De Boncho is beter maar nog niet perfect

Fietsenmaker Vanmoof maakte een nieuwe regenponcho, die beter zit, niet wegwaait en je drooghoudt. Robert Visscher testte de Boncho tijdens een paar fikse regenbuien.

Op het eerste gezicht heeft het veel weg van een pop-up-tent, maar het is een nieuwe regenponcho, de Boncho. Aan de onderkant zit een opvallende buis, waardoor de poncho in een halve cirkel wat van je af staat. Als je hem aandoet, is het net een hoepelrok.

Heel modieus ziet de Boncho er daardoor niet uit, maar al te hip zijn poncho's natuurlijk ook nooit geweest. Ze hebben nog het meest weg van een vuilniszak vermomd als kledingstuk. Als het niet zo hard waait is de poncho een uitkomst; hij beschermt je dan uitstekend tegen de regen. Maar bij flinke wind wappert dat ding alle kanten op, waardoor je alsnog nat wordt en vooral druk bezig bent om het zaakje in bedwang te houden. Daarom heb ik met poncho's een haat-liefde-verhouding.

Fietsenmaker Vanmoof kent de ergernissen en besloot de poncho opnieuw uit te vinden. Het resultaat is de Boncho met de markante halve hoepel aan de voorkant. Daaronder blijf je wel goed droog, is de belofte. Ik neem de proef op de som en test tijdens een paar fikse regenbuien deze poncho 2.0. Direct valt op dat over de Boncho goed is nagedacht. Meestal is het een geworstel om een poncho uit de hoes te krijgen en moet je even zoeken naar de voor- en achterkant. Buiten de hoes vouwt de Boncho automatisch in de juiste vorm open, net als een pop-up-tent. Het aantrekken is daardoor heel simpel en gaat razendsnel. Dat is vooral fijn wanneer je onderweg op de fiets wordt overvallen door een regenbui. Je bent dus niet al helemaal nat, voor je de Boncho aantrekt.

Helemaal onder aan de voorkant zitten twee banden, die je eenvoudig over je stuur plaatst. De hoepel wordt daardoor een soort tent voor je benen. Het grootste voordeel van de Boncho is dat hij strak over het stuur zit, waardoor de wind er amper vat op krijgt. Ik test de nieuwe poncho meerdere keren en nooit waait het ding alle kanten op. Zelfs niet wanneer het KNMI code geel heeft afgegeven en er flinke windstoten zijn. Ik besluit ter vergelijking ook nog een rondje te fietsen met mijn normale poncho en merk al snel dat die wel alle kanten op wappert. Tot zover maakt de Boncho de hoge verwachtingen dus helemaal waar.

Ik word nog enthousiaster wanneer ik merk dat de capuchon goed blijft zitten. Die is zo ontworpen dat hij strak om je hoofd zit, waardoor je nog wel alle kanten op kunt kijken. Ook de capuchon waait geen enkele keer af. Bovendien blijft er door de vorm van de Boncho geen plas water op liggen, maar stromen de regendruppels er netjes vanaf.

Toch is niet alles positief aan deze poncho 2.0. Want helemaal droog blijf ik helaas niet. De regen gaat deels onder de Boncho door. Tijdens een fikse regenbui zijn mijn schoenen na een minuut of vijf doorweekt. Ook mijn broekspijpen zijn al vlug kletsnat. Waarschijnlijk komt het door mijn lengte (bijna twee meter), maar het is toch een tegenvaller.

Ik kan dus niet zeggen dat dit de ultieme poncho is. De Boncho kan heel goed tegen een windstootje, maar ook hij houdt mij niet helemaal droog. En voor een prijs van 78 euro had ik daar toch wel op gehoopt. Neemt niet weg dat de Boncho een grote stap in de goede richting is. Hopelijk komt er snel een versie 3.0.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden