De 'best of' van Yanis Varoufakis

Varoufakis in Athene, maandag. Beeld afp
Varoufakis in Athene, maandag.Beeld afp

'Playboy' Yanis Varoufakis is niet meer in de Europese politiek. Hij maakte vanochtend zijn aftreden bekend, in geheel eigen stijl. Halverwege zijn afscheidsrede voegde hij nog een trap na toe: "De minachting van de schuldeisers zal ik met trots ondergaan."

Dat hij ook in zijn laatste bericht als minister nog een ongezouten mening optekent, kenmerkt de motorrijdende professor in de speltheorie. Tijdens zijn half jaar als minister maakte hij een onuitwisbare indruk van een politicus die de stoffige politiek in Brussel maar niks vond en zich regelmatig in diverse media daarover uitsprak. Daarom, een korte terugblik op de beste uitspraken van de motormuis, die in eigen land veel lof oogstte met zijn gedurfde tactiek.

Juli 2012, een Titanic-vergelijking (Bloomberg)
"De positie waar Griekenland in verkeert is zoals de laatste regel in het nummer van de Eagles, Hotel California. 'Je kan er elk moment uitchecken, maar je kunt nooit vertrekken.'"

26 januari, de eurozone als bootje op de oceaan (Channel 4 News)
"De eurozone is een rivierboot die in 2000 de open oceaan opvoer. De eerste grote storm die dat bootje tegenkwam, in 2008, zorgde voor grote structurele problemen. We maakten water. En uiteraard kregen de mensen die in de derde klas reisden, net als in de Titanic, het eerst te maken met de verdrinkingsdood."

2 juli, over een nieuw plan van de crediteuren (Trouw).
"Ik zou nog liever mijn arm afhakken".

4 juli, geldschieters en terrorisme (El Mundo)
De geldschieters zaaien paniek. Waarom hebben ze ons gedwongen de banken te sluiten? Om angst in te boezemen bij mensen. Het gaat erom terreur te verspreiden en daar is een woord voor: terrorisme."

Bloomberg best of
Persbureau Bloomberg heeft een video gemaakt met de beste interviews met Varoufakis. Kijk hieronder:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden