Weblog

De betaalbare stadsbatterij komt naderbij

In Nederland doet Enexis in Etten-Leur al proeven met een buurtbatterij. Die kan dankzij het MIT weldra misschien veel kleiner en goedkoper worden. Beeld Enexis
In Nederland doet Enexis in Etten-Leur al proeven met een buurtbatterij. Die kan dankzij het MIT weldra misschien veel kleiner en goedkoper worden.Beeld Enexis

Onderzoekers van het Amerikaanse MIT hebben een nieuwe variant van een vloeistofbatterij ontwikkeld die de magische grens van 100 dollar per kilowattuur opslag moet kunnen doorbreken

Ze denken in eerste instantie aan grote batterijen, bijvoorbeeld voor hele wijken of bij grote zonnestroomweides. Maar in principe kan het ook kleinschaliger. Hun prototype past zelfs in de palm van een hand.

Tot nu toe was bij een vloeistofbatterij (vloeistofaccumulator) een membraan vereist. Zo'n membraam zorgt ervoor dat twee vloeistoffen die met elkaar elektronen moeten uitwisselen om energie op te nemen danwel af te geven, niet mengen. Maar membranen zijn kostbaar en hebben een beperkte levensduur. Het team van het MIT is er in geslaagd om zonder membraan een veel efficiëntere batterij te ontwikkelen. De stroming van de vloeistoffen zorgt ervoor dat de twee niet mengen.

De nieuwe batterij werkt op goedkope vloeistoffen en heeft dus geen duur membraan nodig. Bovenop die kostenvoordelen kent de batterij ook een hoge energiedichtheid, aldus de onderzoekers. Nu nog zijn lithium-ion batterijen de favorieten als het om opslag per kilogram batterij gaat. De nieuwe batterij van het MIT zou ongeveer tien keer meer kWh per kilo kunnen herbergen. Dat maakt dat krachtige accu's niet onpraktisch groot hoeven te zijn.

Enorme reputatie
De huidige batterijen kosten zo'n 400 tot 700 dollar per kWh aan opslagcapaciteit. Al eerder kon ik berichten over batterijenonderzoek dat prijzen van 125 dollar per kWh beloofde. Dat ik nu weer enthousiast word over de MIT-batterij heeft met datzelfde MIT te maken. Het Amerikaanse instituut heeft namelijk een enorme reputatie. Als het MIT met mededelingen komt, kun je er van verzekerd zijn dat die hout snijden. Bovendien is het natuurlijk alleen maar mooi als er meerdere technologieën om de hoofdprijs voor duurzame energie strijden.

Voor stroomproducent
Dat van die hoofdprijs kun je zelfs letterlijk nemen, want de Amerikaanse regering stimuleert bedrijfsleven en onderzoeksinstituten om een 100-dollar-batterij te ontwikkkelen. Het idee is dat vanaf die prijs batterijen interessant zijn voor grootschalige toepassing door Amerikaanse stroomproducenten. Die hoeven de capaciteit van hun centrales dan niet meer af te stemmen op de hoogste piekvraag, maar kunnen de pieken opvangen met de batterij en zo dus met kleinere of minder centrales toe. Bovendien kunnen zijn dan de fluctuaties opvangen van hun grote 'zonneweides', grote stukken woestijn volgezet met zonnepanelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden