De 'bezorger van Trouw' die een homo in elkaar sloeg

Beeld Screencap GeenStijl.nl

Dat was even schrikken, gisteren op de redactie. Want, zo lazen we onder andere op GeenStijl, 'Dagblad Trouw veroorzaakt homogeweld'. Wat was hier gebeurd?

Rocco van Wort, een uitbater van een gaycafé in Haarlem, sloot gisterochtend om 5:00 zijn zaak, en kwam een krantenbezorger tegen, zo vertelde hij aan RTV Noord-Holland. Hij dacht dat het een van de vaste krantenbezorgers, 'van onder andere Trouw', was, en groette.

Maar die dag bleek de wijk gelopen te worden door een nieuwe kracht, of een invaller. Van Wort kende hem in ieder geval nog niet. "Voordat ik mijn excuses kon aanbieden draaide de bezorger zich om en riep: Vuile kankerhomo, rot op!" Daarop werd Van Wort op zijn gezicht geslagen. In de publiciteit die volgde, bijvoorbeeld op GeenStijl, werd de krantenbezorger van onder andere Trouw al snel 'de Trouw-bezorger'. En dus stroomden hier op de redactie al snel de verontwaardigde reacties binnen. Waarom hadden wij zo iemand in dienst?

Goede bekende
Een goede vraag, temeer daar de homobar in kwestie, Wilsons, goed bekend is bij ons. Nog maar een paar maanden geleden sprak Trouw-verslaggever Onno Havermans uitgebreid met de vorige uitbater van de tent, voor een verhaal over de moeilijkheden waar de homohoreca mee kampt. Hij was een van de ondernemers die zich genoodzaakt zagen om hun deuren te sluiten. Inmiddels zijn die deuren weer open, doordat twee ondernemers, onder wie het slachtoffer van gisteren, er toch brood in zagen.

Maar de vraag waarom Trouw zulke bezorgers in dienst heeft, is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Krantenbezorgers die slechts één krant rondbrengen zijn er tegenwoordig niet meer, en Trouw heeft dus ook helemaal geen krantenbezorgers in dienst. Navraag bij de distributieafdeling van de Persgroep, het bedrijf dat Trouw, Volkskrant, AD en Het Parool uitgeeft, leert dat de distributie van al die kranten in Noord-Holland verzorgd wordt door de Telegraaf Media Groep (TMG). Dat is het moederbedrijf van de Telegraaf, maar opvallend genoeg ook de eigenaar van GeenStijl.

Een woordvoerder van TMG zegt desgevraagd op de hoogte te zijn van het incident. Maar, zo voegt ze eraan toe, de bezorger is ook niet direct in dienst van TMG, maar van een distributiedepot in Haarlem, waar TMG op haar beurt de krantenbezorging aan heeft uitbesteed. Daarom kan ze niet direct zeggen wat er met de bezorger zal gebeuren. "Maar we verfoeien uiteraard iedere vorm van geweld. Dus we volgen wel met grote belangstelling wat het politieonderzoek oplevert".

De politie van Haarlem heeft inderdaad snel na het incident de dader opgepakt. Die heeft, zo vertelt een woordvoerder, bekend dat hij een klap uitgedeeld heeft. Of het motief inderdaad homohaat was, dat kan de woordvoerder niet zeggen. "Wij hebben vastgesteld dat er een strafbaar feit is begaan, en de zaak is nu doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie."

Het slachtoffer is gisteren ook door ons benaderd om zijn verhaal te doen, maar heeft nog niet gereageerd op pogingen om met hem in contact te treden.

Naschrift redactie, 13-11: inmiddels is ons gebleken dat er ook in het oorspronkelijke bericht van RTVNH al sprake was een 'Trouw-bezorger'. RTVNH heeft dit anagepast, nadat het hun duidelijk was geworden dat er geen Trouw-bezorgers bestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden