De bladen vol van kunst en cultuur

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam moet “een leerinstituut, een intellectueel laboratorium” worden. Maar ondertussen wordt er vooral verbouwd om het museum publieksvriendelijker te maken, “zodat de Rotterdammers kunnen zeggen: ik ga elke zondag naar Boijmans.”

Vrij Nederland bezorgt deze week een grote reportage over de problemen van de grote musea in Nederland. Er wordt (of is juist) verbouwd waardoor binnen enkele jaren het totale museumoppervlak in het land wordt verdubbeld. Maar ondertussen nemen de bezoekersaantallen af, drukt de museumjaarkaart de inkomsten en worden de rijksbijdragen steeds lager. Dus zijn er steeds minder spectaculaire grote tentoonstellingen te verwachten. Er is geen geld meer voor en trouwens: “In het Rijnland zijn er de laatste vijf jaar vier Picasso-tentoonstellingen geweest. Wie hebben we nu nog over als grote naam?”

De directies van de musea, zo blijkt, hebben allemaal gekozen voor groter, publieksvriendelijker en dan desnoods maar alles concentreren op de eigen collectie - hoewel er ook al te weinig geld overblijft om die regelmatig aan te vullen. Allemaal een restaurant erbij en een kinderhoek als het kan, want er moet meer jeugd komen, het afnemende publiek is vergrijsd. Het nieuwe museum moet een beschaafd alternatief worden voor een dagje naar De Efteling of de Beekse Bergen. Misschien houdt dat de tekorten binnen de perken. Somber, somber.

Maar mogelijk veranderen de weekbladen daar iets aan. Het zijn van oudsher pijlers onder kunst en cultuur, op een paar pagina's meer of minder wordt niet gekeken.

Vrij Nederland biedt deze week bijvoorbeeld naast de vaste literaire bijlage 'De Republiek der Letteren' en naast het museumverhaal ook nog een 'exclusief interview' met de erven Goudstikker, die hun kunstschatten terug willen ('Never mind the Rembrandts'). Plus aandacht voor bijeenkomsten over The Beat Generation, een beschrijving van een dag uit het leven van de schrijver Gerard Reve en een overzicht van kunstzinnige afbeeldingen die betrekking hebben op de slavernij. Met daar achteraan de uitgebreide agenda voor de kunstliefhebber.

HP/De Tijd (coverstory nu al: 'Adieu Van Mierlo') heeft het blad ruwweg in twee stukken verdeeld: de rest naast kunst en cultuur. Die laatste sectie opent met een verhaal over de snel verdwenen literaire stromingen van de laatste jaren, de Maximalen en de Generatie Nix. “Hoe vlugger we er ons doorheen lezen, hoe eerder de volgende literaire lichting aan de beurt is”, tekent Willem erbij. Verder een verhaal over twaalf jaar het cabaretduo Waardenberg en De Jong. Plus een portret van John Updike, een interview met de acteur Gijs Scholten van Aschat, en nog een reeks boekbesprekingen.

Hervormd Nederland (coverstory: 'Wetenschap in verval') valt deze week wat buiten die kunst en cultuur - behalve enkele boekbesprekingen - omdat het blad, naast veel over wetenschap, de bijlage 'Voorlopig' bevat, 'Maandelijks commentaar bij maatschappij en kerk'.

De Groene (coverstory: 'De Dalai Lama in opmars') gaat ook na de nietjes over op vooral veel kunst en cultuur. Met bijvoorbeeld een verhaal over de honderd jaar geleden geboren Willem Sandberg, over wie een tentonstelling wordt gehouden. Verder een lezing van Ger Groot over 'Kunst in tijden van Dutroux', een uitgebreid interview met de Belgische schrijver Tom Lanoye en een verhaal over de kunstenares Marlene Dumas wier film 'Miss Interpreted' in première gaat. Daarnaast uiteraard ook nog een reeks boekbesprekingen.

Elsevier (coverstory: 'Geboren criminelen? Biologisch onderzoek kan aantonen of uw kind een misdadige inslag heeft') bezit ook een ruime sectie 'Kennis & cultuur'. Daar staat, mogelijk vanwege de 'kennis', ook genoemd coververhaal over de crimineeltjes: “Er lopen vandaag de dag heel wat Buikhuisens rond'. Maar daarna is er, keurig gerubriceerd, aandacht voor filmfestivals, popmuziek, digitale kunst en uiteraard een aantal boekbesprekingen. In het hart staat een verhaal over 'Grote Afrikaanse kunstroof': “Het Leidse Museum voor Volkenkunde ontvouwt een reddingsplan tegen de plundering.”

Dat allemaal naast zaken die wat meer aan de actualiteit zijn gebonden. Waar HP/De Tijd afscheid neemt van Hans van Mierlo, begroet De Groene diens kroonprins Roger van Boxtel ('Ik heb tegen Hans gezegd: neem een van de ministers Wijers of Borst. Maar als je niemand bereid vindt, kun je mij altijd bellen').

Een liefhebber die dat allemaal uit heeft, vlucht naar het museum om er een hapje te eten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden