe staking

Demonstranten voeren actie tegen de verhoging van de AOW-leeftijd tijdens een protestactie van FNV in Rotterdam. Beeld ANP
Demonstranten voeren actie tegen de verhoging van de AOW-leeftijd tijdens een protestactie van FNV in Rotterdam.Beeld ANP

De bonden willen weer gaan staken. Op 29 mei, en op grotere schaal, in de hoop dat Koolmees nu toegeeft.

Dirk Waterval

Exact een week nadat het openbaar vervoer plat lag door stakingen tegen een stijgende AOW-leeftijd tracht de vakbeweging minister Wouter Koolmees (D66, sociale zaken) opnieuw onder druk te zetten. Vakbonden CNV, FNV en VCP delen hem vandaag tijdens een informeel gesprek over de vastgelopen pensioenonderhandelingen een nieuwe stakingsdatum mee: 29 mei.

De nieuwe staking moet nog groter worden dan die van vorige week maandag. Naast het personeel uit het openbaar vervoer legden toen ook werknemers uit onder meer de bouw, metaal en schoonmaak hun werk neer. Op tien plekken in het land, onder meer op de Dam en in Ahoy, demonstreerden actievoerders. Vanwege de aanslag in Utrecht werden de acties vroegtijdig stilgelegd. De bonden denken dat ze in mei nog meer mensen op de been kunnen krijgen, nu afgelopen maandag duidelijk werd hoe sterk de AOW-leeftijd leeft in het land.

CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden: “Het kabinet denkt misschien dat wij even een kunstje opvoerden met de protestactie van vorige week. En dat we daarna gewoon braaf naar de onderhandelingstafel terugkomen. Maar dat heeft hij dan niet goed begrepen.”

Wind in de rug

Sinds het overleg over een nieuw pensioenstelsel in november stuk liep, wacht de vakbeweging met terugkeren naar de onderhandeltafel totdat minister Koolmees haar tegemoetkomt. Zij heeft ineens de politieke wind in de rug nu het kabinet haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijt is. Zo zei PvdA-leider Lodewijk Asscher vorige week in Trouw dat zijn partij de AOW-leeftijd minder snel wil laten stijgen.

Die leeftijd blijft de komende vijf jaar stilstaan op 66 jaar als het aan de bonden ligt. Het kabinet kiest voor een stijging naar 67 jaar, om de AOW-leeftijd vervolgens direct te koppelen aan de stijgende levensverwachting in Nederland. Dat is volgens de vakbeweging niet te doen voor mensen met een zwaar beroep.

Naast harde toezeggingen over de AOW, eist ze ook concessies over een nieuw soort aanvullend pensioen, het eigenlijke hoofdonderwerp van het overleg. Werkgeversorganisaties zeiden onlangs in de Telegraaf dat de partijen er ‘op een haar na’ uit waren, maar dat ontkent CNV.

Zo zullen werknemers van rond de 45 jaar een flinke deuk in hun pensioen krijgen met de verschillende voorgestelde pensioenstelsels die in het overleg op tafel lagen. Het zal zo’n 60 tot 100 miljard euro kosten om die mensen te compenseren. De bonden willen dat de overheid medeverantwoordelijkheid neemt voor dat bedrag.

Pech- en gelukgeneraties

Daarnaast ageert CNV tegen het life-cycle beleggen waar minister Koolmees mee wil beginnen. Dat zou inhouden dat het geld van jongeren met meer risico naar de beurs wordt gebracht dan dat van ouderen. Meer risico nemen betekent meer pensioenverhogingen in economisch gunstige tijden. Bij pech op de beurs hebben jongeren nog genoeg tijd om die klap op te vangen, is het idee. Ouderen moet je net voor de ingang van hun oude dag niet veel risico laten nemen, stelt Koolmees.

“Maar daarvan zeggen wij: zo krijg je pech- en gelukgeneraties”, zegt Van Wijngaarden. “Denk je eens in dat je jouw pensioengeld als jongere net voor het begin van de economische crisis met veel risico naar de beurs had laten brengen door jouw pensioenfonds. Dan krijg je een financiële klap om je oren van een jaar of zeven, en dat ga je merken aan je pensioeninkomsten.”

Minister Koolmees gaf vrijdag aan “dat er nog niet wordt onderhandeld” maar dat hij wel hoopt zo snel mogelijk een doorbraak te bereiken. “Werkgevers, werknemers en kabinet moeten hun verantwoordelijkheid nemen om dit slepende dossier tot een einde te brengen”, zei hij.

Lees ook:

‘Straks moet ik tot mijn tachtigste doorwerken’

Vakbonden FNV, CNV en VCP lieten vorige week maandag het hele land weten wat hun pensioenstandpunt is. Het openbaar vervoer lag 66 minuten stil in de grote steden en er reden amper treinen.

De PvdA van Asscher krijgt een sleutelpositie

De PvdA kan de doorslag gaan geven in de Eerste Kamer. Lodewijk Asscher wil best zaken doen. “We willen voorkomen dat de pensioenen gekort worden. Dan moet je heel snel zaken doen.”

FNV: Er komen nog een hele hoop stakingen aan

Het kabinet krijgt na maandag nog meer stakingen op zijn bord als het de AOW-leeftijd niet bevriest, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga. “We blijven stakingen organiseren totdat minister Koolmees van sociale zaken over de brug komt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden