De beste politiepost ligt in Hengelo

Louis Cornelisse

hengelo – Het politiebureau van Hengelo Centrum-Zuid is gekozen tot superpost. Van Nederland. Wereldwijd is dat van het Indiase Jaipur de nummer één. Dat bleek gisteren bij de uitslag van de Politiebureau Bezoekersweek. In het Haagse stadhuis verzamelde zich een bont gezelschap in uniform. Zo was daar de Rus Tusakow, politiechef van Kanshskii in zijn diepgroene markante tenue. En de Nigeriaan Fayoade in het zwart met veel zilver en enorme epauletten. Sheriff Jennings uit Los Angeles straalde het typische nonchalante gezag uit.

Van 29 oktober tot 4 november vorig jaar kregen de chefs bezoek van burgers over wie ze waken. Altus Global Alliance kreeg voor elkaar dat bijna 2000 burgers in 23 landen een bezoek brachten aan 471 politiebureaus. In Nederland waren er 15 bureaus die 90 burgers in de keuken lieten kijken. Bezoekers kregen een lijst met te beoordelen onderwerpen. Is het politiebureau goed toegankelijk, hoe worden burgers behandeld, voldoen de cellen?

Hengelo Centrum-Zuid scoorde goed. Daar staat in een cel een zwarte stop, zodat moslims weten waar Mekka ligt. Dat initiatief werd gisteren meteen overgenomen door het Haagse bureau Segbroek, waar in de cellen voortaan een kompas hangt.

Het Indiase politiestation werd verkozen omdat het perfect georganiseerd lijkt. „De agent opereert in kleine wijken, is daar de baas, en legt ook verantwoording af aan de gemeenschap”, zegt de jury.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden