De blaaskapel bewijst haar nut

door Onno Havermans

Een actieprogramma moet nieuw leven inblazen in de fanfare. Gericht op de jeugd, maar ook op inzakkende verenigingen. En op de politiek, die over de subsidies beslist.

Nog gaat het goed met de blaasmuziek. Nederland telt meer dan 4500 fanfares, harmonieën, brassbands en slagwerkorkesten, verdeeld over drieduizend verenigingen. Maar dat aantal loopt terug. „Gelukkig blijft het ledental nog gelijk, maar de kleine aanwas baart zorgen”, zegt secretaris Arie Gossink van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen.

„Er moet op provinciaal en lokaal niveau veel gebeuren, anders stort het in elkaar”, vindt plaatsvervangend directeur Hans Heimans van Unisono. De koepel van amateurmuziek wil met het project Windkracht 6 kinderen al jong enthousiast maken voor blaasmuziek.

Vierhonderd leerlingen van tien Zeeuwse basisscholen wonen vandaag in Goes de presentatie bij van een promotie- en educatiepakket over blaas- en slaginstrumenten. „Het is een van de drie ankerpunten van Windkracht 6. Daarnaast vinden we dat elke vereniging een jeugdmentor moet hebben”, aldus Heimans. „Die mentoren kunnen weer een beroep doen op een van de 22 coaches die we afgelopen jaar hebben opgeleid.”

Gossink is blij met het project, dat de verenigingen helpt om nieuwe leden vast te houden. „Het eerste uur is bepalend, veel meer dan vroeger. De verenigingen moeten buitengewoon zorgvuldig zijn in het begeleiden van nieuwe leden. Ons kader is gelukkig honkvast en we hebben kwaliteit, kunde en kennis bij onze dirigenten. Maar het kan beter.”

Gossink kijkt met enige jaloezie naar de sportwereld. „NOC/NSF en de grote sportbonden beschikken over veel meer kapitaal en ze hebben invloed op de politiek. Dat soort instrumenten hebben wij niet. Lang is de sfeer geweest dat wij het wel redden met zang en dans, maar dat is niet zo. Wij zijn juist de laatste jaren door de politiek in de steek gelaten. De subsidies zijn met 70 procent afgenomen en plaatselijke overheden zien cultuur en kunst als sluitstuk op de begroting. Terwijl we met opvang en scholing van jeugdigen juist veel doen aan samenhang in de samenleving, precies wat de politiek wil.”

Vooral in de plattelandsprovincies vormen fanfares en harmonieën een bindende factor.

Een stad als Enschede telt dertien orkesten, in Winterswijk presenteerde een van de zes verenigingen vorige week haar eigen jeugdcursus. „In de grote steden is de concurrentie met andere bezigheden groter en de sociale cohesie minder”, zegt Heimans.

En juist op dat punt bewijst de blaaskapel haar nut. „Muziek prikkelt de zinnen, het maakt sociaal weerbaarder en beter bestand tegen stress”, zegt Heimans.

„Leren spelen is een investering waar je jarenlang profijt van hebt, je vindt tot op hoge leeftijd aansluiting met anderen. En de blaasmuziek is deel van ons cultureel erfgoed. Zonder fanfare zouden grote evenementen en herdenkingen een stuk armoediger zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden