Aandeelhouder Ellen van Bodegom, bedenker Hans Mosselman, toekomstig directeur Wietse Sennema en aandeelhouder Jean-Marc Bilderbeek voor hun nieuwe aanwinst. De Vista Lounge is een oude, beruchte kroeg op het Rotterdamse Noordereiland die nu door alle bewoners samen wordt opgekocht en gerund.

ReportageParticipatiesamenleving

De bewoners van Noordereiland nemen zelf het heft in handen en kopen samen het buurtcafé

Aandeelhouder Ellen van Bodegom, bedenker Hans Mosselman, toekomstig directeur Wietse Sennema en aandeelhouder Jean-Marc Bilderbeek voor hun nieuwe aanwinst. De Vista Lounge is een oude, beruchte kroeg op het Rotterdamse Noordereiland die nu door alle bewoners samen wordt opgekocht en gerund.Beeld Arie Kievit

Bewoners van een Rotterdamse stadswijk leggen geld in om gezamenlijk eigenaar te worden van een café dat voor veel overlast zorgt. Steeds meer bewoners participeren zo in hun eigen wijk, blijkt uit nieuw onderzoek.

Anton Slotboom

Op het Rotterdamse Noordereiland heerst een juichstemming. Het lijkt wel of Feyenoord net van Ajax gewonnen heeft, en dan ook nog eens met hele dikke cijfers. “Hans, wanneer gaat hier de tap open?”, grapt een passerende bewoner lachend als hij initiatiefnemer Hans Mosselman een luidruchtige, corona-bestendige high five geeft.

Het nieuws dat de benodigde drie ton binnen is om de huidige uitbaters van café de Vista Lounge uit te kopen gaat als een lopend vuurtje over eiland, dat tussen Rotterdam-Noord en Rotterdam-Zuid ingeklemd in de Maas ligt. Bewoners brachten het geld de afgelopen dagen bijeen. De een legde honderd euro in, weer een ander wel duizenden euro’s.

‘Het werd er nog net niet stil als je binnenstapte’

De 180 inleggers zijn vanaf nu allemaal aandeelhouder van de per direct op te heffen Vista Lounge, aan het water. “Ja, we kenden deze kroeg hier allemaal wel”, lacht horeca-ondernemer Mosselman, die het plan bedacht. “Maar zelden kwamen de wijkbewoners er ook binnen.” De Vista Lounge had een hoge drempel, zegt hij. “Het was een ruige tent, hier ging je niet zomaar zitten.” Het werd er nog net niet stil als je binnenstapte, grapt hij. “Net een film.”

Nog maar tien jaar geleden kwam het Noordereiland vooral in het nieuws om illegale autoraces en drugsoverlast op de kade: nu zijn de koophuizen er, net als in de rest van de stad, opeens gewild en in de ogen van de huidige bewoners peperduur. Maar de wijk blijft kwetsbaar. Een groot deel van het huizenbestand bestaat nog steeds uit sociale huurwoningen. Vanwege de ligging tussen het noorden en zuiden van de stad deelt de wijk ook niet mee in de miljoenen die naar de aanpak van armlastige delen in Rotterdam-Zuid gaan.

Omdat er weinig faciliteiten zijn op het eiland zelf, en veel winkelpanden die functie niet meer hebben, wonen veel Noordereilanders hier volstrekt anoniem. “Op de buurtsuper na zijn er nauwelijks plekken die door álle bewoners worden bezocht”, zegt Mosselman. “Dat verandert nu”, zegt de directeur van de nieuw te openen horecagelegenheid, Wietse Sennema. “We gaan er een plek van maken voor de hele wijk, die het hele jaar door open is.”

De Rotterdamse organisatie-adviseur Ellen van Bodegom is een van de 180 participanten die de afgelopen dagen geld inlegde. “Ik heb het fijne gevoel dat ik nu mee kan bepalen wat er op ons eiland gebeurt. Daar kun je met elkaar dus invloed op hebben.”

Armere buurten zijn meer actief

De samenwerking is een voorbeeld van de participatie-samenleving die het Rotterdamse gemeentebestuur al jaren voorstaat. Uit een gisteren bij de Erasmus Universiteit verschenen promotie-onderzoek blijkt dat in armere Rotterdamse buurten bewoners juist meer in hun eigen buurt actief zijn. “Lang werd bezorgd gedacht dat hoogopgeleide burgers uit welvarende buurten beter zelf het heft in handen konden nemen dan laagopgeleide burgers uit arme wijken”, zegt onderzoeker Gijs Custers. Uit zijn onderzoek blijkt dat het anders zit. “Rotterdamse bewoners komen vaker in actie bij sociale problemen in armere buurten.” In die kwetsbare wijken zet 1 op de 5 bewoners zich in voor de buurt, blijkt uit het onderzoek.

Als aanvoerders van de 180 nieuwe eigenaren krijgen Mosselman en Sennema op 1 juni de sleutel. Ondertussen droomt Mosselman al van nieuwe mogelijkheden. “We zijn hier natuurlijk aan het pionieren. Stel je het eens voor: dat Rotterdammers met ook maar een beetje investeringsvermogen vanaf nu massaal gaan investeren in eigen stad, en niet in pakweg aandelen Google. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos.”

Lees ook:

De Participatiewet heeft kwetsbaren juist gedupeerd en buitengesloten

De Participatiewet hielp kwetsbare groepen alleen maar verder achterop en het kabinet gaat daarmee verder, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van het FNV en voorzitter van een coalitie met kerken, humanisten en uitkeringsgerechtigden.

Rekenkamer slaat alarm: Rotterdammers moeten te lang wachten op hulp van wijkteams

Rotterdammers die kampen met problemen zoals schulden, huiselijk geweld en moeilijk opvoedbare kinderen, krijgen pas hulp als die hopeloos zijn opgelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden