De bieb moest dicht, maar de boekenhuisjes rukken op

Hillegersberg-Zuid heeft al tien ruilplekken voor leesplezier

Dave van der Voordt is niet zo'n lezer. "Ik lees alleen in de vakantie, maar dit jaar vergat ik de boeken in te pakken." Toch weet deze Rotterdammer precies waar in zijn wijk Hillegersberg-Zuid de 'boekenhuisjes' staan. Kijk, daar op de hoek, en daar en daar.

Het zijn er tien in totaal: houten kastjes die op vogelhuisjes lijken en tot verrassing van de voorbijganger topliteratuur bevatten. Gratis en voor niets, te grijp voor iedereen: hoogtepunten uit de oeuvres van Reve, Bordewijk, Wolkers, Westerman, Dorrestein en - vooruit, voor de onbekommerde zomeravond - ook Brown en Larsson. Terugbrengen mag, ruilen en lekker zelf houden ook.

Wat er niet in de kastjes staat? "Konsalik en andere meuk die al jaren in je boekenkast staat te verstoffen." Literaire kwaliteit is één van de basisprincipes van buurtbewoonster Marijke Lammers, stuwende kracht achter dit particuliere project. Als ze de Rotterdammer - oud en graag ook jong - toch aan het boek probeert te krijgen, dan maar meteen een goed boek.

Daarnaast heeft ze nog een andere missie: mensen met elkaar verbinden. Toen ze werkloos thuis kwam te zitten, realiseerde ze zich dat ze haar wijk nauwelijks kende. Dat is veranderd dankzij het boekenhuisproject, dat veel overleg en samenwerking vergt. En de wijk kent háár; ook niet-lezer Dave van der Voordt weet waar ze woont.

Het project van Lammers is verwant aan Minibieb, Freelibrary, Bookcrossing: allemaal piepkleine intiatieven van boekenliefhebbers die hun bezit graag delen. Het eerste buurtboekenkastje in Hillegersberg-Zuid is nu een jaar oud, het tiende werd afgelopen maand feestelijk geopend. Alle 'bookkeepers', zoals Lammers ze noemt, kunnen voor de kosten van het huisje (zo'n 300 euro) subsidie vragen bij de gemeente, maar moeten zelf zorgen dat hun kastje aantrekkelijk en schoon blijft. Vogelpoep op het dak? Doekje erover.

Nieuwe voorraad voor alle kastjes komt uit de woonkamer van buurtbewoonster Rolien van der Laan (58). Zij maakte speciaal voor het project ruimte vrij in haar woonkamer. Het was even passen en meten, ze moest haar eettafel verkleinen, maar nu staan ze er pontificaal: twee kasten voor boeken die maar blijven toestromen. "Als mensen van de boekenhuisjes horen, gaan ze spontaan hun eigen boekenkast opruimen", zegt Lammers.

De eerste dozen kwamen trouwens van de openbare bibliotheek, die ook hier de deuren moest sluiten. De boekenhuisjes zijn volgens Lammers een goed alternatief, ook al omdat ze '24/7' geopend zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden