De bevolking van Syrië verdient al onze steun, maar niet in militaire vorm

De Syrische oppositie beschikt sinds gisteren voor het eerst over een ambassade in het buitenland, maar dat wil niet zeggen dat de tegenstanders van president Assad het gevoel hebben de steun van de wereld te genieten. Integendeel, bij de opening van die ambassade (in Katar) beklaagde oppositieleider Khatib zich bitter over het gebrek aan buitenlandse assistentie, vooral in militair opzicht. "De internationale gemeenschap is bereid onze revolutie te laten mislukken", zei Khatib.

De frustratie van het Syrische verzet is begrijpelijk, zeker omdat de Navo eerder wel bereid was in te grijpen ten gunste van de rebellen in Libië, die de wapens hadden opgenomen tegen dictator Kadafi. Als er nu redenen zijn om dat niet te doen - en die zijn er - dan gaat het niet om de legitimiteit van de opstand tegen Assad, maar om de vraag of gewapende hulp aan het verzet niet meer negatieve dan positieve effecten zou hebben.

Van meet af aan heeft gegolden dat de diplomatieke schade zeer groot zou zijn als westerse landen in Syrië zouden optreden tegen de zin van Rusland en China in, en dus zonder resolutie van de VN-Veiligheidsraad, waar deze twee landen beschikken over het vetorecht. Hoe afkeurenswaardig de opstelling van Rusland en China ook is, hen negeren staat gelijk aan het lamleggen van het belangrijkste internationale instrument voor militaire interventies, namelijk het mandaat van de Verenigde Naties.

Daar komt een praktisch probleem bij. De Syrische oppositie is dermate verdeeld - zo heeft Khatib zijn vertrek alweer aangekondigd, terwijl hij pas enkele maanden in functie is - dat onduidelijk is wie zou profiteren van buitenlandse militaire steun. Sommige rebellen bevechten zelfs elkaar, daar zal de internationale gemeenschap geen bijdrage aan willen leveren, nog afgezien van de extremistische agenda van bepaalde verzetsgroepen. Om die reden is het ook niet verstandig de Britten en Fransen te volgen in hun pleidooi voor opheffing van het EU-wapenembargo, dat geldt voor alle Syrische partijen.

De tragedie die de bevolking van Syrië treft, nu al langer dan twee jaar, vraagt intussen wel om een ruimhartige humanitaire respons van de rest van de wereld. Het is onverteerbaar dat veel vluchtelingen uit Syrië in erbarmelijke toestanden terechtkomen in de buurlanden. Hun lot verlichten is het minste wat de wereld kan doen. Dat geldt voor overheden en voor particulieren, die het nodige kunnen betekenen via de giro 555-actie van de Nederlandse hulporganisaties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden