De beste biatleet ooit wil nog één keer schitteren

Björndalen (bijna 44)  in actie in het Zuid-Duitse Ruhpolding. Beeld AFP
Björndalen (bijna 44) in actie in het Zuid-Duitse Ruhpolding.Beeld AFP

Hij deed al mee aan zijn eerste Spelen toen zijn huidige teamgenoten nog niet eens konden skiën. De Noor Björndalen probeert het nog eens.

Eline van Suchtelen

De groeven van het zwoegen in de kou staan met zijn leeftijd van bijna 44 jaar, over twee weken viert hij zijn verjaardag, in zijn gezicht gekerfd. Maar de koning van het biatlon en de meest gedecoreerde wintersporter aller tijden, wil het nog één keer meemaken. Björndalen wil naar Pyeongchang.

Maar het is helemaal niet zeker dat hij de Winterspelen gaat halen. Björndalen bakte er dit seizoen helemaal niets van en lijkt vandaag nog maar één kans te hebben om zich te bewijzen. In het Zuid-Duitse Ruhpolding komt hij in actie op de 20 kilometer sprint, waar hij een legendarische race neer zal moeten zetten.

Olympisch ticket

Björndalen moet de coaches van het nationale team overtuigen om hem een olympisch ticket te geven. Zij lijken nog maar weinig vertrouwen te hebben in de veteraan die in eigen land wordt vereerd als een halfgod. Björndalen kan niet meer teren op prestaties uit het verleden. Het niveau is in Noorwegen te hoog om hem mee te nemen voor spek en bonen.

Voor olympische plaatsing moet Björndalen bij de zes beste Noren ter wereld horen in de ranglijst van het wereldbekercircuit. Hij staat nu slechts op de 40ste positie, als zevende Noor. Een alternatieve route is twee keer een top-12 notering halen op een World Cup, maar dat is hem tot nu toen ook nog niet gelukt.

In Sotsji vier jaar geleden haalde de Noor zijn zevende en achtste olympische titel met goud op de 7,5 km sprint en goud in de gemengde estafette. Daarna kondigde hij zijn afscheid aan. Björndalen had alles gewonnen wat er te winnen viel. Op zijn palmares staan 13 olympische medailles, 45 WK-medailles en 94 overwinningen op wereldbekers.

Gezinsleven

Hij was toe aan wat anders en richtte zich op het gezinsleven. In juli 2016 stapte hij voor de tweede keer in zijn leven in het huwelijksbootje. Hij trouwde de Wit-Russische biatlete Darja Domratsjeva. Zij beviel in oktober van dat jaar van dochter Xenia. Björndalen was gelukkig en genoot van zijn gezin. Maar de passie voor zijn oude sport was nog niet voorbij.

Na de geboorte van zijn dochter besloot hij toch door te gaan voor een nieuwe olympische missie. De Noor voelde zich immers 'pas twintig', zoals hij in de herfst van zijn carrière steeds heeft geroepen.

Om op latere leeftijd nog een keer op zijn best te zijn verhoogde Björndalen zijn offers. Voor de Spelen van Sotsji vertrok hij bij zijn eerste vrouw Nathalie vanaf de boerderij in Tirol, kocht een vrachtwagen van 12 meter lang en 21000 kilo.

Hij bouwde het voertuig om tot zijn eigen woon- en trainingscentrum, inclusief fitnesshoek. Hij trok ermee van het ene naar het andere skigebied. Het enige wat hij deed was eten, slapen en sporten. In totale afzondering werkte hij toe naar olympisch goud. Zijn ascetenleven bracht hem opnieuw succes, maar beter dan in zijn hoogtijdagen tijdens de Winterspelen van Salt Lake City werd hij niet meer. In 2002 won hij goud op alle olympische biatlononderdelen waar hij aan meedeed.

Bronzen beeld

De Michael Phelps van de sneeuw hoeft niets meer te bewijzen. In zijn geboorteplaats Modum staat sinds 2008 een bronzen beeld van bijna drie meter hoog. Björndalen op de latten, grimas op het gezicht, het pistool op zijn rug. Zijn fans zien hem graag op die manier nog een keer terug, ook al is er een klein wonder nodig om hem weer op olympische sneeuw te krijgen.

Lees meer over Björndalens avontuur op de Olympische Winterspelen van 2014

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden