De blokkade was ludiek bedoeld, zegt verdachte van Zwarte Piet-tegenactie

Jenny D. (r) komt samen met andere gedaagden aan bij de rechtbank waar de rechtszaak rond de A7-blokkade in Leeuwarden wordt behandeld. De 34 Friezen die ervan worden verdacht dat ze vorig jaar de A7 op de dag van de landelijke sinterklaasintocht blokkeerden, moesten voor de rechter verschijnen. Beeld ANP

Ze maakte zich zorgen om de kinderen en de tegenactie bij de anti-Piet-demonstranten was ludiek bedoeld. Dat verklaarde Jenny D., die wordt verdacht van opruiing, donderdagochtend in de rechtbank in Leeuwarden.  

D. zou de aanstichter zijn geweest van de blokkade vorig jaar november op de A7. Bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet werden tegengehouden op weg naar Dokkum. "Ik ben daar niet verantwoordelijk voor", zei D. Zelf was ze op het moment van de blokkade in Dokkum.

Helemaal ontploft

Toch houdt het OM haar verantwoordelijk. D. zette in de aanloop naar de sinterklaasintocht een filmpje op Facebook, waarin ze opriep de bussen met demonstranten tegen te houden en Friese vlaggen mee te nemen. Ook was ze een van de organisatoren van 'Project P', een op Facebook aangekondigd evenement waarbij werd opgeroepen tot actie. De bedoeling was een langzaam-aan-actie, zei ze. "Het is helemaal ontploft. Ik had niet gedacht dat zo veel mensen bereid waren actie te voeren." Ze zei niet te hebben geweten dat haar oproep tot actie strafbaar kon zijn.

De rechter hield D. verschillende berichten voor, die zij verstuurde in een groepschat, waaruit zou blijken dat ze opriep tot actie of ermee instemde: 'Hebben we genoeg mensen?' en 'Hoe laat spreken we af?'.

De aanloop naar de intocht was druk en chaotisch, zei D. In het dossier zitten vijftienduizend berichten van allerlei mensen, benadrukte ze. "Ik weet niet meer precies wanneer ik wat heb verstuurd." De tekst met betrekking tot het facebookevenement kán ze niet geschreven hebben, verklaarde ze, want ze spreekt dan wel Fries, maar kan niet schrijven in die taal. 

Voor de intocht werd het evenement van Facebook verwijderd op last van de politie. D. verklaarde dat ze te horen kreeg dat ze zich schuldig maakte aan opruiing. Als ze de oproep zou weghalen, werd ze niet vervolgd, zo had de agent volgens haar gezegd. Ook bij de tweede organisator van Project P ging een agent langs. Deze agent verklaarde donderdag in de rechtbank een dergelijke belofte niet te hebben gemaakt. 

Het was D. met haar oproep te doen om de veiligheid van de kinderen in Dokkum, verklaarde ze. "Het gaat mij helemaal niet om Zwarte Piet. Ik ben helemaal niet pro-Piet of zo, ik heb vrienden die anti-Piet zijn. Ik wilde alleen niet dat die demonstranten met de politie door de smalle straatjes van Dokkum zouden lopen tijdens de intocht. Elke andere dag was prima." De demonstranten zouden knuppels meenemen, zei ze. 

Derde zittingsdag

Vandaag is de derde dag in het proces tegen 34 verdachten, die in november vorig jaar met auto's de snelweg bij Joure blokkeerden. De bussen met anti-Piet-demonstranten moesten een noodstop maken en een van de inzittenden liep een hersenschudding op. De chauffeur heeft nog last van het incident, bleek tijdens de zitting op maandag.  

D. beantwoordde de vragen van de rechter in aanwezigheid van veel mensen die met haar meeleven. De voorzitter van de rechtbank moest applaudisserende belangstellenden meermaals tot orde manen.

In de zaal zaten ook de demonstranten Jerry Afriyie en Mitchell Esajas. Zij benutten donderdagmiddag hun spreekrecht als benadeelde partij. Vrijdag volgt de strafeis van het Openbaar Ministerie. 

Lees ook: 

Zal de discussie over Zwarte Piet ooit worden beslecht?

Piet is steeds minder zwart, maar de emotionele discussie over zijn uiterlijk blijft jaarlijks opvlammen. Worden racismebestrijders enerzijds en 'kinderfeestverdedigers' aan de andere kant de strijd nooit moe? 'De kritiek op Zwarte Piet zal niet meer verdwijnen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden