De bizarre strijd om een huis zonder adres

Bewoners eisen dat Hoorn 5 in Wedde weer op de kaart wordt gezet

De zaak moet uit de wereld, Jan Koster en Gerda Winters zouden zelfs financieel gecompenseerd moeten worden. De gemeenteraad van Bellingwedde (Groningen) stemde in de laatste vergadering voor het zomerreces in met een motie om het stel uit het dorp Wedde te helpen. Een vergadering eerder werd dezelfde motie nog met een stem verschil verworpen.

Al bijna vijf jaar duurt de wonderlijke strijd van Koster en Winters om hun huis dat geen adres heeft. Beide veertigers kwamen in 2008 met hun dochter naar wat zij nietsvermoedend kochten als Hoorn 5. Al snel gebeurden er rare dingen. Ze kregen geen post en het vuilnis werd niet opgehaald. Winters kreeg op het gemeentehuis te horen dat de Hoorn niet meer bestond. In een periode dat er geen huizen meer stonden, schrapte Bellingwedde de aanvankelijke Hoorn uit de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en legde de straat om een gaslocatie in de buurt. Koster: "Dat is gewoon kaartfraude".

Aan een tafel vol prints, juridische stukken en kopieën van historische documenten probeert Koster de vele vragen die de kwestie oproept te beantwoorden. Hij wordt zo opgeslokt door de materie dat hij nog amper toekomt aan zijn eigenlijke werk, zelfstandig bedrijfsadviseur. De enige echte Hoorn 5 is onder zijn voeten, bezweert hij.

De vorige bewoners, die de geschiedenis voor Koster en Winters verzwegen, kregen in 1980 bericht van de PTT: omdat de Hoorn zo slecht begaanbaar was, werd de post bezorgd op Borgesiusveen 15, 200 meter verderop, maar dan in Oude Pekela. Koster: "Maar Borgesiusveen bestaat helemaal niet".

Nadat stapels post retour afzender waren gegaan zette Koster uit armoe een brievenbus aan de Driepoldersweg waar de Hoorn op uitkomt. En hij regelde zelf de aanrijroute voor hulpverleningsdiensten. In de systemen van de meldkamer Noord-Nederland is apart beschreven hoe Hoorn 5 te bereiken is.

Bellingwedde moet, vindt de familie, de oorspronkelijke Hoorn weer opnemen in de BAG, basis voor veel kaarten, en erkennen dat er een woning staat. Koster en zijn vriendin willen ook een officieel straatnaambord. Ze hebben de 950 meter van de Driepoldersweg naar hun huis voor 35.000 euro verhard, en met de eigenaar van de grond recht van overpad geregeld. Nu moet Bellingwedde eindelijk eens iets terug doen, vindt Koster.

De gemeente ziet dat anders. Wethouder Lea van der Tuin (CDA) ontkent niet dat de familie aan Hoorn 5 woont, maar vindt het een particulier landbouwlaantje, geen openbare gemeentelijke weg. Eerder kreeg Bellingwedde op dat punt al gelijk van de rechter. Koster en Winters stapten naar de Raad van State. Zolang die geen uitspraak heeft gedaan, wil Van der Tuin niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

De gemeenteraad denkt dat het konijn uit de hoge hoed is om van Hoorn 5 een 'kennelijk openbare weg' te maken. Van der Tuin: "We onderzoeken de mogelijkheden".

Koster juicht nog niet. Daarvoor is zijn vertrouwen in de gemeente te klein. "Ze terroriseren een gezin al vijf jaar. Ik word ook steeds afgeschilderd als iemand uit het westen. Maar ik ben een geboren en getogen Groninger."

Eerst de strijd winnen, dan verhuizen
De gemeente wil niet op de voorvallen reageren, maar Jan Koster en Gerda Winters beschrijven een waslijst van incidenten die hen het leven in Wedde zuur maken. Het bordje Hoorn 5 dat ze zelf hebben gemaakt is al een paar keer vernield, stukken asbestplaat zijn op hun pad gestrooid. Een vriendin van wethouder Van der Tuin sommeerde hen telefonisch om in te binden, nadat Gerda een paar keer in de media kwam. En in het dorp wordt gefluisterd dat de twee in wiet doen. Drie keer al kwam de politie midden in de nacht zomaar aan de deur. Hun dochter veranderde van school en Jan, die thuis kantoor hield, huurde ruimte in Nieuwe Pekela om beter te kunnen werken. Ze willen hun huis verkopen. Maar niet voor de strijd om Hoorn 5 gestreden is. Koster: "Ik kom uit een redelijk rechtschapen geslacht. Ik vind dat je een ander niet kunt opzadelen met je problemen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden