De blondste onder de blondines

,,Het niet geconserveerde lichaam is van een 36-jarige, goed ontwikkelde, goed gevoede blanke vrouw, gewicht 106 pond en lengte 1,66 meter. Het hoofd is met gebleekt blond haar bedekt. De ogen zijn blauw.'' Zo begon het autopsierapport van de gerechtsarts in 1962, nadat een huishoudster het levenloze lichaam van Norma Jeane Mortenson op zondag 5 augustus in haar huis in Los Angeles had aangetroffen.

Deze week is het precies 40 jaar geleden dat Norma Jeane, beter bekend als Marilyn Monroe, stierf. Naakt, met haar hand op haar telefoon, als had ze nog iemand willen bellen, misschien wel om hulp te vragen nadat ze een overdosis slaappillen had ingenomen. Misschien was het wel helemaal geen zelfmoord, maar een dodelijke vergissing van een jonge vrouw, die verslaafd was geraakt aan slaapmiddelen en medicijnen en al lang het overzicht daarover was kwijtgeraakt. Misschien ook wel werd ze uit de weg geruimd omdat ze te veel wist over de machtige Kennedy-clan. Ze zou verhoudingen hebben gehad met president John F. Kennedy en met zijn broer Robert, de toenmalige minister van justitie.

Al vier decennia lang doen er complottheorieën de ronde over Marilyns mysterieuze dood. Het zijn verhalen over de drie uren tussen de vondst van haar lijk en het waarschuwen van de politie, over de maffia, over de Kennedy's, maar het blijven gissingen.

Norma Jeane's filmcarrière begon aan het eind van de jaren veertig. Ze viel op door haar werk als fotomodel, waarna het bureau waarvoor ze werkte, haar doorsluisde naar Hollywood. De zeden en gewoonten van de Hollywood-studio's werden in die tijd grotendeels bepaald door de grondleggers ervan: voormalige schroot- en pelshandelaren. Jonge vrouwen die meer zelfrespect dan ambitie koesterden, konden in de regel een carrière als filmactrice wel vergeten.

De huwelijksnaam Norma Jeane Dougherty vond de Fox-manager die haar ontdekte, volstrekt ongeschikt. Hij kwam met Norma Jeane de artiestennaam 'Marilyn Monroe' overeen, een aliteratie waarvan de uitspraak de lippen tot twee zachte kussen vormde. Bovendien was de naam 'Monroe' de meisjesnaam van haar moeder.

Maandenlang hing Marilyn rond op feesten en cocktailparty's in Los Angeles, waar ze min of meer gewichtige Hollywood-bonzen ter wille was. En niet alleen met het aanreiken van drankjes en het legen van asbakken. Daar maakte ze kennis met John Hyde, een Hollywood-agent die haar haar eerste belangrijke filmrol bezorgde in 'The Asphalt Jungle'. Daarna rees haar ster snel. Toen in 1952 het eerste nummer van het blad Playboy verscheen met daarin een foto uit 1949, waarop ze naar eigen zeggen alleen 'de radio aanhad', werd ze definitief de godin van de zinnelijkheid, de perfecte belichaming van de Begerenswaardige Vrouw. Ze kende geen schaamte en toch speelde ze het klaar om nooit als schaamteloos over te komen; een mengeling van kinderlijkheid, kwetsbaarheid en onschuld lag daaraan ten grondslag.

In de wereld van de sterren zijn nog steeds versies van Marilyn -vrouwen die lijken te beantwoorden aan de bizarre, soms verkrampte en tegenstrijdige visie die veel mannen op het verschijnsel vrouw hebben. Maar nergens in zo'n pure en naïeve vorm.

Bij die scène bijvoorbeeld, in 'Some Like It Hot', waarin Monroe over Tony Curtis heen kruipt in een veel te krappe treincouchette, lopen nog steeds bij menige man de huiveringen over de ruggengraat. Bij welke eerlijke, harde pornovideo zal dat heden ten dage nog gebeuren?

Honderden mensen hebben maandag op een kerkhof in Los Angeles haar veertigste sterfdag herdacht. Ze was de blondste onder de blondines, ze was -en is nog steeds- de helderste van alle sterren. En wie of wat ze ook was, een dom blondje zeker niet. Want, zoals een bewonderaar het verwoordde: ,,Je moet verdomd intelligent zijn om een dom blondje te kunnen spelen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden