De bisschop gaat de boer op

Boeren gelden tegenwoordig als spiritueel rolmodel. Met een bezoek aan een boerderij nam bisschop Hurkmans van Den Bosch een voorschot op de Week van het Platteland. ,,Ik ben geen boer, wel een herder.”

Waarom de keus van de bisschop uitgerekend op hun boerderij viel?

Eigenlijk hebben Antoon en Lisette Delisse uit Erp (bij Veghel, Oost-Brabant) geen idee. „We hebben vorig jaar een mooie nieuwe stal gebouwd”, zegt Antoon (51). „Misschien heeft het daarmee te maken.”

De monseigneur zal niet in het woonhuis komen, weet Lisette (48). „Hij wil straks in de stal zitten te praten.”

Het hoge bezoek vergt wat voorbereiding. Lisette zet kannen koffie, Antoon heeft net de boel nog aangeveegd. „Je moet een beetje in het voren werken. Als er nog een koe gekapt moest worden of een machine gerepareerd had ik dat ook nog gedaan.”

Zijn werk is zijn hobby, zegt Antoon. „’s Ochtends vroeg is de mooiste tijd om te werken. Dan is het buiten fris en stil en hoor je de vogels. Vakantie hoeft van mij niet. Zeker niet drie weken naar Spanje. Als we een weekje weg zijn wil ik graag weer naar huis. Kijken hoe alles er bij staat.”

Er draaien auto’s het erf op, genodigde buren arriveren. Anton, Jan, Harry. Ze groeten elkaar met een knikje. „Niks mis met zulk weer.” Maar hoe zat het nu met de bisschop die kwam?

„Hurkmans wilde ergens onder een koe”, zegt Antoon. „Nou, ik kan er zo eentje pakken.”

Als de donkere auto van de monseigneur arriveert staat een heel ontvangstcomité hem op te wachten: buren, iemand van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, een medewerkster van stichting Vrienden van het Platteland, en meneer pastoor, op de fiets uit Veghel gekomen.

Antoon krijgt als eerste een hand van Hurkmans. Vervolgens gaat hij het hele gezelschap af, komt Antoon weer tegen, stelt zich nogmaals voor. „Ach”, zegt een buurvrouw. „De bisschop kan ook niet alles onthouden.”

Antoon en Lisette gaan de bisschop voor op een rondleiding over het bedrijf: 22 hectare grond, 105 zwartbonte melkkoeien in een stal die er 168 kan bergen, een melkquotum van een miljoen.

„Ziet er netjes uit”, knikt de bisschop in de stal met jongvee. Wijst op een van de koeien: „Hebben ze ook namen?”

„Dit is Ada”, zegt Antoon. „Maar in de computer heet ze 2718.”

Veel koeien zijn erbij gaan liggen, ziet de bisschop. „Doen ze dat altijd?”

„Nee”, zegt Antoon. „Soms staan ze op om te eten.”

Antoon koopt zelden of nooit een koe, vertelt hij, hij fokt zelf. „Hedde ok ’n stier?”, vraagt Hurkmans. Antoon wijst naar een hoek van de stal. „Groot dier, hoor”, knikt de bisschop, terwijl hij een vlieg van zijn colbert slaat.

Hij komt zelf ook van het platteland, zegt de bisschop. „Ik ben een echte boerenjongen.” Een buurman grinnikt: vroeger bij Hurkmans thuis hadden ze maar zestig koeien, wat varkens en kippen. Stelde weinig voor, hoor.

De medewerkster van Vrienden van het Platteland wenkt. Ze wil graag beginnen met het kaartspel Boer in Hart en Ziel.

Ze nodigt het gezelschap uit te gaan zitten, op strobalen, dat leek haar aardig.

De bisschop krijgt een kaartje met een vraag aangereikt. Hoe hij denkt over de steeds grotere schaal van landbouwbedrijven. „Waar eindigt dat”, vraagt de monseigneur zich af, terwijl koe 2135 aan zijn rug snuffelt. „In gigantische bedrijven heb je veel winnaars maar ook veel verliezers. Ik heb wel eens heimwee naar het kleinschalige van vroeger.”

„Neem me niet kwalijk”, zegt een van de buren, „maar nostalgie en economie gaan niet samen.”

Op de vraag wie van de aanwezigen boer is gaan een aantal handen omhoog. „Ik ben geen boer”, lacht de monseigneur. „Ik ben meer een goede herder.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden