De beste Hollandse schilder ooit, op Rembrandt na dan

HENNY DE LANGE

Particulieren die kunst schenken aan een museum, doen dat vaak omdat ze vinden dat kunst voor iedereen zichtbaar moet zijn. Zekerheid daarover hebben ze niet, omdat musea hun lievelingen ook naar het depot kunnen verbannen. Dat zal dit schilderij van Jan Steen niet overkomen. Het krijgt een vaste plek op zaal, beloofde het Museum Bredius in Den Haag. En dat gaf de doorslag voor een Haagse particulier, die anoniem wil blijven, om het schilderij aan dit museum te schenken.

'De Woede van Ahasverus' is een mooie aanvulling op de collectie van Museum Bredius, dat al vijf schilderijen van Jan Steen bezat. Het museum beheert de 200 schilderijen die kunstverzamelaar Abraham Bredius (1855-1946) naliet aan de gemeente Den Haag. Bij zijn vertrek naar Monaco in 1924 had Bredius zijn huis op de Prinsengracht 6 in Den Haag al tot museum gemaakt. Na de sluiting van het museum in 1985 ging de collectie in depot. Op initiatief van Haagse kunstliefhebbers en met steun van sponsoren kon in 1990 Museum Bredius, nu aan de Lange Vijverberg 14, zijn deuren heropenen.

Bredius was een kenner en liefhebber van het werk van Jan Steen. Hij publiceerde in 1927 een monografie over de kunstenaar, volgens hem na Rembrandt de beste Hollandse schilder ooit.

Dit schilderij verbeeldt een verhaal uit het bijbelboek Esther. Jan Steen schilderde het moment dat de Perzische koning Ahasverus tijdens een feestmaaltijd in woede uitbarst tegen zijn adviseur Haman. Die had achter de rug van de koning om bij wet bepaald dat alle joden uitgeroeid moesten worden. Ahasverus wordt over dit plan ingelicht door zijn joodse vrouw Esther. De koning laat Haman ophangen en benoemt de jood Mordechai in diens plek.

Dankzij deze schenking is Den Haag in Nederland nu de stad met de meeste schilderijen van Jan Steen in openbare collecties: 24, tegen 23 in Amsterdam. Steen is zelf ook een beetje een Hagenees. De in Leiden geboren en overleden schilder trok in 1649 in bij landschapsschilder Jan van Goyen in Den Haag en huwde diens dochter Margrietje.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden