De betovering in nieuwe film van Kim Ki-duk is verbroken

Jann Ruyters

Breath

Regie: Kim Ki-duk. Met Cheng Chan en Jung Woo ha. In 3 filmtheaters.

Zie hier een mooie jonge vrouw die voor ze haar ter dood veroordeelde lief in de gevangenis bezoekt, eerst de muren van de haveloze bezoekkamer behangt met een lekker behangetje met velden vol zonnebloemen. Ze trekt er een lentejurkje bij aan en als de gevangene binnen komt, barst ze los in een vals Koreaans lenteliedje, begeleid door een aftandse gettoblaster.

Als dit niet een film van Kim Ki-duk was, zou je om de even groteske als aandoenlijke verleidingsscène kunnen lachen, maar de Koreaanse filmer is te begaan met de kronkelende bewegingen van lust en liefde om ze te bespotten. In zijn eerdere films leidde zijn abstracte, hoog romantische kijk op de heteroseksuele liefde tot een mooie parabel over de zwijgzame band tussen een ontheemde jongen en een mishandelde vrouw (’Bin jip’), of tot mysterieuze horror over de gewelddadige, destructieve verbintenis tussen een vrouw en haar mannelijke klanten op een Koreaans sprookjesmeer (’The Isle’).

In ’Breath’ blijkt de betovering echter verbroken. Misschien dat het gegeven van de vrouw, die uit frustratie over haar overspelige echtgenoot een nieuwe verhouding begint, te veel flauwe westerse trekjes heeft. De verstikking van de bedrogen vrouw in haar nieuwbouwflat, haar poging om nieuwe zuurstof te vinden in de verhouding met de ter dood veroordeelde, de doodskus die ze hem geeft: het druipt zo van de symboliek dat het eerder banaal en vervelend is dan verheffend. Gelijk het slotbeeld van het zich herstellende gezin in gelukzalig sneeuwballengevecht: Kim Ki-duk die niet verder kijkt dan Bing Crosby.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden