De blije verliezers van de PvdA

PvdA-leden vieren feest met Tweede Kamer-fractievoorzitter Lodewijk Asscher. Beeld ANP
PvdA-leden vieren feest met Tweede Kamer-fractievoorzitter Lodewijk Asscher.Beeld ANP

Na de historische verkiezingsdreun van vorig jaar lijken de klappen bij de gemeenteraadsverkiezingen haast van de PvdA af te glijden. De top ziet vooral lichtpuntjes, en veel actieve jongeren.

Nicole Besselink

Het heeft iets surrealistisch. In de Amsterdamse binnenstad staat woensdagavond een zaaltje tjokvol PvdA-leden. Op een scherm zijn de exitpolls van de gemeenteraadsverkiezingen te zien. Emmen is tegen tienen aan de beurt. De PvdA lijkt volgens de tussenstand op dat moment van 15 naar 14,4 procent te zakken, waarna in de zaal een groot feest losbarst. Gebalde vuisten vliegen de lucht in, kelen gaan wijd open. Alsof de partij zojuist een grandioze verkiezingsoverwinning heeft geboekt.

Dat heeft de PvdA niet. De partij moet na de historische nederlaag bij de landelijke verkiezingen van vorig jaar opnieuw zware klappen incasseren. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht krimpen de sociaaldemocraten flink. “Het beeld is duidelijk: we doen het slechter dan vier jaar geleden”, zegt partijleider Lodewijk Asscher.

Maar het is maar hoe je ernaar kijkt, zegt Asscher tegelijk. De sociaaldemocraten vergelijken de uitslagen liever niet met de lokale verkiezingen van 2014, nee, 2017 is de graadmeter. Afgezet tegen die dramatische uitkomsten zijn er bij de lokale verkiezingen lichtpuntjes te zien, zo benadrukken ze. “We krabbelen gelukkig ook een beetje op”, aldus de Rotterdamse lijsttrekker Barbara Kathmann. “Ten opzichte van 2017 hebben we gewonnen”, zegt haar Amsterdamse collega Marjolein Moorman.

Juichen

Zo zijn er meer zuchten van verlichting te horen. “We blijven de grootste op links”, concludeert Tweede Kamerlid Gijs van Dijk na het zien van de exitpoll uit Rotterdam tevreden. “We hebben een lange weg te gaan, maar we laten zien dat we er weer staan.” Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar is in haar nopjes met de groei van twee naar drie zetels in de gemeente Hattem, vlakbij haar woonplaats Zwolle. “Daar heb ik echt om gejuicht.”

Buitenstaanders zien die avond een club 'happy losers' tot laat feestvieren, waaronder bijzonder veel jongeren. Ze highfiven met Asscher, dragen een strak leren jack over hun rode PvdA-campagnetrui en juichen hun partijleider na zijn toespraak toe, ook al had hij daarin niet alleen goed nieuws te melden. “Lo-de-wijk!, Lo-de-wijk!”, loeien ze nadat Asscher ze op het hart heeft gedrukt trots te zijn op de PvdA.

Het is precies de vrolijkheid die Asscher bij de partij wil zien, en die hij naar buiten toe wil uitstralen. Het moet gedaan zijn met het mopperimago van de PvdA. “Toen ik hieraan begon, heb ik er heel bewust voor gekozen om dit werk trots en opgewekt te gaan doen.”

“De afdronk is zoet”, vat Vedelaar haar gevoel over de avond samen. “Het is heel belangrijk dat we weer gestaag aan het groeien zijn ten opzichte van vorig jaar. Ik hoopte dat vandaag het begin van een heel klein beetje linkse lente zou kunnen zijn. Ik constateer dat die er is." Ze denkt even terug aan de campagne. "‘Bestáán jullie nog?!’, vroeg iemand me op straat. Daar moet ik altijd om lachen. We kunnen klappen krijgen, maar we staan altijd weer op. Mensen waarderen die dapperheid in ons.”

Lees meer over de gemeenteraadsverkiezingen in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden