De boer wil snel internet in de  stal voor de melkrobot

Kloof tussen stedelijk gebied en buitengebied groeit doordat marktpartijen het te duur vinden om glasvezelkabels door te trekken

Een SOS is het niet, wel een dringende oproep aan kabinet en parlement. Want het is lastig als je als plattelander mee wilt in de vaart der volkeren. Door het ontbreken van snel internet raken bewoners en bedrijven in het buitengebied steeds verder achterop, signaleert het PlattelandsParlement.

Dit netwerk van actieve dorpelingen en ondernemers hoopt op meer Haagse steun voor initiatieven van burgers om zelf glasvezelnetwerken aan te leggen. Op enkele plaatsen hebben ze al het heft in eigen hand genomen omdat de marktpartijen het platteland links laten liggen: te duur.

Vandaag voert de Tweede Kamer overleg met minister Kamp (economische zaken) over breedband in de buitengebieden.

Naar schatting 500.000 huishoudens, agrarische en andere bedrijven in die buitengebieden staan momenteel op achterstand door trage internetverbindingen. Een zorgelijke situatie, vindt CDA-Kamerlid Agnes Mulder. "Kinderen moeten bij vriendjes huiswerk maken omdat ze zelf geen fatsoenlijk internet hebben. Boeren ondervinden problemen met de melkrobots. Daar moet iets aan gebeuren." Rob Janmaat van het PlattelandsParlement zegt: "De situatie wordt nijpend omdat de ontwikkelingen zo snel gaan".

Landbouworganisatie LTO Oost, 'Internet Buitengebied' - dat een petitie is gestart om de politiek tot actie te bewegen - ,'Zeeland Ontwaak', overal pakken plattelanders het pleidooi voor snel internet op. Sommigen trekken zelf de kar met eigen coöperaties: ze steken letterlijk de handen uit de mouwen door zelf sleuven voor glasvezelkabels te graven. Zonder digitale snelweg kunnen volgens hen de lokale economie, de boerenbedrijven en kleine dorpskernen op den duur niet overleven.

Nu al zijn de houthandel, de onderdelenleverancier met webwinkel, de horeca en het vakantiepark met veeleisende toeristen meer en meer afhankelijk van snel internet. De kloof met concurrenten in stedelijke gebieden groeit omdat ze niet vlot genoeg kunnen reageren op vragen van klanten. Willen ouderen op het vergrijzende platteland langer thuis kunnen blijven wonen, zijn ze aangewezen op diensten en zorg op afstand (e-health) via internet.

Ze krijgen steun van de Groningse hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker. Als er niets gebeurt, zullen mensen en bedrijven wegtrekken, verwoordt hij de vrees bij plattelanders. Hij hekelt het gebrek aan 'een echte probleemeigenaar' en pleit voor een Deltaplan 'snel internet' om het hele buitengebied leefbaar te houden. Glasvezelnetwerken moeten volgens hem in wezen een basisvoorziening zijn zoals water, licht en wegen.

CDA'er Mulder zal vandaag aan Kamp vragen of hij de regie wil nemen. "Het Rijk moet faciliteren", vindt ze. Overbodige regels en belemmeringen wegnemen. Marktpartijen aansporen om glasvezel naar het buitengebied door te trekken.

Het PlattelandsParlement wil vooral dat burgerinitiatieven ruim baan krijgen en het hen gemakkelijker wordt gemaakt. Zo zou Nederland net als Polen een beroep kunnen doen op Europese subsidies om hen daarmee te steunen.

Sneller internet als bittere noodzaak voor de toekomst
Glasvezelnetten hebben de toekomst. Maar wanneer breekt die toekomst aan? 'Voorlopig niet', zegt de kabelsector. 'Onze netten zijn snel genoeg.' Waarom wordt dan toch op veel plaatsen om glasvezel gevraagd? Glasvezel is veel sneller dan kabel: 1000 megabit per seconde bij downloaden én uploaden wordt nu aangeboden, en de eerste praktijktest met het tienduizendvoudige daarvan is ook al geslaagd. Kabel komt niet verder dan 200 bij downloaden en 50 bij uploaden. Sinds 2001 is de internetsnelheid van 128 kilobit per seconde naar 200 megabit (kabel) en 1000 megabit (glasvezel) gegaan; dat is 1500 (kabel) en 8000 keer (glasvezel) zo snel als in 2001. Hebben we die snelheid nodig? Ja. Na hdtv komt dit jaar ultra-hdtv (uhdtv) op de markt, dat veel meer data oplevert. We willen video's straks in uhdtv-kwaliteit op YouTube zetten. En als we gaan beeldbellen met de dokter, moet die ons ook superscherp kunnen zien om te beoordelen of het vlekje op onze arm zorgelijk is of niet. Uploaden wordt steeds belangrijker. Glasvezelnetten zijn een soort openbare snelwegen: Ziggo en anderen mogen er diensten op aanbieden. Dat drukt de prijzen. Bij internetproviders Ziggo of UPC kunt u alleen een abonnement nemen op Ziggo of UPC. Het adsl-net van KPN is bij lange na niet in staat de snelheidsrace bij te houden. Als er dus geen glasvezel wordt aangelegd, krijgt de kabel binnenkort een monopolie op snel internet, en monopolies leiden meestal niet tot voordeel voor de samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden