De boer als moderne slaaf

Máxima triomfeert, Máxima kan ons veel leren, Máxima is de Evita van de Oranjes en die kropen in de affaire-Zorreguieta door het oog van de naald. Aldus kort samengevat de weekbladen over de aanstaande bruid van prins Willem-Alexander.

Gelukkig is er meer. Zoals het pleidooi in Vrij Nederland voor een deltaplan voor het internet. De digitale snelweg blijkt kwetsbaar door minimale stroomvoorziening en glasvezelkabels die allemaal op dezelfde plaats zijn neergelegd. Wie de samenleving wil ontwrichten hoeft niet langer gif in de Rijn te gooien, een aanslag op een kabelknooppunt is genoeg. Een onafhankelijk en particulier betaald kenniscentrum moet volgens VN voorkomen dat een kwaadwillende de stekker uit het internet trekt.

In De Groene Amsterdammer vertelt de Groningse hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga waarom -ondanks de tragische gebeurtenissen in Enschede en Volendam- het maar goed is dat lokale bestuurders niet alle regels handhaven. ,,Nu we zo veel regels hebben, is gedogen nog ongeveer de enige manier om de boel een beetje overeind te houden.'' Met minder regels en grotere duidelijkheid over de bestuurlijke verantwoordelijkheid zal de chaos beteugeld kunnen worden, denkt Elzinga.

Ook concludeert De Groene dat, ondanks mkz en massaal uit de weg ruimen van gezond vee, de Nederlander geen stukje vlees minder zal eten. Het vertrouwen in de grootwinkelbedrijven is enorm en de bordjes bij de vleeskoeling met de tekst 'de kwaliteit van dit vlees is gegarandeerd' doen het onverminderd goed.

In Elsevier blijkt econoom Arnold Heertje een voorliefde te hebben voor mensen die vanuit een diep dal het geluk veroveren en de top bereiken. Zoals zijn zoon Raoul. ,,Eerst stond hij als stand-up comedian in cafés waar hij werd uitgelachen en uitgefloten. Avond na avond vernederd. Nu staat hij aan de top.''

Ook werkt volgens Elsevier het langverwachte rapport-Donner een 'tweede WAO-drama' in de hand. ,,'Donner' ademt reeksen papieren oplossingen en goede bedoelingen, zonder dat het basisprobleem van de WAO wordt aangepakt.'' Dat basisprobleem is volgens Elsevier dat 'iedere werknemer die zichzelf ziek vindt of door zijn werkgever onbruikbaar wordt bevonden, een levenslange, relatief aantrekkelijke uitkering kan krijgen'.

Volgens Hervormd Nederland is de hedendaagse boer een moderne slaaf, die wordt misbruikt door politici, banken en exportfirma's. Intussen bidt politiek Den Haag voor het Gouden Kalf, dieren zijn er immers om geld aan te verdienen, en draait het publiek een rad voor ogen. ,,Door massaal kadaverbeelden te tonen, met behulp van de media, wast de overheid de handen, het eigen imago schoon'', aldus priester en oud-Europarlementariër Herman Verbeek in HN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden