De bisschop luistert wel naar de getroffen boeren

reportage | Noodweer verpestte de oogst van boeren in Brabant en Limburg. Bisschop Wiertz ging op bezoek.

Loom kijken tientallen koeien naar de voorbij schrijdende bisschop. In het gevolg van de in egaal in het zwart gestoken geestelijke lopen vader Jos Kurstjens (65) en zijn zoon Edwin (34), melkveehouders in het Limburgse Montfort. Statig wandelt bisschop Wiertz door de moderne melkveestal. Regelmatig last de geestelijke een pauze in om te luisteren naar het relaas van Edwin Kurstjens. Hun oogst is een paar weken geleden voor een groot deel verpest door het noodweer dat toen over delen van Brabant en Limburg trok.

Gisteren bezocht bisschop Wiertz van het bisdom Roermond samen met een delegatie van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) de boerderij van de familie Kurstjens, om morele ondersteuning te bieden.

Over enkele weken heeft deze boerderij serieuze problemen om de 130 melkkoeien te voeren, zo hoort de bisschop met een ernstig gezicht aan. In Limburgs dialect vertellen vader en zoon Kurtsjens over de schade ('naar schatting tussen de vijftig en honderdduizend euro') en over de geschiedenis van het bedrijf.

De bisschop knikt vaak. Af en toe plaatst hij, de handen gevouwen op zijn buik, een opmerking. "Een prachtig bedrijf heeft u", zegt hij. En, tegen de zoon: "Zo, u bent vijfde generatie al die het bedrijf runt. Mooi. Ik zie liefde voor het bedrijf." In de verte is het gezoem van de melkrobot te horen.

De morele ondersteuning door de rooms-katholieke kerk wordt hoog aangeslagen op het erf van de familie Kurstjens. "We zijn allemaal katholiek, he", zegt Edwin Kurstjens. "De bisschop leeft tenminste mee met onze sector." Zijn vader Jos, in zijn vrije tijd zanger in het plaatselijke kerkkoor: "Ja, de bisschop wel."

Er klinken verwijten in de stal. Het gevoel leeft onder de boeren dat Den Haag de ernst van de kwestie onderschat, vertellen vader en zoon. Graag hadden de agrariërs gezien dat politici uit Den Haag zich meer inzetten voor de door het noodweer getroffen boeren.

"Hier in Limburg worden we aan ons lot overgelaten. In Den Haag is dit deel van Nederland ver weg," zegt Edwin Kurstjens. Limburg telt enkele honderden boeren en tuinders van wie de oogst door de heftige regen is mislukt. Over de totale schade in de provincie valt nog weinig te zeggen, zegt de LLTB. Er zijn boeren en tuinders met enkele tienduizenden euro's schade, maar ook bedrijven waarin het bedrag in de honderdduizenden euro's loopt. Kurtsjens zucht: "Hoe moet dat als we straks ons voer moeten inkopen? We zijn normaal zelfvoorzienend. Nu moeten we meer dan de helft kopen."

Het initiatief om een getroffen boer te bezoeken komt van de bisschop, zegt hij uitkijkend over de dieren. Volgens hem is het belangrijk om 'naast de mensen' te staan. "Ik ben hier uit interesse voor de mensen", zegt hij. "We worden er nu van doordrongen dat niet alles maakbaar is in de wereld."

Een gebed of zegen laat hij achterwege in de koeienstal. Expres, zegt hij. Met een glimlach: "Vanzelfsprekend bid ik voor de boeren, maar dat Jezus naast je staat hoef ik natuurlijk niet tegen elke koe te zeggen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden