De beste ontwerpen van Nederland

Strak, strak, strak. Wat houden Nederlandse ontwerpers toch van strak. En functioneel. Geen krul, geen tierelantijn, geen sprankje overbodigheid zit er aan de vier ontwerpen die zijn uitverkoren tot Best of Category door de Stichting Goed Industrieel Ontwerp.

Tien jaar is de stichting nu bezig om Nederlandse industriële produkten te keuren. 450 ontwerpen hebben in die tijd het keurmerk 'Erkenning Goed Industrieel Ontwerp' verworven. Dit jaar kreeg de jury (waarin maar liefst drie professoren zitting hadden) 145 produkten te beoordelen op hun 'technische functinaliteit', 'ergonomie', 'vormgeving' en 'originaliteit'. Daarnaast heeft de jury dit jaar voor het eerst gekeken naar milieu-aspecten. De meest uiteenlopende dingen passeerden de revue: bureaus, fietsen, een nooddouche, een kookplaat en een stofzuigertje... Aan 84 kon het keurmerk worden verleend. En vier ontwerpen werden gisteren uitgeroepen tot beste ontwerp in hun categorie.

In de categorie Diversen was dat het Plano ziekenhuisbed met bijbehorend nachtkastje. Zowel bed als nachtkastje zijn een wonder van verstelbaarheid. Het bed kan knikken en knakken, hoger en lager, langer en korter. De zijhekken kunnen onder het ligvlak worden geklapt, het nachtkastje is voorzien van een uitklapbaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar eet-leesplateau. En de patiënt kan dat allemaal zelf regelen - althans voor zover verantwoord. Het personeel kan ook bepaalde functies uitschakelen, zodat de patiënt het bed niet in een voor hem of haar ongewenste positie kan brengen. De jury dit technische hoogstandje ondanks zijn koele uiterlijk 'een in alle opzichten humaan ontwerp' van bureau NinaberPetersKrouwel.

In de categorie Huishoudelijk gebruik won 'een klein, op het eerste gezicht misschien onopvallend produkt: de nieuwe wekkerradio van Philips'. Een verticale wekker, die je kunt kantelen, zodat je ook liggend makkelijk de tijd af kunt lezen. De jury is duidelijk gevallen voor kleine gimmicks: 'het multifunctionele deksel is wekknop en lichtje in één en wordt door een eject-knop geopend. Verrassend komen dan de functietoetsjes te voorschijn'. En ook de 'gekke, grote draaiknop' aan de zijkant om de klok mee gelijk te zetten oogst hun waardering.

Best of Category vervoer/opslag/transport/verkeer werd een reddingsvlot. 'Precies gemaakt waar het voor bedoeld is: een drijfmiddel voor een te water geraakte persoon. De achthoekige vorm is een prachtige variant op de cirkel. Geen enkele overtolligheid en toch een gedetailleerde afwerking.' Het Reddingsvlot 800 is ontworpen en geproduceerd door de firma Recticel.

En in de categorie Kantoorgebruik won een opklapbare vergadertafel: de Confair klaptafel van Wilkhahn. 'Een creatieve oplossing voor ad hoc bijeenkomsten in de kleinere behuizing', prijst de jury. En: 'In uitgevouwen toestand doet de tafel beslist niet aan een opklaptafel denken.' Het blad is vervaardigd van multiplex met een gelaagd beukehouten randprofiel en een toplaag van beuke- of essefineer. En - de jury kijkt dit jaar voor het eerst ook naar milieu-aspecten: de aluminiumonderdelen zijn voor 50 procent van gerecycled aluminium.

De 84 goedgekeurde ontwerpen worden tentoongesteld in de toonzaal van de 40 jaar oude Rietveld-fabriek van Weverij De Ploeg, Riethovensedijk 20 in Bergeyk (bij Eindhoven). Helaas maar één week: van 1 t/m 8 april. Maandag t/m donderdag van 9-17 uur, en op Goede vrijdag, Paaszaterdag en Eerste en Tweede Paasdag van 9-16 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden