De betovering komt nooit meer terug

Er gaan geruchten dat Abba een reünie plant. De belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle reünie lijkt: doe het gewoon voor de lol, en schrijf geen nieuwe nummers.

Weinig bands die ooit succesvol waren, kunnen de verleiding weerstaan: toch nog een keertje samenkomen. Er zijn dan ook twee van de belangrijkste menselijke drijfveren in het spel: verlangen naar de eeuwige jeugd, en verlangen naar rijkdom. Wat betreft dat laatste: dat zit meestal wel snor. De fans van vroeger hebben inmiddels goede banen, en tellen zonder scrupules astronomische bedragen neer om hun oude helden nog een keer in concert te zien.

Maar die eeuwige jeugd, het doen herleven van de magie van weleer, dat is soms een heikel punt. Misschien dat de echt legendarische bands dat beseffen, en daarom huiverig zijn. In 1976 kregen The Beatles van een concertpromotor 230 miljoen dollar aangeboden om weer bij elkaar te komen. Ze overwogen het, maar sloegen het aanbod uiteindelijk af.

Pas in 1995 kwamen de drie overgebleven Beatles weer bij elkaar, om een stemopname van John Lennon van een muzikale omlijsting te voorzien. Maar het resultaat bewees vooral dat hun eerdere aarzeling terecht was geweest: 'Free As A Bird' kom je nooit tegen in lijstjes met favoriete Beatles-klassiekers.

Ook Abba is tot nu toe altijd immuun gebleven voor de smeekbedes om een reünie. Maar in 2014 is het veertig jaar geleden dat de Zweden op het Eurovisie Songfestival doorbraken, met hun nummer 'Waterloo'. Agnetha Fältskog liet zich onlangs ontvallen dat de band 'iets' wil doen om dat te vieren. Sindsdien zijn de geruchten niet meer te stoppen: komt Abba weer bij elkaar?

Als het daar inderdaad van komt, moeten ze een ding goed in het achterhoofd houden: je wordt nooit meer zo relevant als vroeger. En daar kun je je het beste maar bij neerleggen. Schrijf dus geen nieuwe nummers. Als zelfs The Beatles er niet mee wegkomen...

Deze week brachten The Pixies ook voor het eerst sinds begin jaren negentig weer nieuwe nummers uit. Als ze nooit uit elkaar waren gegaan, hadden we langzaam met ze mee kunnen groeien. Maar nu vergelijk je het nieuwe werk automatisch met hun bloeiperiode, en moet de conclusie luiden: mwoah.

Doe Maar is nog zo'n voorbeeld. Begin jaren tachtig belichaamde die band nog de tijdgeest. Maar anno 2012 haalden ze dat oververmoeide trucje uit dat alle bands uithalen bij wie de ideeën eigenlijk op zijn, maar die toch nog bijdetijds willen lijken: ze doken de studio in met een paar rappers. Dat was een beetje pijnlijk.

Zijn er dan geen geslaagde reünies? Welzeker: Led Zeppelin bijvoorbeeld. Die beseffen dat hun hoogtijdagen in de jaren zeventig lagen, dat het, zeker na de dood van drummer John Bonham, nooit meer wordt zoals vroeger, maar dat er ook niets mis mee is om af en toe nog even te zwelgen in dat gevoel van toen.

Dus geven ze gemiddeld eens in de tien jaar een paar concerten samen, en daarna gaat iedereen blij naar huis, en door met zijn leven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden