REPORTAGE
De bibliotheek van de Universiteit Utrecht selecteert voorlopig aan de deur
Universiteiten puilen uit door de enorme toeloop van studenten. De bibliotheek in Utrecht weert middelbare scholieren, mbo’ers en hbo’ers daarom van studieplekken.
Verstopt achter de boekenkasten van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek zitten honderden studenten over hun laptop gebogen. Het afgelopen jaar steeg het aantal universiteitsstudenten opnieuw, zo werd vorige week bekend. Op dit moment lopen er zo’n 290.000 studenten rond op de universiteiten. Waar laat je die allemaal?
Op het eerste gezicht lijkt de universiteitsbibliotheek een rustige plek: voetstappen klinken in de stille gangen en de witte muren werken ontspannend. Tot je je tussen de rijen boekenkasten begeeft, waar studenten druk op hun laptops tikken. Ineens is de rust weg, de tentamenstress is haast te voelen. Hier zijn enkel studenten van de universiteit. Dat is anders dan voorheen, toen iedereen nog toegang had tot de bieb.
Door de toestroom is er ook een tekort aan plekken om rustig te kunnen studeren. De Universiteit Utrecht heeft daarom maatregelen genomen. Bij wijze van proef zijn de studieplekken in de universiteitsbibliotheek tot 18 november alleen toegankelijk voor de eigen studenten. Zo moet de drukte in het gebouw te behappen blijven.
Dat is ook wel nodig, vinden de studenten. Ook met de beperkte toegang zit de bibliotheek meer dan vol. “Soms stonden er om acht uur ’s ochtends honderd man voor de deur te wachten tot de bieb openging”, vertelt Carmen Nelissen (23). De student internationale betrekkingen is daarom blij met de proef: “De ambiance is een stuk beter en er is minder onrust”.
Er werd geklaagd door studenten en dat is terecht, meent Maarten Post, woordvoerder van de Universiteit Utrecht. “Zo’n 40 procent van de 1500 plekken die we hebben, wordt ingenomen door mensen van buiten de universiteit.” Voor de universiteitsstudenten is het nu tentamentijd. Daarom moeten middelbare scholieren, mbo- en hbo-studenten tot 18 november elders een plekje zoeken om te studeren.
Tentamenperiode
Rechtenstudent Bas van der Storm (18) heeft net heel de bibliotheek doorgelopen op zoek naar een plek. Er moet wat gedaan worden aan de drukte in de bibliotheek, vindt hij. “Eerst was het rustig, maar rond de tentamenperiode is het bizar druk. Dan kun je ’s ochtends al geen plek meer vinden om te studeren. Ze zouden het aantal plekken moeten uitbreiden.”
Toch is deze proef voor nu een prima oplossing, vindt Vivian Straver (21). De studente taalwetenschappen vertelt dat veel mensen last hadden van de overvolle studieruimte. “Thuis kun je natuurlijk ook studeren, maar hier is het veel fijner. De sfeer is goed, je hebt studiemateriaal en de andere mensen die studeren motiveren me.”
Afleiding thuis
Dit is precies waarom hbo-student Gizelle Mijnlieff ook graag in de bibliotheek had willen studeren. Zij is niet blij dat ze niet naar binnen mag. “Natuurlijk hebben de universiteitsstudenten voorrang, maar de universiteitsbibliotheek is een rustige studieplek, met ruime openingstijden.”
De oplossing is volgens haar duidelijk: “Mijn eigen hogeschool moet met een rustiger studieruimte komen die net als de universiteitsbibliotheek tot 1 uur ’s nachts open is.” Nu studeert Gizelle thuis, maar ze vindt dit niet ideaal omdat ze daar te veel wordt afgeleid.
Door de proef durfde Carmen Nelissen een bezoekje aan de bibliotheek weer aan en werkt ze nu al de hele dag aan haar scriptie. Met haar laptop onder haar arm loopt ze terug naar haar bureau. Een studieplek mag geen half uur onbezet zijn, luidt een van de regels van de proef. Iemand kan zomaar haar plek hebben ingenomen.
Studenten zijn klaar met de drukte
Daarom houden ze volgende maand, op zaterdag 24 november, een protestmars in Den Haag. Daarmee willen ze hun onvrede laten zien over de lening die veel studenten moeten afsluiten en de overvolle collegezalen. Volgens Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, is het nodig om een grens te trekken. “De effecten van het schuldenstelsel zijn nog erger dan we voorspeld hadden. Onderwijs is er juist om iedereen gelijke kansen te bieden, dat staat nu op de tocht.” Van Breugel vreest dat jongeren uit een omgeving waar studeren niet gebruikelijk is, afhaken omdat ze bang zijn om hoge schulden te maken. Ook vindt ze dat er in het academisch onderwijs te weinig ruimte is voor persoonlijke aandacht en ontwikkeling.
Lees ook:
Studeren gaat om meer dan alleen studiepunten halen, vindt minister Van Engelshoven
Het idee dat alles draait om geld en rendement is doorgeslagen op universiteiten en hogescholen, stelt minister van hoger onderwijs Ingrid van Engelshoven. Studiesucces moet meer zijn dan studiepunten, anders blijven kwetsbare studenten weg.