De beulen staan klaar voor Basso

De aftocht van Ivan Basso lijkt de voorbode van een nieuw hoofdstuk in de niet te stoppen stroom aan dopingaffaires in het wielrennen.

Op Sardinië start volgende week zaterdag de Ronde van Italië. De winnaar van vorig jaar is er zeker niet bij. Welke renners nog meer van de startlijst afgevoerd worden, en mogelijk ook van de Tour de France in juli, wordt wellicht de komende weken duidelijk. Want het Italiaans Olympisch Comité (CONI) beschikt over het volledige dossier over de zaak ’Operacion Puerto’. Volgens de sportkrant Gazetta dello sport staan daarin nog 49 nieuwe namen van wielrenners.

Het lot van de loopbaan van Ivan Basso lijkt al bezegeld. Al vijf dagen heeft hij zijn fiets niet meer aangeraakt, meldde hij gisteren. Ook in zijn hoofd was hij niet meer bezig met het verdedigen van zijn roze trui. Vandaag moet hij in Rome zich voor de antidopingcommissie van het CONI verantwoorden. Er schijnen hard bewijzen op tafel te liggen. Volgens dagblad La Republicca is Basso een beperkte schorsing in het vooruitzicht gesteld als hij open kaart speelt.

Een jaar geleden was Basso nog de man die de zwaar getroffen wielersport in Italië weer geloof en hoop gaf voor de toekomst. Hij won de Giro met de grootste voorsprong in 40 jaar, ruim negen minuten. Op mythische bergen als de Gavia en de Mortirolo schudde hij alle concurrenten speels van zich af. Vier etappes won hij, in dienst van CSC, twee weken droeg hij zonder een zuchtje pijn de roze trui.

Alleen Gilberto Simoni durfde toen al vraagtekens te zetten bij de superioriteit van Basso door die schamper als ’buitenaards’ te betitelen. Nog voor de Giro Milaan bereikte werd Basso’s naam genoemd in de eerste berichten over de zaak rond de opgepakte dopingarts Eufemiano Fuentes. Toen dat eind juni bevestigd werd in informatie van de Spaanse justitie werd Basso net als zijn beoogde rivaal Jan Ullrich uit de Tour geweerd.

Ullrich is al door de mand gevallen en gestopt. Voor Basso staan de beulen nu ook klaar. Vorig jaar bleek dat bij Fuentes bloedzakken lagen onder codenaam ’Birillo’ verwijzend naar Basso’s hond. Fuentes behandelde het bloed met verboden middelen. Ook was er een afgeluisterd telefoongesprek tussen Ignacio Labarta, spil in het netwerk, en Fuentes, op de avond na de eerste etappezege van Basso in de Giro. „Goed gedaan jongen. Eerste en tweede met een super Basso en een super Guti (Gutierrez Cataluna, red.)”, sprak Labarta tegen Fuentes. Omdat het geen hard bewijs was, sprak het CONI Basso in oktober vrij. Discovery Channel nam hem gretig over van CSC.

Nu het CONI toch weer in actie is gekomen, besloten Basso en zijn nieuwe werkgever snel om van elkaar te scheiden, een vorm van damage controll. Manager Johan Bruyneel is in onderhandeling met nieuwe hoofdsponsors. Volgens de officiële lezing is nu Basso zelf opgestapt. „Toen wij hem contracteerden was zijn naam gezuiverd”, verklaarde manager Bill Stapleton.

Ploegbazen maken graag goede sier met kampioenen maar als die in de problemen komen weten ze niet hoe snel ze zich ervan moeten distantiëren. Team Tinkoff bewees dat ook deze week. De Russische miljardair Oleg Tinkoff gaf Tyler Hamilton en Jorg Jaksche een tweede kans maar heeft hen weer geschorst omdat hun naam is opgedoken in het dossier over Fuentes. Niks nieuws, maar Tinkoff wil zijn hachje redden en bij Toureigenaar ASO in het gevlij komen.

De Pro Tour-teams hebben nu officieel gevraagd om alle 223 gevonden bloedzakken vrij te geven. Ze liggen opgeslagen in Barcelona. Het is te hopen dat de Spaanse overheid en alle renners aan dit verzoek medewerking verlenen. Dan zullen vermoedelijk nog meer grote namen van hun voetstuk vallen – de geruchtenmachine draait op volle toeren – en zullen diverse ploegen opnieuw in eigen vlees moeten snijden. Maar misschien komt er dan ooit een einde aan het slepende schandaal dat de wielersport al van zoveel helden heeft beroofd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden