De beste versie van jezelf

Door de economische crisis kiezen mannen gemakkelijker voor kleine cosmetische ingrepen. Willen vrouwen na een behandeling vooral mooier zijn, mannen hopen er vooral ’goed’ uit te zien. „Als een bedrijfsleider vermoeid lijkt, denken klanten al snel dat het slecht gaat met de onderneming”, zegt injectables specialist Helga van den Elzen.

Bankiers die hun ontslagpremie gebruiken voor een botoxbehandeling om zo beter voor de dag te komen bij een volgend sollicitatiegesprek: In Engeland heeft dit verschijnsel de naam ’city severance surgery’ gekregen. Ook in Nederland laten mannen, in navolging van vrouwen, hun gezicht niet langer ongemoeid voor cosmetische ingrepen. „Als ik vergaderingen voorzat, vroegen mensen wel of ik boos was. Ik heb een buitengewoon vriendelijk karakter, maar kennelijk geen vriendelijke uitstraling”, vertelt Sander (55). Hij bekeek zichzelf nauwkeurig in de spiegel, zag de frons op zijn gezicht en een zweem van zorgelijkheid. „Het werd soms twee keer per maand tegen me gezegd, en dan weet je niet eens hoeveel mensen het alleen nog maar dachten. Dat vormt natuurlijk wel een belemmering in mijn contacten. Ik wil graag de beste versie van mezelf. En ik wil ook graag dat anderen dat zien.”

Terwijl de grote operaties, zoals borstvergrotingen, bij de cosmetische klinieken in het slop zitten, neemt de belangstelling voor aanpassingen van het gezicht toe. Ogen moeten gelift worden, lippen en wangen iets opgespoten: de economische crisis is een vruchtbare tijd voor klinieken.

Een ’gezonde en uitgeruste uitstraling’ bewerkstelligen is alleen niet puur een kwestie van het wegwerken van rimpels, zegt Helga van den Elzen. In de ’Elzenkliniek’ in Naarden-Vesting behandelt ze geen rimpels, zegt ze stellig, ze behandelt gezichten. „Het gaat om het totaalbeeld. Als je er bijvoorbeeld moe uit ziet, heeft dat vaak te maken met het gebied onder je ogen. Je kunt dat corrigeren door de wangen te vullen. Als mensen zeggen dat je ontevreden lijkt, zit dat altijd in je mondhoeken. Boosheid of strengheid straal je uit door de stand van je wenkbrauwen. Rimpels an sich zijn niet zo storend.”

Het werk als injectables specialist heeft haar geen windeieren gelegd. De afgelopen jaren is de omzet met dertig procent gestegen en het laatste jaar met tien procent. Vijftien procent van haar cliënten bestaat uit mannen. De vraag hoe je de beste versie van jezelf tevoorschijn haalt, fascineert haar al jaren.

Van den Elzen promoveerde als doctor in de geneeskunde, werd universitair docent epidemiologie in Maastricht en maakte in 1994 de overstap naar de plastische chirurgie als injectables specialist bij schoonheidscentrum Chateau L’Ermitage. Sinds vijf jaar staat ze aan het hoofd van haar eigen kliniek. „In de markt van facelifts merk je dat iedereen graag hetzelfde eruit wil zien; met de neus van Brad Pitt en de lippen van Angelina Jolie”, constateert ze. „Maar kies je twee keer voor een facelift, dan verlies je een stukje van je eigen unieke kenmerken. Dit veranderingsproces vind ik heel fascinerend. Wat moet je doen om er wél anders uit te zien en niet jezelf te verliezen? Want dat is juist kenmerkend voor mannen. Het moet niet opvallen dat ze iets aan hun gezicht gedaan hebben”, aldus Van den Elzen. Maar dat er veel van de ’nieuwe look’ afhangt, beseffen ze terdege.

Een van haar cliënten besloot na ontslag een gezichtsbehandeling te ondergaan. De nieuwe werkgever constateerde dat de cliënt vast heel stressbestendig was, door ondanks het ontslag nog zo ontspannen te over te komen.

„Ondernemers worden erop afgerekend als ze er niet stralend uitzien”, vertelt Van den Elzen. „Als je diepe groeven hebt, maak je je vast veel zorgen over je onderneming, is de gedachte. Mensen die er sympathiek uitzien, doen het beter dan lelijke mensen. Het gaat daarbij niet om knap, maar om een goede uitstraling. Je verdient meer, en je hebt eerder een kans op een baan, kortom: je bent succesvoller.”

We denken in emotie, is haar verklaring. „Dat is de reden bijvoorbeeld dat Clinton zo populair werd. Hij is niet erg knap, maar als je hem tegen zou komen op een feestje, verwacht je dat hij een heel aardige man is. Dit is ook het geval met Obama, terwijl we geen idee hebben of dat waar is.” Want wat maakt Obama zo vrolijk en Clinton zo sympathiek? Dat is de stand van Obama’s mondhoeken en Clinton z’n oogopslag. Hij fronst zelden, zegt Van den Elzen.

Helaas zijn gekrulde mondhoeken en frisse blik niet voor ieder mens weggelegd. „Een groep forensische tekenaars ontdekte op welke manier de mens over een periode van twintig jaar veroudert. Je botten slinken, je krimpt letterlijk. Bij mannen van 23 jaar zie je vaak die krachtige, hoekige kaaklijn, maar na verloop van tijd loopt de kaaklijn van oor naar kin. Ook de spieren en het onderhuids vetweefsel slinken. De huid verliest elasticiteit. Het vel wordt dus te ruim voor wat eronder zit.”

Van den Elzen bekeek wat er precies aan een gezicht veranderde in een periode van tien jaar. Want je bent nog wel dezelfde en toch ook weer niet. „Het kan soms die rimpel bij de bovenlip zijn, of die sterke fronsrimpel. Uiteindelijk brengt je dat bij de vraag wanneer iemand prettig overkomt. Een mens hoeft niet jonger te worden, maar wel jeugdiger.”

Mannen kiezen weliswaar vaker voor lichte cosmetische ingrepen, maar het is geen onderwerp waar ze in de stamkroeg over beginnen te vertellen. „Ik wil het niet wereldkundig maken dat ik voor injectables heb gekozen”, zegt Sander, die dan ook anoniem wil blijven. „Ik wil dat mensen mij in verband brengen met mijn werk. Ik schaam me er niet voor en ik ben ook wel tevreden met mezelf. Tot op zekere hoogte heb ik er vrede mee dat ik ouder word, maar als je dat proces enigszins tegen kunt houden: waarom niet?”

Hij hoort sinds de behandeling niet meer dat hij er nors uit ziet; de afhangende mondhoeken zijn aangepakt. „Ik kom nu milder over, iets vrolijker en vriendelijker.”

Van den Elzen: „Natuurlijk vind ik dat je jezelf moet accepteren zoals je bent, maar je bent als mens voortdurend bezig met het streven naar ’prettig voelen’. Dat doe je door een huis met een tuin te kopen, kleding aan te schaffen die je goed staat en je tanden te laten bleken. Waarom zou je dan niet kiezen voor injectables waardoor je uitstraling verbetert?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden