De Boer wil tienduizend leer-werkbanen

Werkloze jongeren zonder diploma's moeten aan het leren en ze moeten aan het werk. De ambitie moet zijn om tienduizend van deze jonge dropouts per jaar aan de slag én aan een diploma te helpen.

Dat zegt voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid in een interview met Trouw. De werkgroep van De Boer is door de overheid ingesteld om de snel toegenomen werkloosheid onder jongeren aan te pakken.

In het klein worden er al proeven gehouden met deze manier van werken, die sterk op het oude leerlingwezen lijkt. De Boer stelt dat hij het in een overleg enige weken geleden met de top van de vakbeweging en de werkgeversverenigingen eens is geworden over een snelle uitbreiding van de trajecten.

De Boer: ,,Per jaar stoppen er zo'n 40000 jongeren met hun vmbo-opleiding. 15000 beginnen opnieuw, waardoor er jaarlijks 25000 zonder diploma blijven. Dat is de structurele component in de jeugdwerkloosheid. Daar moet op lange termijn aandacht voor zijn via deze vorm van tweede-kansonderwijs.''

Werkgevers die een jongere op deze manier in dienst nemen, worden ondersteund in de loonkosten. Er wordt geld ingezet uit de zogenoemde opleidingsfondsen die in veel cao's zijn vastgelegd. De O & O-fondsen worden gevuld door werkgevers en werknemers, en zijn in eerste instantie bedoeld om werknemers in de betreffende sector bijscholing te bieden. Daarnaast dragen de gemeenten bij: zij leggen het geld op tafel dat zij uitsparen doordat de jongere geen uitkering meer ontvangt. Ten slotte wordt er gebruikgemaakt van de Europese werkgelegenheidssubsidie ESF. ,,Alles bij elkaar krijgt de werkgever die een ongekwalificeerde werkloze jongere zo in dienst neemt, zo'n 10000 euro'', aldus De Boer. Daar wordt overigens ook de scholing voor ingekocht bij de regionale opleidingscentra (roc's).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden