De literaire oogst van 2019Volgens onze recensenten

De beste boeken van 2019 volgens onze recensenten

null Beeld
Beeld

‘Vallen is als vliegen’ van Manon Uphoff en ‘Zwarte schuur’ van Oek de Jong: dat zijn de boeken die recensenten het meest noemen als mooiste van dit jaar. 25 lijstjes met de aanraders van 2019.

Laura van Baars: Non-fictie

Pieter van Os
Liever dier dan mens
Prometheus

Een journalistieke zoektocht naar de levensloop van een Pools, Joods meisje dat de oorlog dankzij haar blonde haar overleeft bij een nazi-familie. Daar gaat een gruwelijke geschiedenis in het getto van Warschau en onder Poolse boeren aan vooraf. Aangrijpender non-fictie las ik dit jaar niet.

Enny de Bruijn
De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw
Prometheus

We weten veel over het leven in steden in de Gouden Eeuw, veel minder over het platteland. De Bruijn stuitte op prachtige brieven van haar eigen familie in Herwijnen, over hun beslommeringen in en rond het dorp. Zo’n boek over de Gouden Eeuw las je nog nooit.

Raynor Winn
Het zoutpad
Balans

Uniek boek van een vrouw die tot haar 50ste geen idee had dat ze kon schrijven en met haar man, kinderen en hond op een Engelse boerderij woonde. Maar dan gaan ze failliet en krijgt haar man een dodelijke ziekte. Ze worden dakloos en gaan lopen langs een prachtig kustpad. Wonder boven wonder knapt man op. Winn schreef er een gevoelig boek over.

null Beeld

Sander Becker: Interviews en achtergrondverhalen

Ilja Leonard Pfeijffer
Grand Hotel Europa
De Arbeiderspers

Een magnum opus over Europese nostalgie. Terwijl het alter ego van de auteur zijn grote liefde verliest, verwordt het continent rondom hem tot een groot pretpark waar de commercie zegeviert. Toch wint humor het van tragiek in dit geniale boek over verleden en toekomst, dat tegelijk midden in het heden staat.

Martin Michael Driessen
De heilige
Van Oorschot

Een ‘hondsbrutaal boek’ noemt de auteur het, en dat ís het ook. In deze schelmenroman trekt een onverbeterlijke schurk moordend en plunderend door negentiende-eeuws Frankrijk. Hij rechtvaardigt het kwaad op eloquent-ironische wijze. Verrassend en geestig.

Wessel te Gussinklo
De hoogstapelaar
Koppernik

De 17-jarige hoofdpersoon Ewout Meyster ervaart het leven als een strijd. Met een ongenaakbare houding probeert hij zijn vrienden te imponeren. Hij wil hen domineren en zo de regie houden over zijn eigen bestaan, maar zijn inspanning werkt averechts. Een beklemmende monologue intérieur, meesterlijk van stijl.

null Beeld

Abdelkader Benali: Non-fictie

Fernando Pessoa
Een spoor van mezelf
De Arbeiderspers

De dichter Pessoa is overal omdat de situaties die hij beschrijft de meest menselijke zijn die er bestaan: de momenten van stille luim, gelummel, twijfel, dorst, heimelijk verlangen, vergeetachtigheid en besef van eindigheid. En altijd die Atlantische melancholie. Prachtig vertaald door Harrie Lemmens.

Esther Duflo en Abhijit V. Banerjee
Good Economics for Hard Times
Penguin

Nobelprijswinnaar Duflo en haar partner Banerjee pakken mythen rond migratie en globalisering ­helder en leesbaar aan. Meer migranten leiden niet tot lagere loonkosten en van verdringing is ook geen sprake. Globalisering is geen wondermiddel; vrijhandel kan een nationale economie ook schaden. Een denker voor deze tijd.

Marja Pruis
Oplossingen – Het leven, mijn ­handreiking
Nijgh & van Ditmar

Pruis’ teksten zijn zoekend, elegant en prikkelend. Waarom is ­literatuur een baken van rust? Omdat het leven chaos is en bindmiddel nodig heeft: verhalen. Onder de speelsheid brandt het engagement.

null Beeld

Yolanda Entius: Nederlandse, Engelse literatuur

Fjodor Dostojevski
Misdaad en straf
Van Oorschot

Wat een mensenkenner, die Dostojevski. In de nieuwe vertaling van Hans Boland is niet alleen Raskolnikov onvergetelijk, ook de mensen om hem heen, verwikkeld in bijna Shakespeareaanse intriges waarmee hij zijn oergeestige roman doorspekt heeft, zijn in hun verlangen en hun grootsheid of bekrompenheid even bevlogen als tragisch.

Manon Uphoff
Vallen is als vliegen
Querido

Met ‘Vallen is als vliegen’ bewijst Uphoff dat de roman als kunstvorm niet alleen springlevend is, maar vooral ook pure noodzaak. Ze gebruikt literaire fictie om autobiografische gruwel in omwegen tot kunst te verheffen. Niet te (ver)filmen – en dat als aanbeveling.

Anna Burns
Melkboer
Prometheus

Burns doet in ‘Melkboer’ hetzelfde omgekeerd. Zij laat zien hoe leugens sluipenderwijs, tijdens de Noord-Ierse Troubles, in de suggestieve taal van alledag, die van roddel en vermoedens, worden omgesmeed tot werkelijkheid. Claustrofobisch.

null Beeld

Jaap Goedegebuure: Biografieën en literatuurwetenschap

Oek de Jong
Zwarte schuur
Atlas Contact

In zijn vijfde roman zien we De Jong op zijn best: als beeldend verteller, gedreven dramaturg, scherp waarnemer, kenner van het hart en de ziel. Erotiek en geweld krijgen vorm en kleur in een verhaal van klassieke allure.

Michel Houellebecq
Serotonine
De Arbeiderspers

Houellebecqs hoofdpersoon als de ultieme vertegenwoordiger van een samenleving die zich op de been houdt met antidepressiva en passief toeziet hoe haar tradities als vermolmd hout uit elkaar vallen. Een controversiële, maar ook profetische en verontrustende boodschap van Frankrijks grootste dwarsligger.

Onno Blom
De jonge Rembrandt
De Bezige Bij

Enthousiasmerend en goed gedocumenteerd profiel van de wereldberoemde kunstenaar als jonge man. Of hoe er in de Amsterdamse schilder ten diepste toch een Leidenaar stak. Geproduceerd ter gelegenheid van het Rembrandtjaar, maar veel meer dan zomaar een gedenkwerkje.

null Beeld

Monique de Heer: Thrillers

Ane Riel
Hars
Prometheus

Met compassie geschreven, fascinerende vertelling over een meisje dat opgroeit met gestoorde ouders. Vader is een hoarder, moeder is obees en verlaat haar bed niet meer. Dochter Liv gaat overal in mee. Tot ‘vaders eigen kleine soldaat’ beseft voor wie ze echt bang moet zijn. De eerste zin zet de toon: “Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht”.

Jane Harper
Verlaten
AW Bruna

De liefde van de schrijfster voor het weerbarstige, ruige land in de Australische outback spat zo van de pagina’s af dat je als lezer de neiging krijgt het stof van je kleren te kloppen. Een man wordt dood gevonden, ver van zijn auto in de woestijn. Waarom verliet ­Cameron zijn auto?

Frank Goldammer
De vuurstorm
Cargo

Indrukwekkende thriller die zich afspeelt in de laatste dagen van het naziregime. Dresden ligt onder vuur. Terwijl de bevolking naar de schuilkelders vlucht, zoekt rechercheur Max Hel naar een ­seriemoordenaar die in de chaos toeslaat.

null Beeld

Marijke Laurense: Taal en geschiedenis

Andrés Barba
Republiek van licht
De Bezige Bij

Beklemmende roman over hoe 32 zwerfkinderen een Zuid-Amerikaanse provinciestad ontwrichten. Maar vooral over onverschilligheid, de mythe van de kinderlijke onschuld en spontaniteit en hoe wij volwassenen onze angst voor de chaos proberen te bezweren, desnoods tegen onze eigen wetten in.

Joris Verbeurgt
Weldra zal ik onder de guillotine ­liggen
Vrijdag

Verbeurgt vertaalde de spectaculaire, hoewel niet altijd even betrouwbare memoires van de Schotse schone Grace Elliott, die als beroepsmaîtresse van kroonprinsen en hertogen eerste rang zat tijdens de Franse Revolutie en op het wonderbaarlijke nippertje zelf aan de valbijl wist te ontkomen.

Jeroen Linssen
Hebzucht
Vantilt

De Nijmeegse filosoof Linssen is er even goed voor gaan zitten om de geschiedenis van de hebzucht te schrijven, toen bleek dat deze aloude ondeugd volgens de neoliberale logica niet alleen de crisis van 2008 had veroorzaakt, maar er ook het medicijn tegen moest zijn.

null Beeld

Ger Leppers: Franse, Portugese literatuur

Nicolas Mathieu
De uitzichtlozen
Meulenhoff

Een deernisvolle beschrijving van de ontreddering in een Noord-Frans stadje waar werkloosheid en ledigheid de bodem onder het bestaan hebben weggeslagen. Vooral in de inlevende beschrijving van de denk- en belevingswereld van pubers toont Mathieu een groot meesterschap.

Jonathan Littell
Een oude geschiedenis – nieuwe versie
De Arbeiderspers

Zeven variaties op een nachtmerrie, vol gruwelen en vaak ronduit sadistisch geweld, die echter elke keer eindigt in een reinigende duik in het zwembad. Waarna alles opnieuw kan beginnen. Een fascinerende, metaforische visie op het moderne leven, die echter – waarschuwing! – zeker niet naar ieders smaak zal zijn.

Charles-Ferdinand Ramuz
De grote angst in de bergen
Van Oorschot

Meesterlijk beschrijft de Zwitser Ramuz in deze springlevende roman uit de jaren twintig de ­ondergang van een gesloten en ­archaïsche dorpsgemeenschap. In de grimmige natuur van de Alpen leiden de verwikkelingen op een Hitchcockiaanse wijze naar een tragische ontknoping.

null Beeld

Nicole Lucas: Interviews

Ivan Krastev en Stephen Holmes
Falend licht
Atlas Contact

Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur is er weinig over van het optimisme van destijds. Falend licht biedt een prikkelende analyse waarom de wereld niet is geworden zoals we in 1989 verwachtten.

Caroline Criado Perez
Onzichtbare vrouwen
Prometheus

Boosmakend boek over de (onbewuste) tirannie van ‘reference man’, oftewel de man als norm. Van medicijn tot veiligheidsriem, wc en smartphone: mannen hebben de wereld ingericht. Wie dacht dat het met de emancipatie wel goed zat, weet na lezing van het met prijzen overladen werk van Criado Perez (helaas) beter.

Dolores Thijs
De Poolse soldaat
Balans

Op haar 25ste kreeg Dolores Thijs te horen dat de man die ze als haar vader beschouwde, haar vader niet was. Dat bleek een Poolse soldaat die haar Belgische moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland had leren kennen. Thijs schreef een mooi boek over haar moeder en haar twee vaders, drie heel gewone mensen die zich staande probeerden te houden in het Europa van de 20ste eeuw.

null Beeld

Bas Maliepaard: Jeugdliteratuur

Jessica Love
Julian is een zeemeermin, 3+
Randazzo

Ontroerend prentenboek dat op speelse wijze genderpatronen doorbreekt.

Giovanna Zoboli
Overdag is hij een krokodil, 3+
BBNC Uitgevers

Fraai beeldverhaal over een krokodil met een opmerkelijke baan.

Edward van de Vendel
Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, 9+
Querido

‘Nuttige’, maar bovenal originele, lenig geschreven gedichten.

Simon van der Geest
Het werkstuk, 10+
Querido

Eva gaat in Suriname op zoek naar haar biologische vader. Een heerlijk dik, filmisch avontuur.

Derk Visser
Drama Queen, 12+
Gottmer

Sterk verslag van de opbloeiende liefde tussen twee tienermeisjes in een rauwe achterbuurt.

Enrico Galiano
De bijzondere woorden van Gioia, 15+
Luitingh-Sijthoff

Intelligente, filosofisch getinte young adult over eerste liefde.

null Beeld

Berthold van Maris: Spaanse, Zuid-Amerikaanse literatuur

Renato Cisneros
De afstand die ons scheidt
De Geus

De auteur, een Peruaanse journalist, schildert een hard maar zeker niet liefdeloos portret van zijn vader, die ooit in Peru, ten tijde van een grimmige dictatuur, de ­belangrijkste militair en minister was. Tevens een eerlijk en soms ontroerend portret van de elite van dat land.

Narcís Oller
De knevelaar & Waanzin
Menken Kasander & Wigman

Twee korte romans uit het einde van de negentiende eeuw. Vooral de tweede maakt indruk. Over de ondergang van een jonge, dwaze telg uit een rijke Barcelonese familie, prachtig indirect verteld. Een soort psychiatrische studie uit de tijd dat de (moderne) psychiatrie nog moest worden uitgevonden.

Patrick Modiano
Encre sympathique
Gallimard

Modiano doet in deze korte roman, zijn allernieuwste, iets wat vrij onmogelijk lijkt: de hoofdpersoon raakt in de ban van een vrouw die hij niet kent en nooit ontmoet heeft, en ook de lezer raakt steeds meer geïnteresseerd in deze onbekende vrouw. Het boek verschijnt binnenkort in vertaling als ‘Onzichtbare inkt’.

null Beeld

Sofie Messeman: Scandinavische literatuur

Drago Jancar
En ook de liefde
Querido

Een ijzingwekkende roman over liefde in tijden van oorlog. Het verhaal speelt zich af in Maribor in Slovenië, Jancars geboortestad, waar de Tweede Wereldoorlog enorme wonden sloeg. De psychologische spanning is ondraaglijk als hij schrijft over verraad en machtswellust, maar over de liefde komt hij bijzonder poëtisch uit de hoek.

Olga Tokarczuk
De Jacobsboeken
De Geus

De Nobelprijswinnaar schetst een schitterend beeld van het achttiende-eeuwse Polen als een multiculturele regio, waar Polen, Joden, Turken en Armeniërs in grote tolerantie samenleefden. Daar ontmoeten we de zelfverklaarde messias Jacob Frank, een bizarre historische figuur die de schrijfster in beeld brengt door de ogen van zijn volgelingen.

Jonas Khemiri
De papaclausule
Nijgh & van Ditmar

Hilarische, maar ook tedere roman over een vader die jaarlijks tien dagen bij zijn zoon komt logeren. Alle personages mogen dan op hun manier bizar zijn, het zijn ook mensen van vlees en bloed, met hun frustraties en verdriet.

null Beeld

Janita Monna: Poëzie

Marwin Vos
Het leven van sterren
Epo

Veel indruk maakte deze bundel van Vos terwijl haar gedichten ergens helemaal niet zo prettig zijn. Want Vos schakelt verhalen en fragmenten aaneen van vrouwen en mannen die slachtoffer waren van seksueel ­geweld. Kaal. Zonder toelichting. Dat levert een intense taal op die een werkelijkheid toont waarvan je onmogelijk kunt wegkijken.

Ellen Deckwitz
Hogere natuurkunde
Pluim

Deckwitz zoekt naar het Indiëverhaal van haar grootmoeder en hoe dat in haar eigen leven doorwerkte. In lichte zinnen en regels vol vaart laat Deckwitz zien hoe oorlog nauwelijks zichtbaar in mensen voortwoekert. Dit verhaal moest verteld, en het moest zó verteld.

Marieke Lucas Rijneveld
Fantoommerrie
Atlas Contact

Gedichten over pijnlijke onderwerpen – een afwezige moeder, een meisje dat jongen zou willen zijn – in stromende regels en aanstekelijke, over elkaar heen duikelende beelden. “In dit huis zijn ochtenden als botte messen, de keuken staat blauw / alsof de zee een stoel heeft gekregen.”

null Beeld

Annemarié van Niekerk: (Zuid-)Afrikaanse literatuur

Sara Collins
De bekentenissen van Frannie ­Langton
Hollands Diep

Meeslepende debuutroman over een dubbele moord, gesitueerd op het eiland Jamaica ten tijde van de slavernij in haar laatste fase. Naast thema’s als uitbuiting en machtsmisbruik gaat het hier ook over de dubbelzinnige vermogens van een liefde die zowel kwellend als helend kan zijn.

Hans Achterhuis
Coetzee, een filosofisch leesavontuur
Lemniscaat

Verslag van een diepgaand zelfonderzoek waarbij het werk van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee de richting bepaalt. Achterhuis weet niet alleen helderheid te scheppen in een aantal morele kwesties, maar werpt ook nieuw en dikwijls verrassend licht op Coetzees romans en verhalen.

Oek de Jong
Zwarte schuur
Atlas Contact

Kunstenaars- en huwelijksroman in één band. Schilder Maris Coppoolse vecht een halve eeuw tegen zijn demonen en komt uiteindelijk in het reine met een schuld uit het verleden.

null Beeld

Elias van der Plicht: Geschiedenis en memoirs

Adwin de Kluyver
Het gedroomde Noorden – een atlas
Spectrum

Veelkleurige verzameling vertelsels over hoe er door de tijd heen is gefantaseerd, gedacht en gezocht naar de noordpool, die “mythische arena”, waar moed, karakter en daadkracht bewezen konden worden.

Ingrid de Zwarte
De Hongerwinter
Prometheus

Iedereen kent de beelden, maar het echte verhaal over de Hongerwinter was opmerkelijk genoeg nooit goed uitgezocht. Dit boek laat zien dat de voedselcrisis van 1944-1945 niet alleen een periode was van lijden, maar ook van ongekende veerkracht van de bevolking.

Enny de Bruijn
De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw
Prometheus

Ontelbaar veel uren ploegde de auteur door archiefmateriaal over de zeventiende- en achttiende-eeuwse inwoners van het Gelderse dorpje Herwijnen. De oogst was groot en biedt een beeldend inkijkje in een plattelandscultuur uit een ver verleden.

null Beeld

Ronald de Rooy: Italiaanse literatuur

Elena Ferrante
Frantumaglia. Een geschreven leven
Wereldbibliotheek

Een must-read voor Ferrante-fans, deze verzameling brieven en interviews waarin zij spreekt over haar romans, literatuur, politiek en ­samenleving. In Italië is intussen de Ferrante-koorts weer opgelaaid vanwege haar fascinerende nieuwe roman ‘La vita bugiarda degli adulti’ (Het leugenachtige leven van volwassenen).

Helena Janeczek
Het meisje met de Leica
De Bezige Bij

Literair eerbetoon aan Gerda Taro, de onbekend gebleven oorlogsfotografe die op 27-jarige leeftijd omkwam in de Spaanse burgeroorlog. In dit caleidoscopische portret leren we Taro ook kennen als drijvende kracht achter het begin van Robert Capa’s wereldcarrière en als charismatisch icoon van een hele generatie.

Antonio Scurati
M. De zoon van de eeuw
Podium

Meesterlijke roman over Benito Mussolini en het opkomende fascisme in de periode 1919-1924. Hoewel het boek alleen de Italiaanse geschiedenis uit die verre jaren vertelt, toont het ook onrustbarende overeenkomsten met de bedreigingen voor vrijheid en democratie van onze tijd.

null Beeld

Jann Ruyters: Nederlandse, Engelse literatuur

Vivian Gornick
Een vrouw apart. En de stad
Nijgh & van Ditmar

In dit memoir blijf je zinnen onderstrepen. Gornick schrijft over haar ongebonden leven in New York. Eerlijk en licht sardonisch. Zoals wanneer ze de gesprekken met haar beste vriend toelicht: “Leonard en ik vinden elkaar in een verongelijkte grondhouding. Het intense gevoel geboren te zijn in een bij voorbaat ongelijke positie woedt hevig in ons. Ons thema is het ongeleefde leven.”

Manon Uphoff
Vallen is als vliegen
Querido

Een prachtige roman die in stijl – barokke woedende zinnen – herinnert aan surrealistische wraakpoëzie à la Sylvia Plath, maar die ook wortelt in de alledaagse werkelijkheid. Het horror-universum schuilt achter de voordeur van een gewoon rijtjeshuis in de Damstraat in Utrecht.

Benjamin Moser
Sontag. Haar leven en werk
De Arbeiderspers

Indrukwekkende biografie die Susan Sontag toont in haar vele gedaantes: een veranderlijke, levendige, briljante denker én een onzekere vrouw vol tegenspraak; betrokken, hooghartig, glamoureus, slonzig.

null Beeld

Inge Schilperoord: Memoirs en psychologie

Eva Meijer
De grenzen van mijn taal. Een klein filosofisch onderzoek naar depressie
Cossee

Een van de mooiste boeken over depressie die ik ken. Scherpzinnig, inzichtgevend en prachtig, uiterst precies verwoord.

Laura Broekhuysen
Flessenpost uit Reykjavik
Querido

Ook het tweede non-fictie boek van de Nederlandse musicus en schrijfster uit IJsland is een juweeltje. Volstrekt originele bespiegelingen over taal, identiteit, natuur en ouderschap. Haar proza is van een verbijsterende schoonheid.

Marja Pruis
Oplossingen – Het leven, mijn ­handreiking
Nijgh & van Ditmar

Gelukkig geen zelfhulpboek, maar een echte Marja Pruis. Vol lichtvoetige diepzinnigheid, en messcherpe observaties die je doen lachen en huilen tegelijk. De schrijfster gaat voelen als een vriendin. Soms even onhandig als ik, maar vol goede bedoelingen.

null Beeld

Rob Schouten: Nederlandse literatuur

Oek de Jong
Zwarte schuur
Atlas Contact

Veel moois dit jaar, met bovenaan deze indrukwekkende roman van Oek de Jong. Een verhaal geplooid rond het moeizame, dus fascinerende huwelijk tussen Maris en Fran, dat De Jong in al zijn onbehouwen schoonheid beschrijft. Ook in deze roman bewijst hij weer dat hij de meesterschrijver van het menselijk tekort is.

Ronald Giphart
Alle tijd
De Bezige Bij

Wat mij betreft is ‘Alle tijd’ een revanche op veel van zijn vroegere werk. Het boek gaat over het wel en wee van een stelletje boezemvrienden door de jaren heen, door Giphart met veel empathie beschreven. Het is een onweerstaanbare generatieroman geworden, waarin je eindeloos kunt dwalen. Zijn beste werk tot nu toe.

Evelien Vos
Niemand keek omhoog
Van Oorschot

Over een vrouw die greep op haar leven probeert te krijgen, maar dat lukt natuurlijk niet helemaal. Oud thema, maar op bijzonder geestige en subtiele wijze verwoord. Echt een talent voor de toekomst.

null Beeld

Monica Soeting: Biografieën

Willem Gerritsen
Verhalen van de drakendochter. Leven en werk van Maartje Draak (1907-1995)
Verloren

Inspirerende en onderhoudende biografie van de nationaal en internationaal befaamde en beruchte Nederlandse hoogleraar Maartje Draak, die de studie naar de Keltische taal en literatuur op een hoger plan bracht en zich daarbij door niemand liet intimideren, vooral niet door haar mannelijke collega’s.

Susanne Mayer
Die Dinge unseres Lebens
Berlin Verlag

Als Mayer het huis van haar gestorven ouders moet leegruimen, blijkt dat die nooit iets hebben weggegooid. Ze maakt van de nood een deugd en vertelt aan de hand van verschillende spullen de geschiedenis van haar ouders en een cultuurgeschiedenis van Duitsland. Merkwaardig dat dit informatieve, poëtische boek niet in het Nederlands is verschenen.

Ronan Farrow
Catch & Kill
Luitingh-Sijthoff

Ondanks zijn licht hijgerige schrijfstijl laat Farrow heel precies zien waarom en hoe slachtoffers van seksueel misbruik bijna altijd tot daders worden gemaakt, ook door henzelf.

null Beeld

Paul van der Steen: Geschiedenis en politiek

Hallie Rubenhold
The Five- The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper
Transworld Publishers

Sociaal historica maakt echte mensen met echte levens van slachtoffers die altijd sjabloonachtige bijfiguren bleven in mythische moordzaak. Een schrijnende inkijk in het bestaan van vrouwen uit de lagere klassen in Victoriaans Engeland, die gemakkelijk werden weggezet als prostituees.

Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen
De boekhandel van de wereld
Atlas Contact

Drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw: twee voorbeeldige gidsen leiden rond in de zeer succesvolle Nederlandse boeken-/uitgeverijsector van toen én daarmee ook in de toenmalige samenleving.

Andrew Roberts
Churchill. De biografie
Prometheus

Ja, de zoveelste en erg dik, maar vol inzicht over de man, zijn vele politieke levens, verdiensten, missers en onhebbelijkheden. Bovendien om de paar bladzijdes wel iets om te lachen. Waarschuwing: na lezing van dit boek doet kijken naar Boris Johnson, die zich zo graag aan Churchill spiegelt, nog meer pijn aan de ogen dan ervoor.

null Beeld

Vrouwkje Tuinman: Engelse, Amerikaanse literatuur

Menno Wigman
Verzamelde gedichten
Das Mag

“De dood heeft geen adres”, schrijft Wigman in een van de ‘nagelaten gedichten’ in zijn verzameld werk. Zo is het, helaas. Ik ben heel blij dat hij er in mijn boekenkast nog een beetje is.

Olga Tokarczuk
Jaag je ploeg over de botten van de doden
De Geus (april 2020)

Ik werd zeer verrast door Tokarczuks ‘Drive your Plow over the Bones of the Dead’ (Fitzcarraldo Editions). Omdat ik zo weinig van Polen wist, omdat dit nu eens écht een literaire thriller is, en omdat haar excentrieke hoofdpersoon een halfjaar later nog voor in mijn hoofd zit.

Julian Barnes
De man in de rode mantel
Atlas Contact

De man in de rode mantel is een biografie die zich niet beperkt tot die ene man van onderwerp. Barnes’ portret van de arts Samuel Jean Pozzi is een schets van de belle époque, van allerlei kopstukken in Frankrijk en Engeland. Elke pagina nodigt uit om nog drie andere boeken te gaan lezen – ware het niet dat je eerst aan Barnes’ woorden vastgekleefd blijft.

null Beeld

Co Welgraven: Geschiedenis en politiek

Patrick Radden Keefe
Zeg niets – Moord en verraad in Noord-Ierland
Nieuw Amsterdam

Schokkend relaas over the Troubles in Noord-Ierland aan de hand van de weerzinwekkende ontvoering van de jonge weduwe Jean McConville, moeder van tien kinderen. Haar lichaam werd ruim dertig jaar later gevonden. Onthullend en prachtig geschreven.

Jack Fairweather
Vrijwillig naar Auschwitz
Prometheus

Verbijsterend verhaal over de Poolse verzetsstrijder Witold Pilecki die zich vrijwillig gevangen liet nemen in het vernietigingskamp Auschwitz en die de geallieerden al vroeg in de Tweede Wereldoorlog op de hoogte bracht van de gruwelijkheden die hij daar zag. Maar helaas negeerden zij zijn wanhoopskreten.

Adam Higginbotham
Nacht in Tsjernobyl
Ambo Anthos

Heldere en bij vlagen huiveringwekkende reconstructie van de grootste nucleaire ramp ooit die de toenmalige Sovjet-Unie aanvankelijk verzweeg en daarna bagatelliseerde, maar waarvan de gevolgen tot op de dag van vandaag merkbaar zijn.

SITE - beste boeken 2019 Letter en Geest L&G 21-12 - Co Welgraven Beeld -
SITE - beste boeken 2019 Letter en Geest L&G 21-12 - Co WelgravenBeeld -

Gerwin van der Werf: Nederlandse, Amerikaanse literatuur

Sigrid Nunez
De vriend
Atlas Contact

Een schrijver rouwt om haar beste vriend, een oude literatuurprofessor. Ze neemt zijn negentig kilo zware Deense dog in huis. De hond rouwt ook. Wat moeten die twee met elkaar? Het doorbraakboek voor Nunez. Slim, geestig en ontroerend.

Manon Uphoff
Vallen is als vliegen
Querido

Over seksueel misbruik schrijven moet loodzwaar zijn. Erover lezen valt ook niet altijd mee. Uphoff vindt er een vorm voor die mij ademloos van bewondering maakte. Een peilloze diepte waar je met de schrijver in dondert en gehavend uit klautert. Moet een grote prijs winnen.

Colson Whitehead
De jongens van Nickel
Atlas Contact

De intelligente Elwood komt per ongeluk op een tuchtschool voor zwarte jongens in Florida terecht. Daar weet hij te overleven met hulp van zijn praktisch ingestelde vriend Turner. Elwood is een dromer en blijft geloven in ontsnapping. Een urgent boek over racisme en de desastreuze gevolgen ervan, door Times gekozen tot ‘Book of the Year’.

null Beeld

Lees ook: De beste boeken van 2018

Wat viel er vorig jaar in de smaak bij onze boekrecensenten? Lees het in het overzicht van 2018.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden