De 'bitches' pikken het niet langer

De Keniaanse actrice Lupita Nyong'o, met de Oscar die ze won voor haar rol in de film '12 Years a Slave'. Beeld epa
De Keniaanse actrice Lupita Nyong'o, met de Oscar die ze won voor haar rol in de film '12 Years a Slave'.Beeld epa

Mag een zwarte comédienne een sketch doen over slavernij? Is een zwarte Oscarwinnares een fetisj voor blanken? Of pakt de zwarte gemeenschap in de VS de donkerste vrouwen en de vrouwen die uit hun rol stappen het hardste aan?

Op radio, tv en muziek lijken bitches en hos (teven en hoeren) soms de meest gebruikte aanspreektitel voor vrouwen. Zwarte Hollywood-vrouwen zijn er amper. En dan komt er eindelijk een zwarte actrice die een Oscar wint, die al die jonge meisjes hoop geeft omdat ze natural - donkerbruin met kort krulhaar - is, is het weer niet goed.

Iedereen loopt weg met de stralende Lupita Nyong'o die doorbrak met haar rol in '12 Years a Slave'. Dus zou ze een fetisj zijn voor de blanke media, concludeerde Marc Lamont Hill van de Huffington Post. 'Onzin', zegt jurist Gina McCauley, telefonisch vanuit Austin, Texas. Zij begon zeven jaar geleden de site Whataboutourdaughters.com, 'die zwarte meisjes en vrouwen verdedigt'.

"Lupita is niet zomaar populair geworden. Ze is uitstekend voorbereid, timmert al tien jaar aan de weg met eigen documentaires en studeerde als actrice af aan de universiteit van Yale."

Dat haar succes juist door een zwarte broeder in het seksuele en negatieve wordt getrokken vindt McCauley (38) veelzeggend. "Bij een zangeres als Beyoncé doet hij dat niet." Die is lichter en heeft ontkroesd haar. Het 'kleurisme' (hoe lichter hoe beter) leeft nog volop. In een blog noemde McCauley zwarte mannen de voetsoldaten in de oorlog tegen zwarte vrouwen.

Assertief
Oorlog? Zwarte mannen noemen ons vijandig, sterk, boos of onafhankelijk, zegt McCauley. "Ja, we zijn assertief. We moeten wel. Tachtig procent van de zwarte huishoudens heeft een alleenstaande vrouw aan het hoofd. Het meeste risico om vermoord te worden loopt een zwarte vrouw wanneer zij zwanger of net bevallen is, door haar partner. Naar school gaan is voor een meisje al lastig met al die roofdieren op straat. Zij voelen zich heel onzeker. Het zijn zwarte mannen die zwarte vrouwen lelijk noemen - tot ze er neurotisch van worden. Het zijn vooral zwarten die zwarte vrouwen kort houden. De zelfhaat is enorm."

Deze maand werd er een andere zwarte vrouw onderuit geschopt. De grof gebekte comédienne Leslie Jones deed haar entree bij de veel bekeken tv-show Saturday Night Live (SNL).

Jones bespotte haar status als single en zei dat ze in de slavernijtijd meer seks zou hebben gehad: "Met mijn 1,83 meter had de 'Mastah' mij geheid gekoppeld aan de grootste stukken op de plantage. Elke negen maanden had ik een nieuwe baby uitgepoept." Ze doopte hen LeBron James en Shaq, verwijzend naar gigantische basketballers.

Reputatie
Na haar act sloegen de stoppen door, onder andere bij Jamilah Lemieux van Ebony.com, een populaire zwarte site: "Jones maakt zich zo onaantrekkelijk als maar kan." Daar was dat oordeel op uiterlijk weer: 'walgelijk', en 'je dan ook nog laten gaan voor een blank publiek'.

SNL had een reputatie wat betreft representatie van zwarte vrouwen. "Komt er eindelijk een in het team, begint zij over gedwongen voortplanting. Terwijl slavernij beschouwd wordt als taboe", verklaart McCauley de ophef. Maar komiek Dave Chapelle mocht eerder wel slavernijserie 'Roots' op de hak nemen? "Er zit een zeker seksisme in de kritiek op Jones. Wellicht wil zij zich zo als vrouw de slavernijperiode toe-eigenen."

Jones gebruikt als stand-up comedian zelf constant het woord bitch, en toont zich daarmee lid van de cultuur van de hood, de zwarte achterbuurten. McCauley vindt het problematisch dat de huidige zwarte populaire cultuur de midden- en hogere klasse onzichtbaar maakt. De goede oude tijd van de Cosby-show (zij advocaat, hij dokter) is voorbij. "In de jaren negentig kozen grote bedrijven bewust voor promotie van de straattaal van scheldende rappers. Wat op tv nu populair is zijn reality shows." Daarbij vechten zwarte vrouwen voor de camera. Over schoenen, haar en handtassen.

De winst van de affaires noemt de jurist dat die alle gevoeligheden oprakelen die meestal verborgen blijven: "Namelijk dat wij onze eigen psychose creëren en versterken."

Gemengde relaties, de toekomst?
Zwarte Amerikaanse mannen daten en trouwen geregeld 'buiten hun kring', met lichtere of blanke vrouwen. Voor zwarte vrouwen is dat nog steeds behoorlijk taboe. Dus zijn er veel single.

Cristelyn Karazin beveelt voor hen gemengde relaties aan. "Karakter gaat boven kleur. Altijd", is het motto waarmee zij 3,5 jaar geleden haar website BeyondBlackWhite.com begon. Karazin krijgt de nodige haat-emails te verwerken, zoals 'Je bent een hoer van witte mannen'.

De harde kritiek blijft haar verbazen: "Ik wil mijn zusters gewoon gelukkig zien. Als zwarte vrouwen waardering krijgen van buiten de gemeenschap, roept dat direct achterdocht op. Maar zwarte mannen hebben mij nooit mooi genoemd. Die bevestiging heb ik van buiten gekregen. Het is goed als wij ons isolement doorbreken."

Jurist Gina McCauley denkt dat gemengde relaties in opkomst zijn, mede dankzij sociale media. Dat zal de genderverhouding in de zwarte gemeenschap gelijker maken: "Het heeft allemaal met controle van mannen over vrouwen te maken".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden