De bollenpracht achter de duinen

Zelfs bij wind en regen is het een feest de honden uit te laten in de bosjes bij de duinen. Duizenden sneeuwklokjes staan er met gebogen hoofdjes onder vlier en berken de lente aan te kondigen. Het glanst er ook van winterakonieten (Eranthis hyemalis). Bosanemonen (Anemone nemorosa), blauwe, witte en roze boshyacinten (Hyacinthoides hispanica) en daslook (Allium ursinum) volgen later. Ze krijgen minder kans te verwilderen omdat het lentegroene bos dan meer wandelaars en campinggasten trekt. Er zijn er altijd wel een paar die denken dat de aanwezige flora bij de kampeerkaart is inbegrepen.

Natuurlijk groeit er ook de voorjaarshelmbloem (Corydalis solida) samen met allerlei narcissen die er niet thuishoren. Zelfs een enkele tulp kan er dwaas staan bloeien, ontsnapt aan de aandacht van reeën en konijnen. We gaan er maar van uit dat deze pracht te danken is aan kwekers die bollenafval stortten in een tijd dat alles nog kon en mocht.

Een Noord-Hollandse vriendin is naar Engelse wijze begonnen sneeuwklokken met bloem en blad te verkopen. Keurig gebundeld worden ze per post verstuurd. Ik bestelde 'groenpunten' (Galanthus nivalis 'Viridi-apice') dus sneeuwklokjes met duidelijk groene punten aan de buitenste bloemblaadjes. 'Viridi-apice' gaat anders geschreven worden maar zolang onze taxonoom geen officiële richtlijnen uitvaardigt houd ik me aan de ingeburgerde naam. De sneeuwklokbundeltjes worden direct uit elkaar geplukt en per stuk of per twee voldoende diep geplant in humeuze en beschaduwde grond. Dat er na het planten een emmer water overheen gegoten moet worden zodat de aarde om de wortels sluit, durf ik met dit weer nauwelijks te zeggen. Bestrooi de plantplek met gecomposteerd blad waar naar behoefte kalk doorheen is gemengd. Op gevoel mesten kan niet meer maar vaste regels geven is ook moeilijk. Elke plek is anders. Zouden 'natuurlijk' toegepaste bollen die dus aan de plaatselijke omstandigheden zijn aangepast wel extra mest moeten krijgen? In parken en openbaar groen is de 'verplichting' om te bloeien en te verwilderen groot. Er wordt dus gestrooid met kunstmest, koemestkorrels of compost. Het recept per 10m2 is 200 gram kunstmest, 2,5kg koemestkorrels of 1/3 kubieke meter compost. Kunstmest kent twee varianten: N-P-K 7-14-28 voor lichte gronden en N-P-K 12-10-18 op zwaardere grond. De cijfers geven de verhouding aan tussen stikstof, fosfor en kalium. Het is een saai maar noodzakelijk verhaal omdat een eerste portie mest nu moet worden gestrooid. Strooi de aanbevolen hoeveelheid in drie gedeelten zodat de wortels alles opnemen. De beste strooitijd is nu bij opkomst van de bollen, direct na de bloei en in het vroege najaar als de nieuwe wortels gaan groeien. Wie weinig of niets voor mesten voelt kan direct na de bloei iets geven.

Deze week hoop ik een lezing bij te wonen van een uit Engeland afkomstige galanthofiel die letterlijk op zijn buik door de sneeuwklokjes kruipend een exemplaar vond waarvan de binnenste bloemblaadjes groen zijn en de buitenste groene streepjes vertonen. De vondst is aangemeld als 'Green Tears' en voorlopig kunnen wij letterlijk huilen want hij is nog lang niet te koop. Misschien krijg ik nu eindelijk een antwoord op de vraag, waarom er in Engeland zoveel sneeuwklokjes groeien en aangeboden worden, terwijl wij het hier in Nederland met een mager lijstje moeten doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden