De bisschop van de Royal Wedding heeft u nog veel meer te vertellen

Bisschop Michael Curry tijdens zijn veelbesproken Royal Wedding-preek.Beeld REUTERS

Ruim een maand geleden had bisschop Michael Curry plots uw aandacht. Zijn preek was het meest besproken onderdeel van de Britse koninklijke bruiloft. Curry weet dat, en als het aan hem ligt, luistert u ook even naar wat hem verder nog van het hart moet.

Het kan niet anders of Michael Curry heeft de tijd van zijn leven. Anderhalve maand geleden genoot de 65-jarige theoloog uit Chicago nog een relatief anoniem en glamourloos bestaan als leider van de Episcopaalse Kerk, een progressief protestants Amerikaans genootschap met krap 2 miljoen leden. Op 19 mei kwam daar dus vrij abrupt een einde aan, toen hij bijna letterlijk fifteen minutes of fame genoot. Zijn veertien minuten durende preek over de liefde en over bijbelboek Hooglied werd live door miljoenen zielen gezien en gehoord.

Op sociale media regende het enthousiaste reacties en in de dagen na de bruiloft prijkte hij op voorpagina’s van kranten en verscheen hij in de ene na de andere Britse en Amerikaanse talkshow. Om onduidelijke redenen dook hij deze maand zelfs op in talentenshow Britain’s Got Talent. Finalisten kregen een videoboodschap van hem te zien. “Wat ontzettend leuk om jullie te kunnen toespreken”, jubelde Curry. “Bedankt voor het delen van je talenten.” In november is hij de hoofdspreker op een benefietconcert in Atlanta, en te zien aan berichten uit Amerikaanse media houden journalisten in de gaten waar hij preekt en welke andere christelijke bijeenkomsten hij bijwoont.

Curry strijdt nu tegen 'wit nationalisme'

Helemaal ongegrond is dat niet. In zijn thuisland wendt hij zijn faam nu aan voor iets dat hem al langere tijd aan het hart gaat: het politiek en maatschappelijk klimaat. Dat is er in Amerika beroerd aan toe, verkondigt Curry nu als boegbeeld van de interkerkelijke beweging Reclaiming Jesus.

Met enkele tientallen andere linkse voorgangers probeert hij remedies te formuleren voor wat zij ‘de heropleving van wit nationalisme en racisme in ons land’ noemen. Dat kwaad manifesteert zich volgens hen ‘op velerlei manieren, inclusief in de hoogste regionen van het politieke leiderschap’.

Eind vorige maand bijvoorbeeld, hield hij een stille tocht door het centrum van Washington, eindigend bij het Witte Huis. De tocht werd breed opgepikt door Amerikaanse media, wat niet vanzelfsprekend is bij dit soort kerkelijke acties. Terwijl enkele honderden gelovigen kaarsen in de lucht hielden, lazen Curry en andere geestelijken een gezamenlijk statement voor: “Het is tijd om eerst en vooral volgers van Jezus te zijn. Onze identiteit in Christus - nationaliteit, politieke partij, ras, etniciteit, geslacht, afkomst - komt vóór iedere andere identiteit.” De kerk moet meer aandacht hebben voor de ‘kernleer’ van het christendom, vinden ze. Wat hen betreft draait die om zorg voor de armen en zwakken.

Zijn doelwit moge duidelijk zijn

Het is niet Curry’s eerste maatschappelijke initiatief. Al jaren voordat Trump op het politieke toneel verscheen, bestierde hij projecten gericht op armenzorg en hulp aan immigranten. Hij spreekt zich regelmatig uit voor homorechten en als bisschop van North Carolina zette hij een actie op poten om 100 duizend malarianetten te verstrekken in landen waar de mug de volksgezondheid bedreigt.

Dat hij nu ineens wordt gehoord, heeft vast ook te maken met de stemming in zijn eigen land. “Onze hoop en ons gebed is dat de gemiddelde christen door onze acties zijn stem vindt”, vertelde Curry na afloop van de stille tocht aan journalisten. “We zoeken manieren om mensen bij elkaar te brengen.”

Een tikje vaag inderdaad. Maar gezien zijn diagnose dat het kwaad komt uit ‘de hoogste regionen van het politieke leiderschap’ moge het duidelijk zijn tegen wie Curry zich verzet: president Trump, diens beleid en de invloed die zijn aanhangers hebben op het Amerikaanse christendom.

'Trumps beleid is wreed'

Dit weekend zocht hij opnieuw de aandacht. Voor Trumps nieuwe immigratiebeleid, waarbij gezinnen aan de grens met Mexico uit elkaar worden getrokken en kinderen soms in kooien belanden, bestaat ‘geen enkel bijbels mandaat’, stelt hij in fel betoog in The Guardian. “Christendom moet nooit worden verward met wreedheid.” Trump mag er dan per presidentieel decreet voor hebben gezorgd dat er geen nieuwe gezinnen meer uiteen worden gerukt, de gezinnen die al uiteengerukt waren, worden niet herenigd. Onchristelijk, vindt Curry. “Het heeft het gekrijs van de achtergelaten kinderen niet doen verstommen.”

Behoorlijk politiek inderdaad, maar zijn polemieken zijn geen linkse stemadviezen, benadrukte Curry laatst in een interview over zijn eerdergenoemde beweging, Reclaiming Jesus. “We wijzen op de waarden die je in je leven zullen leiden. De rest is tussen jou en God.”

Lees ook: De veelbesproken huwelijkspreek van Curry
De preek die bisschop Curry uitsprak bij het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle wist wereldwijd vele mensen te raken. 
Lees hier de Nederlandse vertaling.

Lees ook: De preek was het hoogtepunt van de Royal Wedding
Niet de kus, niet het jawoord, niet de jurk, niet de muziek, niet de rijtour. Nee, het hoogtepunt van de huwelijkssluiting – en daar leek werkelijk iedereen het over eens te zijn – was de preek, schreven we destijds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden