Opinie

De beste zorg vlakbij huis kan wel degelijk

null Beeld

Discussies over kwaliteit en bezuinigingen in de zorg zijn aan de orde van de dag. Momenteel spitst het debat zich toe op concentratie van specialistische zorg: specifieke ingrepen bij hoogcomplexe aandoeningen die minder frequent voorkomen, moeten door een beperkt aantal ziekenhuizen worden verricht. Dat is efficiënter en biedt een grotere kans op een succesvolle behandeling.

Ruud Verreussel en Bestuurder Zorggroep Pantein in Boxmeer

Het idee is goed maar de uitwerking is onvolledig en het publieke debat verdient nuancering. De concentratie van specialismen moet namelijk hand in hand gaan met een verantwoorde spreiding van basiszorgvoorzieningen dichtbij huis. Vooral als het gaat om minder complexe hoogfrequente zorg. De factor van nabijheid is voor grote groepen consumenten zeer belangrijk. Zorg gaat niet alleen over kosten, het gaat over mensen. Mensen die de best mogelijke zorg graag dichtbij huis willen.

In veel regio's komt het overgrote deel van de zorgvraag van ouderen en chronisch zieken. Voor hen is zorg in de omgeving van groot belang. Een reistijd van een uur voor een 75-jarige is toch echt zwaarder dan voor een 46-jarige.

De vraag is hoe we vanuit de klantbehoeften optimale zorg met een hoge kwaliteit dichtbij huis kunnen realiseren. Regionale ziekenhuizen kunnen en moeten daarin een cruciale rol spelen. Maar uit kosten- en kwaliteitsoogpunt is het niet langer wenselijk dat regioziekenhuizen alles zelf aanbieden.

Regionale ziekenhuizen hebben door nabijheid bij de zorgvrager en eerstelijnszorg zoals de huisarts een essentiële meerwaarde die grotere gespecialiseerde of academische ziekenhuizen nooit kunnen bieden. Ze missen echter soms de schaal om aan de kwaliteitseisen te voldoen.

Hoe kan dan toch dichtbij huis de juiste zorg geleverd worden? In de eerste plaats: de minder complexe ingrepen doe je met eigen specialisten en eigen verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Dit 'gewone' maar cruciale werk moet je ongewoon goed doen. De complexe zorg doen regionale ziekenhuizen niet zelf. Gespecialiseerde zorgaanbieders van grote ziekenhuizen worden 'ingevlogen'. Denk daarbij aan reumatologie en een dialysecentrum. Tot slot, bij een deel van de zorg werk je volgens een franchiseformule: het regio- en het academisch ziekenhuis bieden samen specialistische zorg, bijvoorbeeld op het gebied van kankerbehandeling. Bepaalde ondersteunende functies zoals diagnostiek en labaratoriumonderzoek besteed je uit aan grotere ziekenhuizen, want nabijheid is voor dit soort verrichtingen niet belangrijk.

Onder dit soort allianties liggen degelijke, zakelijke afspraken zodat er geen vrijblijvendheid is, maar een sterke drive om de beste zorg te leveren. Zo haal je verspilling uit de zorg en maak je een efficiëncyslag voor iedereen. De klant hoeft minder te reizen, wordt minder doorverwezen en komt sneller op de juiste plek terecht waardoor onnodige bezoeken voorkomen worden. Dat levert winst op voor de patiënt en de zorgaanbieder: uitstekende zorg dichtbij huis.

In diverse regio's zijn zorgpartijen al met elkaar in gesprek, maar het komen tot afspraken is geen sinecure. Als iedereen vasthoudt aan zijn eigen positie, worden we het niet eens. Het vraagt van de landelijke politiek een duidelijke richting. Zorgverzekeraars moeten daadwerkelijk in overleg met zorgaanbieders. Paternalisme en directieve ingrepen zijn zinloos. Ondernemerschap en samenwerking zijn de sleutels voor succes op een dynamische markt. Door gezamenlijk acteren creëer je de juiste schaal. Het zorgaanbod is samenhangend, van goede kwaliteit, kostenefficiënt en dichtbij huis. Daar worden we met z'n allen beter van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden