de beste boeken van het jaar 2008

bespreekt vooral Italiaanse literatuur

Ontroerende debuutroman van een 25-jarige natuurkundige. De eenzame hoofdpersonen Mattia en Alice zijn als tweelingpriemgetallen: „Paren van priemgetallen die vlak bij elkaar staan, zo goed als naast elkaar zelfs, want er tussenin staat altijd een even getal dat ze belet elkaar echt aan te raken.”

Authentieke, meeslepende vertelling. Kleindochter vertelt het leven van haar kleurrijke en beeldschone grootmoeder, een Sardinische Madame Bovary die in een kuuroord op het vasteland echte liefde leerde kennen. In een zwart schriftje met rode rand legde ze haar geheimen vast, zette ze om in literatuur.

Een Ligurisch bergdorp in een onherbergzame grensstreek. Glasheldere taal en mooie beelden contrasteren met een duister mysterie. Hoe kwam Gregorio’s jonge vriend Jean-Pierre om het leven?

bespreekt Nederlandstalige literatuur

Vitale galgenhumor. Meijsing vangt het moeras van het liefdesverdriet in prachtige, droevige, donkere scènes: van het dagenlang roerloos naast het aanrecht staan op de eerste bladzijde tot aan de moedeloze plons in de gracht op de laatste.

Meeslepende brieven die zicht bieden op de man achter de mythe, maar dichter Ted Hughes blijft ook in zijn brieven nog fijn geheimzinnig. Deze natuurminnaar en amateurastroloog blijkt in intensiteit en gevoeligheid de typische dichter; een man met een massieve betrokkenheid bij wie en wat hij liefhad.

recenseert niet-Engelstalige thrillers

Na het ijzingwekkend, maar tegelijk mooi geschreven debuut ’Blik op het duister’ van deze Duitse schrijfster kwam deze maand in vertaling haar tweede werk uit. De twee boeken wonnen volkomen terecht de Duitse Krimi Prijs. In beide werken baseert ze zich op waar gebeurde moordpartijen en beschrijft ze hoe het kwaad kan toeslaan in de levens van doodgewone mensen. In haar laatste werk citeert zij uit politieverhoren van een seriemoordenaar die in de jaren dertig van de vorige eeuw in München toesloeg. Daarnaast volgt zij de slachtoffers zelf én de mensen die hen vlak voor hun dood nog gezien hebben. Huiveringwekkend realistisch.

Een terdoodveroordeelde uit de Verenigde Staten duikt geheel onverwacht op in Zweden. De man is formeel allang niet meer in leven, hoe is dit mogelijk? Scandinavisch hoogstandje, vooral vanwege de krachtige aanklacht tegen de doodstraf die onder de knappe en spannende plot hangt.

is columnist en schrijft over literatuur

Dikke bloemlezing annex studie over Eerste Wereldoorlogpoëzie.

Groots oorlog-en-vrede epos over Rusland in Tweede Wereldoorlog.

Het relaas van een ex-SS’er die zijn memoires schrijft om te zien of hij nog iets voelen kan, een verhaal zonder veel wroeging maar daardoor ook dichtbij gruwel en waanzin van de Holocaust. Van alle oorlogsboeken maakte dit de meeste indruk op me, ik moest het zo nu en dan wegleggen.

Weer heel ander oorlogje: hoe charmante opportunist en onzekere moeder (des vaderlands) elkaar het leven zuur maakten en toch doorgingen. Historici hadden er nogal wat op aan te merken, maar het huwelijk als eeuwig-menselijk compromis komt in deze documentaire over het glazen huis voorbeeldig uit de verf.

recenseert Angelsaksische literatuur en non-fictie.

Even adembenemend als luchtgevend, deze fijnzinnig uit het Grieks, Hebreeuws, Koptisch en Latijn vertaalde aanvulling van deuterocanonieke en apocriefe boeken op de bijbel. De grootste literaire prestatie van het jaar.

Zeldzaam geslaagde combinatie van essay en reisverslag over de oudste natuurgebieden van Groot-Brittannië en Ierland.

Ondanks enkele kritische kanttekeningen dit voorjaar beschouw ik deze jongste vertaling als een hoogtepunt. Wat is er zo spannend aan dit boek? De gedachte dat je verhaal en symboliek nooit helemaal zult doorgronden en na afloop altijd opnieuw het gevoel dat je, één met de verteller, als enige de reis hebt overleefd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden