De beurs voor de goedgevulde knip

Op de beurs Geldzaken, de 'huishoudbeurs' voor de goedgevulde knip, kon men vorig weekeinde weer over de hoofden lopen, mede dankzij de enorme hoeveelheid vrijkaarten die de afgelopen weken via de diverse media was uitgedeeld.

Ilse Kuiper

Niet voor niets is de organisatie van dit evenement in handen van Reed Exhibition Companies en de verspreiding van de 'free entrance' biljetten daarmee in razend professionele handen. Of het bezoek de moeite loonde? Of er iets nieuws te melden was? Zeker, zoals er bij de huishoudbeurs altijd wel een exclusief, bijzonder revolutionair aardappelschilmes wordt geïntroduceerd, zo bieden hier de financiële specialisten hun meest recente producten aan. In hoeverre deze een toegevoegde waarde leveren, is echter hét aloude punt van discussie. De meest onontkoombare stand door zijn plaatsing recht tegenover de ingang, was de mega-stand van (Reed) Elseviers Bedrijfsinformatie met het financieel tijdschrift Money als vlaggenschip en in het kielzog de oude trouwe BeleggersBelangen. Het blad Personal Finance van Telegraaf Media, eens gepresenteerd als de meest veelbelovende tegenhanger van Money, liet het deze beurs afweten: geen wonder zij hebben het niet gered en zijn door De Telegraaf in de verkoop gegooid.

De opvallendste aanwezige was Greenpeace. Sinds deze milieu-activisten aandelen in Shell hebben, laten zij in de financiële wereld bijzonder van zich spreken. Greenpeace wil dat Shell, die eigenaar is van de fabriek in Helmond waar jaarlijks 50000 zonnepanelen het licht zien, een investeringsbedrag van 1 miljard gulden aanwendt om een mega-zonnefabriek te bouwen.

Een ware hype op de beurs waren de internetbedrijven die zich richten op de particuliere belegger via hun website. Bij deze stands is het zo druk dat de geldliefhebbers waarschijnlijk verwachten op de elektronische snelweg slapend rijk te worden. Kenmerkend voor deze wervelende bedrijfstak is dat sommige bedrijven nog maar zeer recent bezig zijn en in die paar maanden in een stroomversnelling zijn geraakt.

Zoals het Nederlandse beleggingsbedrijf www.tradecall.com (sinds september 1999) dat zich richt op concrete adviezen in de vorm van beursorders via het net of van waaruit men een keuze kan maken uit diverse portefeuilles. Of de financiële portal site (overzichtspagina) van www.beurs.nl. Van iets grotere orde is de introductie van het Investor Relations-programma dat u financiële informatie geeft, onder meer door middel van www.financewebtv.com een gezamenlijk initiatief van KPN, Reed Exhibitions Netherlands, NCVB en Tijd Beursmedia de uitgever van magazine Beursplein 5.

De beurs is als vanouds het evenement waar nieuwe namen, fusies en overnames wereldkundig worden gemaakt. Zo werd dit keer de publieke presentatie van de Fortis Bank groots aangekondigd. Fortis Bank wordt gevormd door Generale Bank, VSB Bank, MeesPierson in Nederland en Generale Bank en ASLK in België. Qua publicaties en informatie is Van Boom & Slettenhaar beleggingsconsultants uit Laren het vermelden waard.

Eigenaar Van Boom blijkt behalve fiscalist, ook een fanatiek publicist en heeft menig aardig naslagwerkje het licht doen zien zoals Beleggen in Vastgoed(maatschappen), Investeren in Zeeschepen of Investeren in films.

De tegelijkertijd georganiseerde beurs Second Home wordt veelal 'eventjes meegenomen' door de Geldzaken-bezoekers, terwijl de ontwikkelingen die op deze markt gaande zijn weliswaar eenzijdiger, maar minstens zo interessant zijn. Of zoals recreatiewoningmakelaar Henk Dop het omschrijft: ,,Het loopt storm omdat de babyboomers nu beginnen te cashen.'' Dat wil zoveel zeggen als: veel veertigers hebben een groot vermogen gecreëerd met aandelen op de beurs, ouders die overlijden en een dure, hypotheekvrije woning achterlaten, levensverzekeringen die tot uitkering komen, het verkopen van een zaak en/of volledig gebruikmaken van de overwaarde van hun woning. Op grote schaal wordt dit vermogen nu in klinkende munt omgezet. Soms uit puur plezier en de wens om daadwerkelijk iets te gaan doen met die nullen op papier. Soms met als achtergrond fiscaal getinte motieven. Zo is voor veel Nederlanders een goede reden om nu recreatief onroerend goed aan te kopen het nieuwe belastingplan. Neem nu favoriet vakantieland Frankrijk. Recreatief onroerend goed van buitenlanders valt daar niet onder de vermogensbelasting, terwijl je op deze wijze in Nederland juist een gedeelte van je vermogen aan de belasting of vermogensrendementsheffing kan onttrekken. Bovendien is het aantrekkelijk om de btw op nieuwbouwwoningen terug te vorderen. Dat schijnt niet zo'n moeilijke zaak te zijn, of het nu wel of niet de bedoeling is om te verhuren. Volgens Dop is het afhankelijk van de regio of men voornamelijk voor eigen genot koopt of voor het rendement. ,,In de Franse skigebieden of in de Provence koopt men voornamelijk voor het rendement en de (onder het nieuwe belastingstelsel onbelaste) verhuuropbrengst. Terwijl ik aan de Spaanse kust meer kopers tref die bijvoorbeeld van plan zijn om zelf langdurig te overwinteren.'' Zoals Dop overigens bevestigt is de onroerend-goedmarkt in Spanje momenteel een gekkenhuis. De prijzen zijn daar in een stijgende spiraal beland waarin een potentiële koper gemakkelijk zijn objectiviteitszin kan kwijtraken. Men heeft de neiging om gedreven door hoge rendementsverwachtingen, niet te letten op prijs/kwaliteitverhouding en te kopen wat los en vast zit.

In de hele huizenbranche, maar met name in het recreatieve onroerend goed, neemt de speculatie toe. Men koopt een nieuwbouwwoning, tegen een aantrekkelijke prijs, want vrij op naam, dus zonder 10 procent kosten koper, met hooguit een bouwrente van 3 of 4 procent. Deze woning wordt op papier gekocht en bij oplevering gelijk verkocht, waarna veelal direct een aantrekkelijke winst kan worden geïncasseerd. In Nederland loopt speculatie met nieuwbouwwoningen bij tijd en wijle zo uit de hand, dat steeds meer gemeenten (waaronder Almere) ertoe overgaan om anti speculatiebedingen in de contracten op te nemen. Anti speculatiebedingen komen in de recreatiebranche echter nog niet voor.

Iedere marktpartij, groot of klein, hoopt zowel op Geldzaken als op Second Home een graantje van de welvaart mee te pikken. Wees echter vooral op recreatief gebied bedacht voor kaf onder het koren.

Zo zijn er standhouders die leuren met projecten die men sinds jaren aan de straatstenen nog niet kwijtraakt. Of wat te denken van die terraswoningen/appartementen (!) in een verre landelijke uithoek van het spotgoedkope Hongarije die bijna twee ton moeten kosten?

Hoe kan men nu als consument een goede selectie maken uit deze aanbieders? Let bijvoorbeeld op aansluiting bij een bonafide makelaarsorganisatie. Sommige makelaars bieden bovendien gratis fiscale hulp of een vragenuurtje aan bij een gerenommeerd fiscalistenclub. Samenwerking met een Nederlandse notaris ziet men ook zelden bij de 'luchtballonnenverkopers'. Ook hebben de kamers van koophandel meer informatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden