'De boksschool slaagt waar de wijk faalt'

interview | Filmer Roy Dames maakte een documentaire over Boxing '82 in Rotterdam-Zuid

ROTTERDAM - "Kom op, rug recht." Als Frans van den Heerik (73) het idee heeft dat een van zijn pupillen zich niet voldoende inzet bij het opdrukken, krijgt die met een stok een tik op zijn blote rug. Ondertussen houdt zijn vrouw Tiny (63) andere leerlingen in de gaten. Zonodig corrigeert ze de hoogte waarop ze hun vuisten houden.

Frans van den Heerik bokste nog met Nederlandse legendes als Bep van Klaveren en Luc van Dam en kreeg training van hun oefenmeester Theo Huizenaar. Hij vertelt er graag anekdotes over, terwijl hij zijn gouden tand veelvuldig blootlacht. In 1982 begon Van den Heerik zijn eigen boksschool in Rotterdam-Zuid: Boxing '82. Hij trainde er de latere kampioenen Don Diego Poeder en Miguel Dias. De school is het decor van 'Boksen op Zuid', een vierdelige documentaire die de NTR vanaf zondagmiddag uitzendt.

De boksschool is uniek 'op' Zuid, zegt filmer Roy Dames. De van oorsprong Amsterdamse documentairemaker raakte geïntrigeerd door het Rotterdamse stadsdeel. Met 200.000 inwoners is het even groot als Eindhoven en het onderscheidt zich in dubbele percentages: dubbel zoveel werkloosheid als in de rest van Nederland, dubbel zo veel voortijdige schoolverlaters. In sommige straten heeft 40 procent van de inwoners een uitkering. "Hoe kunnen de problemen zo groot en langdurig zijn, terwijl er met de haven naast de deur zat werk is?"

Het viel Dames op dat wat in de wijk verkeerd gaat, in de boksschool juist goed gaat. "De segregatie op Zuid is heel groot. Nederlanders, Turken, Marokkanen, ze wonen allemaal met mensen van hun eigen etniciteit bij elkaar." Bij Van den Heerik boksen al die etniciteiten tegen elkaar, en dat gaat goed. De reden? Dames: "Er is één persoon de baas, regels zijn regels en er wordt Nederlands gesproken."

De documentairemaker ziet een parallel met hoe burgemeester Aboutaleb en speciaal ambtenaar voor Rotterdam-Zuid Marco Pastors nu in het stadsdeel staan. "Vroeger ging heel veel geld naar allerlei culturele projecten op Zuid. Nu alleen nog naar de speerpunten wonen en werken. Aboutaleb zegt heel duidelijk: het maakt niet uit wat mensen doen, als ze maar werken en de taal spreken. Wat Frans in de boksschool zegt, zegt de politiek nu ook."

Van den Heerik wijst naar een jongen die net zijn school binnen komt lopen en alle aanwezigen zoals de boksetiquette voorschrijft een 'boks' geeft, een stootje van vuist tegen vuist. "Hij was helemaal sufgeblowd. Nu is hij enthousiast en doet goed mee." De trainer geeft zijn pupillen discipline en het belang van school en werk mee.

Maar de documentaire laat ook zien hoe weerbarstig de realiteit op Zuid is. De Turkse aardrijkskundeleraar Hassan zou graag ook Nederlandse vrienden willen, toch heeft hij een volledig Turkse kennissenkring. Jaap (84) woont al zijn hele leven op Katendrecht, de beruchte zeeliedenbuurt van weleer. Sinds de wijk is opgeknapt en de bordelen hebben plaatsgemaakt voor bakfietsen voelt hij zich ontheemd. Dames: "Binnen in de boksschool gaat het goed, buiten is het voor iedereen moeilijk."

De eerste aflevering van de NTR-serie 'Boksen op Zuid' wordt zondag 1 september om 16.05 uur uitgezonden op Nederland 2.

'Boksen op Zuid', de documentaire
Roy Dames maakte de documentaire 'Boksen op Zuid' samen met journalist Wouter Scheepstra, die onder meer schrijft voor Nieuwe Revu, Metro en Het Parool. Dames is bekend van zijn documentaires 'Meiden van de Keileweg', over de Rotterdamse prostitutiestraat, 'Van God los' over de Pauluskerk en 'Loverboys', over loverboyslachtoffers.

Voor de vierdelige serie 'Boksen op Zuid' spraken de makers met de bezoekers van boksschool Boxing '82 en met burgemeester Aboutaleb en speciaal ambtenaar voor Rotterdam-Zuid Marco Pastors. Ook komt de val van de van vriendjespolitiek beschuldigde deelgemeente Feijenoord aan bod.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden