De bezetting van een varkenshouderij maakt indruk in Boxtel: ‘Varkens zijn heel gevoelig voor stress’

Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims hielden maandag in Boxtel een varkensfokkerij bezet.Beeld ANP

De bezetting van een varkenshouderij maakt indruk in Boxtel. In de stal gaat de bedrijfs­voering ‘gewoon’ verder.

Glas in de berm, dat net als een afgerukte kentekenplaat afkomstig is van een op zijn kant geduwde auto. Blikjes bier, waterflessen, sigarettenpeuken, restjes politielint. En een stapeltje Duitse stickers met de tekst ‘Tiere sind Freunde. Kein Essen!’ Wie goed rondkijkt, vindt heus aanwijzingen dat het maandag onrustig was op de Brede Heide. 

Verder lijkt het de ochtend na de bezetting van de varkenshouderij weer gewoon zoals de Brede Heide altijd is: een kronkelig weggetje door het buitengebied waar passerende auto’s ruimte maken voor elkaar en stress iets is van horen zeggen. Fietsers trappen er van knooppunt naar knooppunt, in een bosperceel zingen vogels hun mooiste lied. Er zijn alleen nog drie politieauto’s bij de boerderij die het gebruikelijke beeld verstoren.

Een half etmaal eerder hadden Marjan en Herman van Helvoirt nog de trailers van de bereden politie op hun terrein staan, enkele tientallen meters verwijderd van de bezette stal. Buiten stonden boeren uit de nabije omgeving, maar ook uit Limburg, Utrecht en zelfs Groningen om hun getroffen collega een hart onder de riem te steken.

Vanuit zijn woning kon Herman – ook voormalig varkenshouder, maar sinds 1992 arbeidsongeschikt – alles prima volgen. Marjan verkoos tussendoor soms een plekje dichterbij. Angstig zijn ze geen moment geweest. Ze noemen de handeling van actiegroep Meat the Victims onverantwoord. “Varkens zijn heel gevoelig voor stress. Deze mensen zeggen voor dierenwelzijn te strijden, maar ze weten niet waarmee ze bezig zijn.”

Deur forceren

Terug naar maandag, even na het middaguur. Een Poolse medewerker van de varkenshouderij, die woont in een stacaravan naast de stal en belast is met de dagelijkse verzorging van de dieren, is in zijn eentje aan het werk als zo’n honderd actievoerders een deur forceren.

De stal is op slot, nadat de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) haar leden had geadviseerd waakzaam te zijn vanwege een bijeenkomst van dierenactivisten in Amsterdam. “We wisten dat er acties konden volgen”, zegt voorzitter Linda Janssen. “De medewerker begreep dan ook meteen wat er aan de hand was. Hij probeerde de groep tegen te houden, maar dat was geen doen.”

Het is de start van een hectische dag, die pas rond tien uur eindigt in een massale arrestatie van actievoerders. De Brede Heide staat dan vol met boze tegendemonstranten die op straat provocerend barbecueën en diverse auto’s van Meat the Victims-activisten op hun kant zetten of zelfs een sloot inkieperen.

Janssen is ook ter plaatse en probeert de gemoederen enigszins te bedaren. Niet zonder succes, vindt ze zelf. “Sommige boeren hadden hun tractor meegenomen, ik regelde dat ze die van de weg haalden. Maar toen de bezetting lang duurde, werd het wel een beetje grimmig.”

Op de scooter passeert een nieuwsgierige Boxtelaar. Hij was er maandag ook en toont zelfgemaakte filmpjes van de activisten, op het moment dat het nog relatief rustig was. Op eentje zingen ze, op een ander scanderen ze Engelstalige leuzen over dierenmishandeling.

Biggetjes geboren

Binnen bij de varkenshouderij, onzichtbaar voor de buitenwereld, zijn medewerkers inmiddels met de varkens in de weer. Zo’n zeshonderd zeugen en hun biggen (tijdens de bezetting werden er volgens Janssen nog enkele geboren) krijgen weer de dagelijkse verzorging. Een dierenarts onderzoekt hoe de varkens eraan toe zijn. Er vindt geen vervoer van dieren plaats totdat zeker is dat de actievoerders geen ziektekiemen met zich meedroegen. Doordat in sommige landen – waaronder België – Afrikaanse varkenspest voorkomt en het om een internationaal gezelschap ging, wordt elk risico uitgesloten.

Het is vooral daarom dat Marjan en Herman de actie bij de willekeurig gekozen varkenshouder afkeuren. “Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn en je mag best demonstreren, maar ga nooit een stal in. Als één persoon een ziektekiem heeft, kun je de hele stal opruimen.”

Lees ook:

Een boerderij bezetten en zieke dieren redden; wie zijn de Meat the Victims-activisten?

Een boerderij bezetten en zieke dieren redden; wie zijn de Meat the Victims-activisten?

Wat vindt de wereld van de dierenbescherming van Meat the Victims? ‘Het voelde als een revolutie’

In de wereld van de dierenbescherming klinken gemengde reacties op de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel door Meat the Victims. ‘Om verandering af te dwingen moet het soms schuren.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden