De Boer vergenoegd over progressie

Er valt genoeg aan te merken op Ajax, maar aanstaande kampioen voldoet aan wensen coach

De 31ste landstitel in de clubhistorie, en de tweede op rij, viel Ajax gisteren nog niet ten deel, officieel althans, en in alle opzichten was dat maar het beste - logistiek, omdat de dreiging van ongeleide supportersfeesten in de binnenstad van Amsterdam werd afgewend, maar uiteindelijk ook sportief. Als de vlag in het relatief vroege stadium van de 32ste speelronde al in top had gekund, was dat toch iets te veel van het goede geweest, in de eindfase van een seizoen waarin de aanstaande kampioen evenals de om beurten falende concurrenten óók tot onverantwoorde diepten verzonk.

Het zicht op een waardige kampioen was daardoor al lang en breed vertroebeld. Maar ten langen leste wordt Ajax dan alsnog een triomfator die nog iets van waardigheid kan bieden, bovenal door de ook gisteren bij FC Twente (1-2) gecontinueerde uitzonderlijke serie van inmiddels twaalf competitiezeges.

Trainer Frank de Boer toonde zich in Enschede vergenoegd over progressie in vooral voetbaltechnisch opzicht. En al is er nog genoeg aan te merken op de nieuwe kampioen van Nederland, die zich woensdag in de eigen Arena tegen VVV van de schaal kan verzekeren, zijn nog altijd beginnende trainer kan worden nagegeven dat Ajax in het laatste part van de competitie naar zijn wensen met meer durf aan de bal speelt én defensief strakker georganiseerd is.

De Boer zelf mag bovenal worden geroemd voor de vasthoudendheid, waarmee hij ook in de barre fases van dit seizoen in grote lijnen op die beginselen bleef vertrouwen. Met straks al twee landstitels, in nota bene anderhalf jaar, heeft hij er nog maar één minder dan Ronald Koeman, de voorman voorlopig nog van het gilde der jonge(re) Nederlandse trainers. De Boer is tevens de eerste Ajax-trainer sinds uitgerekend zijn in de jaren negentig gloriërende leermeester Van Gaal aan wiens hand de titel wordt geprolongeerd.

Naast onverstoorbaarheid en een diepgeworteld geloof in het speltype van toen hielp enig geluk De Boer voort op zijn kronkelende weg - zoals elke coach dat nodig heeft. In engere zin, met bijvoorbeeld twee doelpunten uit hooguit drie mogelijkheden gisteren in Enschede, en zeker ook in breder verband. Illustratief voor dat laatste is de herschikking op het middenveld die in de laatste maanden heilzaam werkte, en die in het sjablonenjargon dan gauw de sleutel tot het succes wordt genoemd. Na de mislukking met Janssen als controleur viel alles redelijk op zijn plaats met Anita in het hart en níet met Enoh, naar wie De Boers eerste voorkeur leek uit te gaan.

Maar het is nog lastig om de vooruitgang van Ajax in een breder perspectief te plaatsen, zoals dat vaak problematisch is als in het tweede deel van het seizoen internationale referentiekaders wegvallen. Ajax was dit voorjaar in de Europa League één ronde eerder klaar dan een jaar eerder. Ook dat zou op de binnenlandse voorspoed enige gunstige invloed gehad kunnen hebben - en mogelijk een nadelig effect op de latere kwartfinalist AZ. In de zegetocht werden naast merendeels bescheiden opponenten ook PSV en FC Twente verslagen, maar de vraag naar de werkelijke kracht van de nieuwe schikking rond de kleine Anita kan daarmee nog niet ten volle beantwoord zijn.

Daar staat tegenover dat Ajax zicht op ontwikkeling biedt, met een jonge spelersgroep en een neo-trainer die steeds vastere grond onder de voeten krijgt, nu hij de eerste onvermijdelijke tegenslagen in het proces van een onervaren coach overtuigend het hoofd heeft geboden. Dat is voorlopig een groot verschil met PSV, als vanouds in de gevestigde orde de voornaamste concurrent die in onzekerheid van dit seizoen in het volgende lijkt over te gaan. PSV heeft met tal van prijzige aankopen zijn gebrek aan mentale weerbaarheid niet kunnen verminderen en een nieuwe trainer, die daarin een beter evenwicht zou moeten aanbrengen, is nog niet aangesteld.

Na wéér een grillig seizoen is bij Ajax nog steeds de achterliggende vraag of aan de verlangens van de veeleisende De Boer over een langere periode kan worden voldaan. Bemoeilijkend is vooral de natuurlijke cyclus waarin de beste spelers naar het buitenland vertrekken, zoals binnenkort waarschijnlijk aanvoerder Vertonghen en mogelijk ook rechterverdediger Van der Wiel. Daarnaast is er een segment van spelers, met bijvoorbeeld de lang geblesseerde aanvallers Boerrigter en Sigthorsson, van wie nog moet worden aangetoond of ze langdurig van het vereiste Ajax-niveau kunnen zijn.

Twee keer achtereen heeft Ajax voor de titel een inhaalrace nodig gehad, waarbij in die van dit seizoen - in weerwil misschien van het gevoel - nauwelijks meer punten zijn behaald dan vorig jaar. Dat onderstreept, en De Boer zal de eerste zijn om het te onderschrijven, dat er nog veel vooruitgang is te boeken - met nu dan toch de bemoedigende kanttekening dat dít Ajax daarop hoop kan bieden, méér dan dit seizoen lang kon worden gedacht.

Europees voetbal komt in gevaar voor FC Twente
Efficiënt boekte Ajax gisteren een 1-2 zege bij FC Twente. De aanstaande kampioen deed in de eerste helft zijn voordeel met een door FC Twente makkelijk weggegeven strafschop en na rust werd zowaar de enige, uit de lucht gevallen, scoringskans verzilverd.

Ajax was vanaf de stip op voorsprong gezet door uitgerekend Janssen die zijn oude club strafte voor zwak verdedigingswerk. De slecht opgestelde Tiendalli liet Van der Wiel na een pass van Alderweireld weglopen, waarna de verdediger door doelman Mihaylov werd gevloerd. De tweede Ajax-treffer maakte Van der Wiel zelf, diep in de tweede helft. Hij tilde de bal naar de bovenhoek na een voorzet van invaller Ebecilio (1-2).

Kort daarvóór had Fer de bal in tweede instantie naar de hoek gejaagd (1-1). Maar mede doordat Ajax-doelman Vermeer fraai redde op een omhaal en een kopbal van Douglas en John al vroeg de paal had geraakt, leed Twente-coach McClaren zijn vierde competitienederlaag. Plots is zelfs rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal in gevaar in Enschede, waar het publiek zijn frustraties uitte door de even uitgevallen Ajax-verdediger Alderweireld met ogenschijnlijk een munt te bekogelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden