Opinie

De blik vooruit: meer van hetzelfde

RTL 4 brengt een nieuwe versie van de klassieker 'Zeg 'ns Aaa'. (Trouw)

Wat biedt de televisie ons in 2009 ? Borduurt men voort op retro-tv ’goed doen’, zweef-tv en talentenjachten? Of gloren er nieuwe trends?

Het ziet er naar uit dat de talentenjachten sinds ’Idols’ vaste voet op de Hilversumse grond hebben gekregen. Vraag naar talent blijft er altijd, behoefte aan aandacht ook. Dus tel uit je verlies en kijk straks eens naar ’Holland’s got talent’ bij SBS.

Een positieve uitzondering is ’Op zoek naar...’ waarin geselecteerde - en al bewezen - getalenteerden komend jaar bij de AVRO gaan strijden om de rol van Mary Poppins in de gelijknamige musical.

Nostalgische televisie is eveneens nog lang niet op de terugweg. Enkele voorbeelden: RTL 4 brengt een nieuwe versie van de klassieker ’Zeg ’ns Aaa’, de KRO heeft ’’t Vrije Schaep’, SBS gaat door met ’Wie ben ik?’ en Paul de Leeuw blaast het oude VARA- programma ’Top of Flop’ uit de jaren ’60 nieuw leven in.

De nostalgische successerie ’Toen was geluk heel gewoon’ gaat in april het laatste seizoen in en de nieuwe, muzikale VARA-serie ’Gebak van Krul’ valt in dezelfde categorie als ’t Schaep: ouderwetse gezelligheid.

Van zweef-tv of aanverwante luchtfietserij bent u nog bij lange na niet verlost. In ’Het Zesde Zintuig: Plaats Delict’ neemt Beau van Erven Dorens de beste paragnosten van de vorige series mee om ’nabestaanden te helpen in hun zoektocht naar antwoorden’. Het medium Char krijgt ook in 2009 weer dingen door van boven met als onderdeel van de uitzending een ’Bekende Nederlander die een reading mag weggeven aan een vriend of vriendin’. Een zwevende kadobon, dus.

Eind januari komt de KRO met ’Dromendokter’ waarin Anita Witzier met behulp van ’dromenexperts’ - wie kent ze niet - de betekenis van dromen tracht te achterhalen.

Tooske Ragas en Patty Brard presenteren de familieshow ’De Nieuwe Uri Geller’ op SBS 6. Dat onze vorken maar weer mogen krombuigen.

Met goede en verantwoorde dingen doen voor de mensen gaan ze op de buis ook nog wel een tijdje door. Helaas. Want hoe schattig ook, een saaiere vorm van televisie is er niet. Fanatiekste weldoeners: Llink en de RVU. Maar feitelijk schiet elke zendgemachtigde vanuit alle standen lukraak op goede doelen.

Misschien dat ’Nu We Er Toch Zijn’ van BNN nog kan verrassen. Die gaan Vogelaar-wijken testen op hun gastvrijheid.

Meer van hetzelfde, dat is globaal het voornemen van Hilversum voor 2009. Een enkele uitzondering daargelaten.

Rob Kamphues gaat bekende en minder bekende landgenoten in de boeien slaan waardoor hij, zo meldt de KRO, ’zich in een interessante positie bevindt om hem of haar te interviewen’.

Kan leuk zijn, ’Kamphues boeit’, maar lijkt op ’24 uur met...’ van Wilfried de Jong, die met dit - vorig seizoen tegenvallende - programma terugkeert.

Ook een aardig idee: VPRO’s ’Goudzoekers’ over hoe mensen omgaan met geld en hoe geld omgaat met mensen.

Ach, weet u wat?

We zien het allemaal wel.

Alle goeds voor 2009 en kijk eens wat vaker naar elkaar in plaats van naar dat ding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden