De bieb heeft jeugd meer te bieden dan alleen boeken

De Openbare Bibliotheek Amsterdam. Beeld ANP
De Openbare Bibliotheek Amsterdam.Beeld ANP

De jeugd weet de plaatselijke bieb vaker te vinden, bijvoorbeeld om er huiswerk te maken, als er thuis te veel afleiding is, zoals Netflix.

Maaike Bezemer

Tien jaar geleden kwamen er meer volwassenen dan kinderen in de bieb, maar inmiddels is 61 procent van de leden jonger dan achttien. En hun aandeel blijft groeien: in 2015 met 2 procent naar 2,3 miljoen. Ze leenden dat jaar 38 miljoen boeken, 2 miljoen meer dan in 2014. En dat zijn echte papieren boeken.

Madelief Lassche (14) kent meiden die verhalen online lezen op Wattpad, maar die vindt zij niet goed geschreven. “Echte lezers houden meer van echte boeken.” Vandaag zit ze met Veronika Dijkstra (13) in de bieb van Hilversum om natuurkunde te leren, een hoofdstuk over radioactiviteit. Het stedelijk gymnasium geeft wel drie uur huiswerk per dag en thuis worden ze maar afgeleid, door Netflix bijvoorbeeld. Een boek lenen zal hoe dan ook niet gaan, want Madelief heeft er al tien thuis, Veronika zeven.

Ze lezen echt veel, liefst young adult-romans over verliefd worden, en fantasy. Soms heeft Madelief een boek in anderhalf uur uit, maar ze was dan ook recordhoudster snellezen op de basisschool. “Mensen denken dat ik het dan niet onthoud, maar dat is dus onzin.” Vooroordelen, grapt ze.

De bieb in Hilversum zit wat jeugdleden betreft op 3 procent groei. Ze liepen hier ook voor op de andere trend die de zojuist uitgebrachte bibliotheekmonitor signaleert: bibliotheken vervullen een steeds bredere maatschappelijke functie. Naast het uitlenen van meer dan 73 miljoen fysieke boeken en 4 miljoen e-books organiseerden ze landelijk een recordaantal van 82.000 activiteiten in 2015.

In Hilversum hebben ze van alles voor ‘het loslopende kind’, zoals medewerker Karin Visser ze noemt. Voorleessessies in de theaterzaal - met zeventig stoelen van rood velours. Het fablab, een roze bus waar kinderen in 3D leren printen. Hier op de stoep, maar de bus rijdt ook naar scholen. Helemaal boven zitten studenten achter hun laptop, beneden doen jonge meisjes een interactieve game voor een tv-scherm. “De bibliotheek is veel meer een plek van ontmoeting geworden”, zegt Visser. In Hilversum hoef je allang niet meer stil te zijn. Er is een leescafé, waar je een latte met broodje mag nuttigen boven je boek. Een bezoeker heeft weleens een pizza laten bezorgen, vertelt Visser.

De huidige slogan van bibliotheken is een ‘leven lang leren’. Met speciale programma’s bezoeken Hilversumse medewerkers jaarlijks nog eens 110 basisschoolklassen en 90 middelbare-schoolklassen. Op woensdagmiddag is er extra hulp bij het maken van werkstukken en boekverslagen, in een speciaal computerlokaal. De negenjarige Yaren Senalp maakt er een presentatie over de boekenreeks ‘Het leven van een loser’, deel ‘vette pech’. Het is leuk, grappig en er gebeurt veel, typt hij. Wat voorkeuren betreft verschilt Hilversum niet van het landelijke beeld. Loser-boeken staan bovenin de top-100: plaats 1 tot en met 8. Gemiddeld 30.000 keer uitgeleend.

null Beeld Maarten Hartman
Beeld Maarten Hartman

‘Dummie de mummie’ is top, ook op school

Thijs Thewessen (9) neemt de biografie van Esther Vergeer mee naar huis, want zijn spreekbeurt gaat over paralympische sporters. Eerlijk gezegd komt hij niet zo vaak in de bieb en meestal kiest hij uit een en hetzelfde schap op de begane grond: die met de voetbalicoontjes. Thijs las ‘Koen kampioen’, ‘De wilde voetbalbende’ en een serie over Arjen Robben. Maar als hij echt een favoriet moet kiezen, dan toch ‘Dummie de mummie’. Die leest hij nu ook op school. Maar eigenlijk sport hij liever dan dat hij leest.

Veronika ( links ) en Madelief Beeld Maarten Hartman
Veronika ( links ) en MadeliefBeeld Maarten Hartman

In de vakantie soms wel veertig boeken

Madelief Lassche (14, rechts) leest in de vakantie soms wel veertig boeken, al mag ze er als ze weggaan, meestal niet zoveel meenemen van haar ouders. Haar tofste boek? ‘Hate list’ van Jennifer Brown over een schietpartij op een Amerikaanse high school en over pesten en gepest worden. Best wel morbide, geeft ze toe. “Maar het beschrijft ook mooi hoe anderen op de hoofdpersoon reageren.”

Veronika Dijkstra (13) moet even denken. ‘De wereld van Sophie’ is het laatste boek dat ze las. Al vond ze de film toegankelijker. “Die heb ik eerst gezien.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden