’De beste overweg is geen overweg’ / ProRail mag overweg afsluiten, wandelaars verliezen hun pad

Op last van de rechter mag een spooroverweg in Vught dicht. Het Wandelplatform vreest dat nu ook andere paden worden afgesloten.

De spoorwegovergang Cromvoirtsepad in Vught dreigt te worden afgesloten. De rechter heeft het beroep van het Wandelplatform-LAW tegen sluiting van deze overweg die door recreanten veel wordt gebruikt, ongegrond verklaard.

De beslissing van de rechter betekent volgens de koepel die een groot aantal wandelorganisaties verenigt, een zware klap voor zowel wandelaars, fietsers als ruiters. Het gaat om een zeer belangrijke overweg voor het recreatieve verkeer in het gebied. Over het Cromvoirtsepad dat het recreatiegebied de IJzeren Man verbindt met een horeca-gelegenheid, loopt een ANWB-fietsroute. Ook wordt de oversteek gebruikt voor plaatselijke ommetjes door wandelaars en fietsers. Het Cromvoirtsepad is een ’openbare overweg’ met halve spoorbomen.

Het Wandelplatform-LAW had bezwaar gemaakt tegen sluiting van de overweg in de spoorlijn Den Bosch-Tilburg, omdat de landelijke veiligheidsdoelstelling op deze kruising al ruimschoots wordt gehaald. Het platform vreest dat de uitspraak een precedentwerking zal hebben voor andere spoorwegkruisingen.

Ook het beroep dat de Fietsersbond tegen de dreigende sluiting van het Cromvoirtsepad had aangetekend, is door de rechter afgewezen. Naast de beide recreatieve koepels pleit de ANWB eveneens voor behoud van spoorwegovergangen voor langzaam verkeer.

De gemeente Vught besloot eind 2005 de overweg voor recreatief verkeer op te heffen. De gemeente sloot zich daarmee aan bij de doelstelling van ProRail om het aantal gelijkvloerse kruisingen van wegen met spoorwegen met het oog op de veiligheid zoveel mogelijk te verminderen. „ProRail hanteert de stelregel: de beste overweg is geen overweg”, aldus een woordvoerder van het Wandelplatform.

Voormalig minister Peijs van verkeer en waterstaat oordeelde dat sluiting voor het gemotoriseerde verkeer voldoende zou zijn en vond dat de overweg behouden kon blijven voor wandelaars en fietsers. Maar het Vughtse college van b en w volgde Peijs daarin niet en gaf meer gewicht aan het veiligheidsaspect.

Het Wandelplatform-LAW is verbaasd over de houding van de gemeente Vught, omdat op de overweg Cromvoirtsepad in het verleden geen ongevallen met voetgangers of fietsers bekend zijn. Ook het aandragen van veilige alternatieven zoals een zigzag-sluis met knipperlichten werd door Vught niet opgepakt. Het platform vreest dat andere gemeenten na de rechterlijke uitspraak zich nu minder gelegen laten liggen aan het standpunt van het ministerie van verkeer en waterstaat en kiezen voor sluiting van overwegen.

Het Wandelplatform studeert nog op hoger beroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden