De bikini

Op vrijdag 5 juli 1946 presenteerde Louis Réard aan de rand van het zwembad De Molitor in Parijs zijn nieuwste badpakkencollectie. Het was een mooie zomermiddag.

Réard, een voormalige automonteur, die de lingeriezaak van zijn moeder, vlakbij Les Folies Bergères, had overgenomen en al weer jaren in de badpakken zat, was op het idee gekomen van een schoonheidswedstrijd waarbij hij zijn nieuwste creaties kon tonen. Titel: de mooiste zwemster. Prijs: de Réard Cup.

Er was een jury, het was 35 graden en er was al rumoer in het zwembad. Alle modellen droegen een tweedelig badpak - een riante beha met een welvoeglijk broekje, hoog over de heup - maar er was één model dat er anders uitzag: het was niet haar schoonheid of haar uitstraling, het was het nieuwe badpak. Ze droeg een beha die de borsten bedekte, dat ging net, maar de blik van het publiek ging naar beneden.

Deze nieuwe creatie was zo minuscuul dat de vaste modellen van Réard er geen zin in hadden het ding te showen. Hij was naar het Casino de Paris gegaan en kwam terug met een negentienjarige naaktdanseres die zonder morren de twee driehoekige lapjes textiel aantrok, bedrukt met een collage van krantenartikelen en bijeengehouden door dunne koordjes.

De stof was - naar de maatstaven van de tijd - zo klein bemeten dat de danseres er nogal naakt uitzag, maar zij voelde zich voor het eerst gekleed. Daar stond ze aan de rand van het zwembad, voor het oog van de wereld, met in haar rechterhand een doosje, het doosje dat moest bewijzen dat we hier te maken hadden met een badpak 'kleiner dan het kleinste badpak ter wereld', want het paste in dit doosje.

De danseres in de bikini won glansrijk de Réard Cup.

De naam van het badpak had Louis Réard een paar dagen eerder bedacht. Al weken stonden er geruchten in de krant over een atoomproef en 's maandags was het gebeurd.

Op 1 juli 1946 om 09.00 uur had Amerika een nieuwe atoombom tot ontploffing gebracht op het eiland Bikini in de Stille Zuidzee. Dat wordt de naam, dacht Réard: bikini!

Er hing een gekte in de lucht. Alles werd verbonden met de bom en zijn explosieve kracht. Filmsterren werden 'seksbommen'. Het woord 'atoom' werd overal voor gebruikt.

De gevierde couturier Jacques Heim gebruikte het ook. Een paar weken voor de bikini van Réard lanceerde hij een nieuw badpak met de naam atoom. Hij promootte zijn ontwerp met een reclamevliegtuig dat over het strand van de Rivièra vloog met de tekst: 'het kleinste badpak ter wereld'.

Réard maakte het badpak nog kleiner. Hij ontblootte de navel - het grenspunt van de kuisheid. De lijnen gingen verder, langs de heupen en de billen. En na de schoonheidswedstrijd in het zwembad De Molitor huurde hij een reclamevliegtuigje dat over het strand van de Rivièra vloog met zíjn tekst: 'kleiner dan het kleinste badpak ter wereld'.

De blote navel was het point of no return. De zegetocht van de bikini was begonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden