De Boer helpt 50000 jongeren aan de slag

AMSTERDAM, DEN HAAG - Geen jongere mag langer dan een halfjaar werkloos aan de kant staan. Dat is de ambitie van de nieuwe strijd tegen de ferm teruggekeerde jeugdwerkloosheid. In de jaren negentig was er een soortgelijke inzet. Destijds van het kabinet, nu zijn het de werkgevers die de handschoen oppakken.

De Raad van werk en inkomen (RWI) -gemeenten, werkgevers en vakbonden- kwam gisteren met het plan naar buiten. De vergelijking met het Jeugd Werk Garantieplan (JWG) uit de jaren tachtig en negentig dringt zich op. Een gegarandeerde baan voor iedere jongere. Hij of zij die binnen zes maanden niet zelf een baan vond, werd door de gemeenten in dienst genomen. Het JWG was echter een aanvalsplan van de centrale overheid. Sterker: de werkgevers hadden eigenlijk geen zin mee te werken.

Hoe anders is het nu. Het zijn de vakbonden, de werkgevers, de gemeenten, de Centra voor Werk en Inkomen en de uitzendbureaus die de handen ineen hebben geslagen. De gedreven oud-voorzitter van werkgeversvereniging MKB Nederland, Hans de Boer, trekt de kar: ,,Het wordt een succes doordat we niet moeilijk doen.''

Wie doet wat? De werkgevers van VNO-NCW maken een dezer dagen bekend dat ze op grote schaal stageplekken beschikbaar stellen voor jongeren die afgelopen zomer zijn afgestudeerd of gestopt. MKB Nederland komt met 10000 leer-werktrajecten. De vakbonden staan toe dat jongeren tijdelijk met behoud van uitkering aan de slag mogen. De Centra voor Werk en Inkomen komen met 'jongerenloketten' waar werkgevers hun vacatures, leer-werkplekken of stageplekken kunnen melden. Leerplichtambtenaren worden betrokken, net als RMC, de instantie die drop-outs (jongeren die de school niet afmaakten en geen werk hebben) registreert. Twijfelende werkgevers kunnen over de streep getrokken worden om een jongere in dienst te nemen door een loonkostensubsidie te geven. Dit wordt betaald door de gemeenten, die zo weer besparen op de uitkeringsgelden.

Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid wijst op het succes van het allochtonenconvenant dat hij in zijn vorige baan als MKB-voorzitter opzette. Hij regelde een extra inzet van het CWI, betaald door het ministerie. Verder riep hij zijn werkgeversachterban op om allochtonen een baan te geven. En binnen een halfjaar begon het convenant te lopen en werden allochtonen aan werk geholpen.

De Boer: ,,Tot februari, begin maart heb ik nodig om een callcenter op te zetten met een centraal telefoonnummer. Ik zoek ook een softwarepakket om de werklozen en de beschikbare stageplekken en vacatures te verwerken. Verder moeten we een publiciteitscampagne opzetten en subsidie krijgen uit het Europese sociale fonds. Vanaf maart gaan we 'laagvliegen' door Nederland. Na de zomer moeten we, denk ik, in totaal zo'n 50000 jongeren geholpen hebben. We gaan eerst dweilen met de kraan open om de conjuncturele jeugdwerkloosheid aan te pakken en met een beetje geluk trekt langzaam de economie aan. Dan kunnen we de structurele problemen aanpakken. Deze generatie jongeren mag niet verloren gaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden