De Bijlmer verguisd, de ontwerper met prijs onderscheiden

AMSTERDAM (ANP) - Stedenbouwkundige Siegfried Nassuth (76), de ontwerper van de Bijlmermeer in Amsterdam, is door het Fonds voor de beelden kunsten, vormgeving en bouwkunst onderscheiden met de Oeuvreprijs. Aan de prijs is een bedrag van 50 000 gulden verbonden.

Nassuth was van 1959 tot 1981 als architect werkzaam bij de gemeente Amsterdam en was jarenlang nauw betrokken bij de aanleg van de Bijlmer. “Nassuth kan als het stedenbouwkundig brein achter deze wijk worden beschouwd”, aldus het juryrapport. Volgens de jury heeft Nassuth het model van de functionele stad bedacht: een strenge scheiding van functies, waarbij de voorzieningen zijn geconcentreerd onder de wegdekken en parkeergarages.

De Bijlmer is vanaf het begin verguisd, maar de jury vindt de vele kritiek op de hoogbouw niet terecht. Met de bekroning van Nassuth wil de commissie de aandacht vestigen op de naar haar mening niet zelden vertroebelde discussie over de Bijlmer, waarbij stedenbouwkundige aspecten dikwijls worden verward met sociale factoren. “Het stedenbouwkundige plan kan nog steeds worden opgevat als het model van de functionele stad en een oplossing van het probleem van stedelijke concentratie”, aldus de jury.

De Oeuvreprijs is ook toegekend aan de beeldende kunstenaars Loes van der Horst, Herman de Vries, Herman Scholten en meubelontwerper Martin Visser. In het Kroller-Müller Museum in Otterlo is tot 17 januari een tentoonstelling over hun werk te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden