De biet van Margriet: verpletterend mooi

Groningse kinderen houden met zelfgemaakte lampions Sint-Maartentraditie in ere

De frikadel bij cafetaria Kars aan het Damsterdiep is een van de hoogtepunten. Maar ook de kroepoek bij de Chinees aan de Nieuweweg willen ze niet missen, evenmin als de ranja bij studentenvereniging Albertus.

De kinderen Knol uit Groningen maken een lange tocht met Sint-Maarten. Kaatje (12), Margriet (10) en Klaas (9) zijn ervaren Sint-Maartenlopers. Ze weten precies wat waar te halen valt op de elfde van de elfde, als ze in het donker langs de deuren gaan. Sint-Maartenliedjes zingend gaan ze met zelfgemaakte lampions de straat op om snoep of kleine presentjes te scoren.

De route eindigt ook dit jaar bij oma, in een andere wijk van de stad. Maar Margriet, Klaas en Kaatje lopen warm in hun eigen straat, in de Oosterparkwijk. Zus Anna (13) blijft dit jaar thuis om snoep uit te delen, de traditie is haar te kinderachtig geworden. Maar de andere drie voelen zich nog lang niet te oud voor Sint-Maarten. Moeder Knol zegt dat bij Kaatje op het gymnasium de halve klas nog loopt. En als ze te oud was, had Margriet niet de lampionnenwedstrijd gewonnen in de Martinikerk. Margriet won in de categorie 9 tot en met 12 jaar.

"Een verpletterend mooi ding", roept de eerste de beste buurman over de biet van Margriet, een lampion in een lampion. Maar zo'n biet is wel zwaar. Gelukkig wil mama hem dragen en loopt Margriet met een papieren lampion, een van de vier die ze maakte.

De drie van Knol komen langzaam op gang dit keer. Moeder moet hen aansporen: "Ga daar maar heen, daar brandt licht." Twee buurjongetjes van zes weten meteen van wanten. Het is de vraag of ze beseffen dat ze de naamdag vieren van de middeleeuwse heilige Martinus van Tours, die zijn mantel met een bedelaar deelde door hem in tweeën te snijden. Maar vol overtuiging zingen kunnen de twee vriendjes wel. De buren zijn onder de indruk, al wil een buurvrouw wel graag twee liedjes horen voor ze uitdeelt. Een jonge man blijkt geen traktatie in huis te hebben. Valentijn weet een oplossing: "Daar is de C1000. Tot zo!"

De mooiste lampions maak je van voederbieten
De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken in Groningen laat jaarlijks speciaal voor Sint-Maarten een paar honderd voederbieten telen in Siddeburen. Voederbieten schijnen mooi rood door en zijn veel geschikter om een lampion van te maken dan de gelige suikerbiet. Vierhonderd knollen werden er dit jaar uitgedeeld aan schoolkinderen. De vereniging verspreidde ook lampionmaaktips op scholen. Een jury met de echtgenote van de commissaris van de koningin en de echtgenoot van de burgemeester koos de mooiste uit de lampionnen die werden ingeleverd bij de Martinikerk. Het aantal inzendingen was teleurstellend: 18 lampions.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden